Gündem
03 Mayıs 2015 11:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:31

Twitter'da seçim olsa kim kazanır? Hangi lider önde?

Türkiye'de son 1 ayda seçimle ilgili 3.6 milyon tweet atıldı. Bunların konusu eğitim ve çözüm süreci oldu. Peki en çok hangi lider konuşuldu?

CHP ile ilgili twit’lerde ekonomi, AK Parti ile ilgili twit’lerde eğitim öne çıktı. Davutoğlu son 3 ayda takipçi sayısını hızlı artırarak Kılıçdaroğlu’nu geçti.

Türkiye 7 Haziran’daki seçimlere hazırlanırken, siyasi liderler ve milletvekili adaylarının sosyal medyadaki rekabeti de artıyor. Bu rekabet, Türkiye’de kullanıcı sayısı 12 milyonu bulan Twitter’da da kıyasıya yaşanıyor.

Habertürk'te yer alan habere göre son 1 ayda Türkiye’de siyasi partilerle ilgili 13.5 milyon twit atıldı. Bunların 3.6 milyonu da 7 Haziran’da gerçekleşecek seçimleri tartıştı.

3.6 milyon seçim twit’inin yüzde 35’i eğitim, yüzde 27’si çözüm süreci ve özerklik, yüzde 14’ü de ekonomiyle ilgili atıldı. Yani toplam seçim twit’lerinin yaklaşık 5’te 3’ü eğitim ve çözüm süreci konularına değindi.

Eğitimle ilgili atılan twit’lerin 1.2 milyonu atanamayan öğretmenler içeriğiyle ilgili olurken, çözüm süreci ve özerklik konusuyla ilgili 1 milyona yakın twit, ekonomiyle ilgili de 500 bini aşan twit atıldı.



ATANAMAYAN ÖĞRETMENLER ÖNE ÇIKTI

Partiler özelinde bakıldığında ise sosyal medyada, AK Parti ile ilgili olarak en çok eğitimkonusunun konuşulduğu gözlemlendi. Yani parti ile ilgili atılan twit’lerin yüzde 52’si eğitim, bu twit’lerin de neredeyse tamamına yakını atanamayan öğretmenler konusuna değindi.

CHP’de ise en çok konuşulan konu yüzde 25 ile ekonomi oldu. Ancak çözüm süreci veeğitim konuları da ekonomiye yakından takip etti.

Bu iki konuyla ilgili atılan twit’ler toplamın sırasıyla yüzde 23’ünü ve yüzde 21’ini oluşturdu. Buna karşılık HDP’de ise tek baskın konu öne çıktı.

HDP ile ilgili twit’lerin yüzde 81’i çözüm süreci ve özerklik konusunu ele aldı. MHP’de de yüzde 36 ile çözüm süreci ve yüzde 20 ile ekonomi en çok konuşulan konular oldu.

Liderlerin Twitter üzerinden gönderdikleri iletiler arasında ise açık ara HDP Eşbaşkanı Demirtaş öne çıkıyor. Demirtaş’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yönelik gönderdiği “Kim olduğumu sormuşsun, tanışalım mı?” içeriğindeki iletisi takipçileri tarafından 13 bin 500 kez retweet edildi.

PARTİLERLE İLGİLİ TWIT’LERIN %59.7’SI AK PARTİ İLE İLGİLİ

Son 1 ayda 4 partiyle ilgili atılan 13.5 milyon twit’in yüzde 59’u AK Parti, yüzde 20’si CHP, yüzde 12’si HDP, yüzde 8’i ise MHP’den bahsetti. En fazla nötr twit yüzde 62 ile Davutoğlu’nda, en fazla pozitif twit yüzde 35.2 ile Bahçeli’de. Onu yüzde 31.6 ile Kılıçdaroğlu ve 30.6 ile Demirtaş izledi.



EKONOMİ, EN ÇOK KONUŞULANLARDA 3’ÜNCÜ

7 Haziran’da yapılacak seçimlerle ilgili atılan twit’lerde en çok konuşulan konular sırasıyla eğitim, çözüm süreci, ekonomi, yüksek yargı ve Ortadoğu olarak öne çıktı.