Gündem
18 Nis 2015 13:53 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:29

Türkiye medyası Avrupa Parlamentosu'nda konuşulacak!

Türkiye’de basın özgürlüğünün son durumu, 22 Nisan Çarşamba günü Brüksel’de düzenlenecek bir panelle masaya yatırılacak.

Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) Liberal Demokratlar (ALDE) ve Yeşiller (The Greens/EFA) gruplarının ev sahipliğinde AP çatısı altında gerçekleştirilecek organizasyonun açılışını ALDE Başkanı Guy Verhofstadt yapacak.

Zaman'da yer alan habere göre; Türkiye’den konuşmacılar arasında Zaman Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve T24 haber sitesi kurucularından Yasemin Çongar bulunuyor. AP milletvekilleri Marietje Schaake ve Bodil Ceballos’un da birer konuşma yapacağı panelin kapanışını Yeşiller Eşbaşkanı Rebecca Harms gerçekleştirecek.

AKP’li üst düzey isimlerin karıştığı 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmaları sonrasında artan basına baskı dünyada gündem olmayı sürdürüyor. AP’de yapılacak organizasyona Dumanlı, ülkesi Belçika’da başbakanlık da yapmış Verhofstadt ile Harms’ın ortak mektubuyla davet edildi. ‘14 Aralık Özgür Basına Darbe Operasyonu’ kapsamında yurtdışına çıkış yasağı getirilen gazeteci, programa katılabilmek için soruşturma Savcısı Hasan Yılmaz’a başvuruda bulundu. Konuyla ilgilenen tüm AP üyelerinin de katılımına açık olan bir akşam yemeği ile devam edecek programa yoğun ilgi bekleniyor. Avrupa Birliği’nin yasama organı olan AP, Türkiye’deki basın özgürlüğü ihlallerini, 15 Ocak’ta Strasbourg’da gerçekleştirdiği oturumda 593 milletvekilinin 551’inin oyları ile aldığı kararla, en ağır diplomatik dili kullanarak kınamıştı. Kararda 14 Aralık mağdurları Dumanlı ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile benzer şekilde basın faaliyetleri nedeniyle gözaltına alınan Hollandalı gazeteciler Frederike Geerdink ve Mehmet Ülger’e yapılanlar eleştirilmişti. Aleyhinde hiçbir hukuki delil bulunmayan Karaca, 4 ayı aşkın bir süredir parmaklıklar ardında tutuluyor.