Televizyon
18 Kas 2016 17:24 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:40

TV dünyasında flaş gelişme! Hangi televizyon kanalı kepenk indiriyor?

Türk Medyası bir yayın kuruluşunu daha kaybediyor. 22 yaşındaki kanal yıl sonu itibariyle kapanıyor.

Ege Televizyonu İzmirli bir grup sanayici ve işadamı tarafından 1994 yılında kuruldu. Kuruluşundan bir süre sonra, başta Yaşar Holding Başkanı Selçuk Yaşar olmak üzere birçok ortak çekilirken, Bakioğlu Holding’in patronu Cem Bakioğlu, 10 milyon 675 bin TL sermayeli televizyonun yüzde 90 hissesine sahip olarak yayıncılığa devam etti. Bölgesel yayın lisansına sahip olan ve uydudan yayın yapan kuruluş, düşüş periyoduna girmeden önce, İzmir ve Ege Bölgesi’nin yanısıra ülke çapında da hatırı sayılır izleyici kitlesine ulaşmıştı. Kanal, yurt dışındaki gurbetçiler tarafından da takip ediliyordu.

SÜREKLİ ZARAR ETTİ

Yeter ölçüde reklam geliri elde edemeyen kuruluşun uzun yıllardır zarar ettiği bildirildi. Üretip pazarlamada başarılı olunamayınca, sıklıkla tasarruf tedbirleri uygulandı. Kuruluşun gerileme dönemine girdiği son 10 yıl içinde İstanbul ve Ankara büroları kapatıldı, Ege Bölgesi il ve ilçelerindeki temsilcilikler kaldırıldı. Bir zamanlar yaklaşık 150 olan personel sayısı son tahlilde 60’a kadar düşürüldü.

60 BASIN EMEKÇİSİ İŞSİZ KALACAK

Sözcü'den Gökmen Ulu'nun haberine göre üst düzey teknolojik imkan ve aygıtlara, modern stüdyo ve dekorlara sahip kuruluşun bu olanaklarına rağmen sürekli zarar etmesi üzerine patron Cem Bakioğlu televizyonu kapatma kararı aldı. Bütün personelin işten çıkarılacağı açıklandı. Karar dün Ege TV personeline tebliğ edildi. Yöneticiler tüm personel ile toplantı yaparak, yönetim kurulu kararını dile getirdi. Gerekçe olarak, ‘gelirler giderleri karşılamıyor’ ifadesinin kullandığı öğrenildi. Personele işten çıkarılma ile ilgili ihbarname imzalatıldı, kıdem tazminatlarının ödeme periyodu hakkında bilgi verildi. Ege TV’nin bağlı olduğu Egevizyon Görsel ve işitsel Medya Yay. Tic. A.Ş’nin 31 Aralık 2016 tarihi itibariyle TÜRKSAT ile iş akdini feshederek uydu yayınını da sona erdireceği açıklandı.

İZMİR’İN 9 TELEVİZYONU VARDI

Böylece Türkiye’nin en önemli kentlerinden İzmir’de uydu yayını yapan bir televizyon kalmayacak. Oysa bir zamanlar İzmir’de 9 televizyon kanalı vardı. 1993 yılından bu yana çeşitli dönemlerde faaliyet gösteren kuruluşlardan Kanal Ege, Kanal 1, Yeni TV, İzmir TV, Yeni Asır TV ve Kanal 35 kapanmıştı. Karasal yayın yapan Kordon TV izleyiciye teknik açıdan artık çok az kişinin kullandığı anten vasıtası ile ulaşmaya çalışıyor. Haber yayını yapılmayan kanal atıl durumda. Sky TV ise kablo yayını ile çok az seyirciye ulaşabiliyor ve izlenme oranı yok denecek seviyede. Ege TV ise şehrin ve bölgenin uydudaki tek kanalıydı.

LİSANS HAKLARI SATILACAK MI

Önümüzdeki süreçte Ege TV’nin lisans hakları ile cihazlarının satılıp satılmayacağı belirsiz. Yönetimin satış konusunda bazı talipler ile temasta olduğu iddialar arasında. Kanala kimlerin talip olduğu ve iddia edilen görüşmelerin nasıl sonuçlanacağı merak konusu. Uzun süredir medya sektöründen çekilmek istediği bilinen Cem Bakioğlu geçen yıl işadamı Selim Gökdemir ile anlaşmış ancak satış işlemi son anda iptal edilmişti.