Gündem
19 Ağu 2015 08:49 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:49

Türk dünyasının ortak haber kanalı kuruluyor

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'ne üye ülkeler arasında Uluslararası Türk Haber Kanalı'nın kurulması yönünde ön protokol imzalandı.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da Türk Keneşi Enformasyon ve Medyadan Sorumlu Bakanlar ve Üst Düzey Memurları 1. Toplantısı gerçekleştirildi.

Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanı Asset İssekeşev'in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanov, Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı Altunbek Maksutov ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) Genel Müdürü Şenol Göka katıldı.

Türk Keneşi Genel Sekreteri Büyükelçi Ramil Hasanov'un başkanlığında düzenlenen toplantıda üye ülkelerin medya ve enformasyon alanında işbirliklerinin geliştirilmesi müzakere edilirken, iletişimin ve üye ülkelerle ilgili siyasi, kültürel, ekonomik ve sosyal farkındalığının artmasının önemine değinildi.

Toplantıda, Türk Keneşi'nin amaç ve hedeflerinin ilerlemesini doğrultusunda Anadolu Ajansı tarafından hazırlanan haber paketi memnuniyetle karşılandı.

Üye ülkelerin ulusal haber ajansları, dergileri, televizyon kanalları ve radyoları arasında hem kamusal hem özel alanlarda ortaklaşa çalışmaların yapılması gündeme gelirken, bu kapsamda ortak forumlar, seminerler, çalıştaylar yoluyla ülkelerin basın birlikleri arasında işbirliği teşviki konuşuldu.

Toplantı sonrasında, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan ulusal televizyon kanalları arasında Uluslararası Türk Haber Kanalı'nın kurulması yönündeki ön protokole imza atıldı.

'Kurulacak kanal, birlikteliğimiz için köprü oluşturacak'

TRT Genel Müdürü Göka, imza töreni sonrasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türk Keneşi üye ülkeler arasında ortak kanal kurulması düşüncesinin gerçekleştirildiği takdirde herkes için olumlu sonuçlar doğuracağını söyledi.

Medya alanında işbirliği ve ortak kanal düşüncesinin Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev tarafından önerildiğini hatırlatan Göka, şöyle konuştu:

"Hepimizin gönlünde Türk dünyasının ortak hareket etmesi ve dünyaya güç sergilemesi yatıyor. Bunun için ülkelerimizin medya kurumları da ortak hareket etmeli, medyadaki işbirliğimiz siyasete, turizme, edebiyata ve her alana yansımalıdır. Kurulacak kanal, birlikteliğimiz için köprü oluşturacak."