Televizyon
05 Mar 2014 10:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:58

Türk dizileri ihracatta yeni sektör oldu!

Televizyon yayıncılığı fuarı “DİSCOP İstanbul 2014” Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda başladı.

3 gün sürecek olan fuara 90’dan fazla ülkeden; 250 medya kuruluşu, dizi, film, belgesel ve reklam filmleri üretici ve dağıtıcı firmaları katılıyor.

"Pasaport Sahibi Diziler” başlıklı açılış panelinde söz alan konuşmacılar, Türkiye’nin dizi film ihracında her geçen gün daha iyi bir noktaya geldiği görüşünde birleşti.

Panelde konuşan Global Agency Üst Yöneticisi İzzet Pinto, Türk dramalarının sadece Türkiye’de değil uluslararası alanda da başarının en iyi örneği olduğunun altını çizdi.

Bundan beş yıl öncesine kadar Türk dizilerinin böyle bir çıkış yakalayacağını düşünmediklerini aktaran Pinto;

“Biz bunların satışını yapmaya başladığımızda Bulgaristan’ı zar zor ikna ettik. Bu Türk dizilerini ihraç ettiğimiz ilk bölgeydi.” dedi.

‘Binbir Gece’ dizisinin Türk dizilerinin yurtdışına açılmasında öncü olduğunu belirten İzzet Pinto;

“Binbir Gece’nin finali özellikle ihraç ettiğimiz diziler anlamında en ünlüsü ve yüzde 60 oranında izlenme oranına sahip oldu. Normalde bu kanalın izlenme oranı yüzde 15 olurdu. Diğer bölgeleri bunun ardından ikna etmesi kolay oldu.” şeklinde konuştu.

Oluşan domino etkisiyle Sırbistan, Hırvatistan ve Yunanistan gibi ülkelere de Türk dizilerinin yayınlandığını kaydeden Pinto, şu an Türk dizilerinin ulaştığı yerlerin 52 bölgeyi aşmış durumda olduğu bilgisini verdi. 

Azceltic Film Yapımcısı Zeynep Santıroğlu Sutherland ise film yapım haritasında Türkiye’yi dünyada önemli ve ilgi çekici destinasyonlardan biri haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Türkiye’nin müthiş bir seçenek olduğunu aktaran Sutherland, “Özellikle bir maliyeti de düşündüğünüzde çok farklı lokasyonlar var, aynı zamanda insanların görünüş açısından da çeşitliliği çok fazla.” ifadelerini kullandı.

Frimantle Şirketi Ortadoğu Senaryo Departman Sorumlusu Donna Wiffen da Türkiye’deki dizilerin harika olduğunu dile getirdi. Türk dizilerinin evrensel birtakım konuları işlediğini söyleyen Wiffen;

“Aynı zamanda ikonik karakterler de önemli. Türk dizilerinde de bu karakter kullanımı çok iyi.” diye konuştu.

Zaman