Gündem
19 Eki 2016 11:01 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:36

Twitter başa çıkamadı, satışı trollere takıldı!

Twitter'ın başa çıkamadığı troller, Google ve Salesforce'ın ardından Walt Disney'in şirkete teklif vermekten vazgeçmesine yol açtı.

Dünya çapında 320 milyon aktif kullanıcısı bulunan mikroblog sitesi Twitter’ın talipleri birer birer vazgeçiyor. Google ve Salesforce’ın ardından Walt Disney de Twitter için teklif vermeme kararı aldı. Sebep ise troller. Yani sosyal ağda huzursuzluk çıkaran ve başkalarını rahatsız eden kullanıcılar.

Habertürk gazetesinden Naime Sert, Twitter satışını masaya yatırdı. Ortaya çıkan tablo ise şöyle:

Kick It Out tarafından 2015 yılında yayınlanan rapora göre sosyal medyadaki saldırgan paylaşımların yüzde 88’i Twitter’da yer aldı. Şirketin o dönemdeki CEO’su Dick Costolo da trollerle mücadelede başarısız olduklarını itiraf etmişti. Sorunu çözmek için Twitter Güven ve Güvenlik Kurulu kurulsa da şirket kullanıcıları korumak için yeterince çaba sarf etmemekle eleştirilmişti.

3.5 MİLYAR DOLARA MAL OLDU



Başa çıkmakta zorlandığı troller son durumda Twitter’a 3.5 milyar dolara mal oldu. Şirketin hisseleri Microsoft, Salesforce, Verizon, Walt Disney ve Facebook’un ilgilendiği iddiasıyla 23 Eylül’de yüzde 21’in üzerinde prim yapmıştı. Taliplerin çekilmesiyle piyasa değeri 3.5 milyar dolar eriyerek 12 milyar doların altına indi. Salesforce CEO’su Marc Benioff, kısa süre önce Twitter için ‘işlenmemiş elmas’ demişti. Ancak troller nedeniyle mücevheri parlatmaktan vazgeçtiğini duyurdu. Walt Disney de Twitter’ın marka imajına zarar vermesinden korktuğu için tekliften vazgeçtiğini açıkladı. Yılın ikinci çeyreğinde 602 milyon dolar ciro elde eden Twitter’ın net zararı ise 107 milyon doları bulmuştu.

SATIŞ IÇIN SON BIR HAFTASI KALDI

Twitter, 27 Ekim’de 3. çeyrek mali verilerini açıklayacak. Twitter yöneticilerinin bu veriler açıklanmadan önce şirketi elden çıkarmaya çalıştığı ileri sürüldü. Haziran ayında Microsoft’un LinkedIn’i 26.2 milyar dolara almasının ardından gözler satış listesinde en üst sırada bulunan Twitter’a çevrilmişti. Dünyada en az 3 milyar insan sosyal platformları kullanıyor.

SANAL GERÇEKLİĞE HAZIRLANIYOR

Twitter sanal ve artırılmış gerçeklik çalışmalarını hızlandırıyor. Şirket, AngelHack kurucusu Gregory Gopman’ı bu girişimin başına getirdi. Mikroblog sitesinin birkaç ay içinde 360 derece videoları ve 360 derece çekimleri canlı olarak yayınlaması bekleniyor. Twitter haziran ayında da Apple’ın arayüz tasarımcısı Alessandro Sabatelli’yi AR ve VR yönetmeni olarak atamıştı.

‘MİKROBLOG SATIŞ PLATFORMUNA DÖNDÜ’

Mavi Kuş logolu mikroblog sitesine getirilen eleştirilerden biri de satış platformuna dönüştüğü yönünde. Twitter’da 1 milyon takipçi sayısına ilk ulaşan isimlerden, aktör ve teknoloji yatırımcısı Ashton Kutcher, şirkete neden yatırım yapmadığını bu sözlerle dile getirdi. Kutcher, platformun son dakika haberleri ve ürünlerini satmak isteyenler tarafından işgal edildiğini ileri sürdü. Kutcher’ın Skype, Square ve Foursquare gibi şirketlerde yatırımı var.