Gündem
29 Kas 2016 11:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:41

Turkcell'de düğüm yine çözülmedi: Alfa hakkını pas geçti!

Turkcell'de hisse alma sırası kendilerine gelen Rus Alfa bu hakkını kullanmadı. Yönetim Türk tarafında kalmaya devam edecek.

Bloomberg’te yer alan bir habere göre Mikhail Fridman’ın sahibi olduğu Alfa Telecom Turkcell’deki hisselerini almadı.

İsmi açıklanmayan bir kaynak dün Bloomberg’e yaptığı açıklamada hisse alma hakkının kullanılmayacağını açıklamıştı.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Alfa’nın payları almamasıyla birlikte şirkette Türklerin kontrolünde olan yönetim görev başında olmaya devam edecek.

TURKCELL'İN ORTAKLIK YAPISI NASIL?

Turkcell İletişim'in yüzde 51 hissesi Turkcell Holding'e, yüzde 13,07'si Teliasonera'ya ait, yüzde 35,88'i ise halka açık. Turkcell Holding ise yüzde 53'ü Çukurova Telecom Holdings (CTH), yüzde 47'si Teliasonera'da bulunuyor. Altimo'nun CTH'de yüzde 49 hissesi bulunuyor.

TURKCELL'DE SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?

Turkcell'in üç tane ortağı bulunuyor. Bunlar Çukurova, Rus Alfa ve İsveçli Sonera. Alfa Grubu'na rehinli Turkcell hisselerinin geri alımı için 2014'te Ziraat Bankası ile kredi sözleşmesi imzalanmış. Alfa Grubu'na olan 1.6 milyar dolarlık borç ödenmişti. Böylece şirkette yönetim Türklerin elinde kalmıştı.

İngiliz Tahkim Mahkemesi'nin verdiği karara göre ya Çukurova Turkcell'in yüzde 13.22 payını 2.7 milyar dolara satın alacak ya da yüzde 13.76 Turkcell hissesini 2.8 milyar dolara satacaktı. Peki ya bu duruma nasıl gelindi? Çukurova 2005 yılında mali zorluklar yaşayınca İsveçli Sonera şirketin tamamını almak istedi.

Böyle olunca Çukurova da Rus Alfa'yı Turkcell'e ortak olarak aldı. Ortaklık üçe bölündü yönetim yine Türklerde kaldı. 2009 yılına gelindiğinde Alfa ile Sonera ortak bir konsorsiyum kurarak Turkcell'de yönetimi ele almaya karar verdi ama bu ortaklık kısa sürede bitti.