Güncel
13 Kas 2017 21:02 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:43

Türkiye-Libya ilişkileri

- Libya Temsilciler Meclisi Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Komisyonu Başkanı Agouri, Ankara'da- Türkiye'nin Libya Özel Temsilcisi İşler ile Agouri'nin ortak açıklamasından:- "Libya’da Türk vatandaşlarına yönelik geçmiş tehditleri ve olumsuz propagandayı reddediyoruz"- "Türkiye olarak son...

ANKARA (AA) – Libya Temsilciler Meclisi Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Komisyonu Başkanı Youssif Agouri liderliğindeki heyet, bazı temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya geldi.

Agouri ile Türkiye'nin Libya Özel Temsilcisi ve AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Ankara Palas’ta basın açıklaması yaptı.

Taraflar adına ortak bildiriyi okuyan İşler, Türkiye ve Libya halklarının köklü tarihe ve güçlü akrabalık bağlarına sahip olduğunu ifade etti.

İşler, iki ülkenin ortak tarihiyle her zaman gurur duyduklarını belirterek, "Bu ziyaret, Türk tarafının Libya’da tüm kesimlere eşit mesafede olduğunu teyit etmektedir. Karşılıklı olarak birbirimizin bağımsızlık ve egemenliklerine saygı duyuyoruz. İki ülkenin istikrar, refah ve güvenlik içinde yaşamalarının önemini belirtiyor bu amaca yönelik iş birliğinin gerekliliğini vurguluyoruz." dedi.

Libya Siyasi Anlaşması’nın geçiş dönemindeki çalışmaların temelini oluşturduğunu belirten İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi’nin çabalarını ve açıkladığı Eylem Planı'nı destekliyoruz. Libya Siyasi Anlaşması’nda değişiklik yapılmasına yönelik Temsilciler Meclisi ve Yüksek Devlet Konseyi arasındaki müzakerelerin başlamış olmasından memnuniyet duyuyoruz. Bu müzakerenin bir an önce olumlu bir şekilde sonuçlanarak varılacak uzlaşının Libya’da ihtiyaç duyulan istikrarın sağlanmasına katkıda bulunmasını temenni ediyoruz."

İşler, "Libya’da hiçbir ayrım yapmadan bütün grupların siyasi sürece katılımının önem taşıdığını, terör örgütlerinin bu süreçte yer alamayacaklarını, bu örgütlere yönelik desteğin kesilmesinin engellenmesinin elzem olduğu konusunda hemfikiriz.” diye konuştu.

“Libya’da Türk vatandaşlarına yönelik geçmiş tehditleri ve olumsuz propagandayı reddediyoruz." diyen İşler, şöyle devam etti:

“Libya’da Türk şirketlerinin tüm zorluklara rağmen Libya’nın çeşitli projelerini tamamlamak için gayret göstermelerinden memnuniyet duymaktayız. Libya’da istikrarın tesis edilmesinin ardından, Türk şirketlerinin ve vatandaşlarının Libya’nın tüm bölgelerine geri dönerek, ülkenin kalkınmasına katkıda bulunmasına önem atfediyoruz." ifadelerini kullandı.

Güney Libya’da kaçırılan 3 Türk vatandaşı ve bir yabancının derhal serbest bırakılmasınının arzu edildiğini belirten İşler, "Türkiye olarak son dönemde vizeleri kolaylaştırıcı adımlar attık. Başka adımlar üzerinde de çalışmalarımız devam ediyor. Şartlar elverdiğinde Bingazi Başkonsolosluğumuzu da en kısa zamanda açmak istiyoruz.” dedi.

İşler, 9-11 Ekim'de Libya temasları çerçevesinde BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac, Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Abdurrahman es-Suveylihi ve Temsilciler Meclisi Başkanı Agila Salih Guveyder ile görüşmüştü.

6 milyondan fazla nüfusa sahip Libya'da yaklaşık 2,4 milyon kişinin, insani yardıma muhtaç olduğu belirtiliyor. Adeta siyasi bir kaosun yaşandığı ülkede fiili olarak üç ayrı hükümet, yönetim iddiasında bulunurken ülkenin ekonomik kaynakları da bölünmüş durumda.