Polemik & Kulis
19 Eyl 2018 11:11 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:51

Türk medyasının aklı uçtu! İHA'nın skandalını medya nasıl yuttu? (Medyaradar Özel)

İhlas Haber Ajansı yılın habercilik skandalına imza attı, Show Haber, Kanal D başta olmak üzere televizyon kanalları da 'sorgulamadan' üzerine atladı.

İHA’nın bilgisayar programlarıyla hazırlanan takla atan bir yolcu uçağını, gerçek haber diye servis etmesi, ardından Show TV başta olmak üzere televizyon kanallarının da bunu alıp haber diye insanlara izlettirmesi ortaya büyük bir skandal çıkardı.

YOUTUBE'A 2017'DE YÜKLENMİŞ

Her şey, İhlas Haber Ajansı’nın akıllara durgunluk verecek bir şeklide Mangkhut Tayfunu sırasında inmeye çalışırken ters dönen bir yolcu uçağının görüntülerini geçmesiyle başladı.

Aslında ters dönen uçak görüntüsü CGI teknolojisi kullanılarak üretilen bir animasyondan ibaretti ve 14 Haziran 2017'de YouTube'a yüklenmişti. 



Bu animasyonu sosyal medyada popüler hesaplardan biri montajlayıp paylaşınca, İHA ekibi de bunu gerçek sanıp abonelerine servis etmek gibi skandal bir karar aldı.





Ancak skandallar zinciri bununla da bitmedi.

Show TV başta olmak üzere birçok televizyon kanalı da bu görüntüleri milyonlara sanki gerçek bir olaymış gibi sundu.

SHOW TV haberinde, montaj görüntüleri pilotun başarısı diye sunup, sonuna da Çin’de 2018’de zorunlu bir iniş yapan uçağın görüntülerini verdi.  




Ardından Habertürk de bu görüntüleri sosyal medya hesaplarından paylaşmasıyla ise bir anda Ciner’in kanalları ve internet sitelerine yaylım ateş başladı.

Twitter kullanıcıları Habertürk’ü, ‘Habercilik bu kadar mı ayağa düştü?,  Bu kadarına da vallahi pes!’ , GTA şifrelerini FETÖ şifresi yapan kanalla ölümüne yarışır” gibi yorumlarla eleştirdi.  







 





Tepkiler üzerine haber internet sitelerinden hemen kaldırıldı. 

Benzer bir skandal daha önce ATV tarafından yapılmış, GTA adlı dünyaca ünlü bir bilgisayar oyununun hileleri, izleyiciye FETÖ şifresi diye sunulmuştu.