Güncel
27 Ağu 2016 13:07 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:32

Turist Rehberleri Birliği Başkanı Apalı:

- "Türkiye üzerinde oynanan oyunlar çok büyük. Özellikle Belçika, İsviçre, Avusturya gibi ülkelerin, ülkemiz adına kendi havalimanlarında adice yaptıkları girişimlerden sonra özel çalışmalar yaparak bu ülkelerin halklarına Türkiye'yi daha iyi tanıtmak istiyoruz"

ANKARA (AA) - Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Ahmet Zeki Apalı, Türkiye üzerinde oynanan oyunların çok büyük olduğunu belirterek, "Özellikle Belçika, İsviçre, Avusturya gibi ülkelerin, ülkemiz adına kendi havalimanlarında adice yaptıkları girişimlerden sonra özel çalışmalar yaparak bu ülkelerin halklarına Türkiye'yi daha iyi tanıtmak istiyoruz" dedi.

Apalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 81 ili kapsayan 13 meslek odasının üst kuruluşu olarak 36 dilde hizmet veren 10 bin profesyonel turist rehberine sahip olduklarını belirterek 100 milyonlarca yabancıya Türkiye'yi doğru tanıtmak ve terörizmin etkilerini silmek için çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.

Turizmin terörle yok edilmek istendiğini vurgulayan Apalı, "Türkiye üzerinde oynanan oyunlar çok büyük. Özellikle Belçika, İsviçre, Avusturya gibi ülkelerin, ülkemiz adına kendi havalimanlarında adice yaptıkları girişimlerden sonra özel çalışmalar yaparak bu ülkelerin halklarına Türkiye'yi daha iyi tanıtmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Darbe girişiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere siyasetçilerin ve Türk halkının net bir tavır sergilediğini dile getiren Apalı, şöyle devam etti:

"Önce vatan denilerek bütün çekişmeler geçmişte bırakılıp bütün dünyaya mesaj verildi. Ülke tanıtımının gönüllüleri olan biz turizmciler, 15 Temmuz öncesinde de terör faaliyetleriyle turizmin hedef alındığını düşünüyoruz. Ocak ayında Sultanahmet ve Taksim’de gerçekleşen patlamalar doğrudan yabancıları hedef almıştı. Turizm, bir ülkenin en önemli gelir kaynağıdır. Bizi ekonomik olarak sıkıntıya düşürmek istedikleri için doğrudan yabancı misafirlerimiz hedef alındı ve Türkiye’nin doğusunda gerçekleşen birtakım olaylar, medya aracılığıyla sanki tüm ülkede yaşanan bir kaosmuş gibi lanse edildi."

- "Bu ülkelerin halkı, siyasetçileri gibi düşünmüyor"

Geçmişe nazaran Türkiye aleyhindeki haberleri daha olumlu hale getirmeyi başardıklarını anlatan Apalı, yabancı turistlerin Türkiye'yi sevdiklerini söyledi.

Apalı, terör olaylarının bütün dünyada yaşandığına işaret ederek "Mısır’da terör saldırıları olduğu zamanlarda dünya basınında yer almaması için dünya basınından yazarlar davet edilip, onlara kitaplar sipariş ediliyor veya yeni bir buluntu varmış gibi dünyaya lanse ediliyor. Böylece yaşanan kötü olaylar unutturuluyor" diye konuştu.

Yurt dışında Türkiye aleyhinde yürütülmek istenen kampanyaların sadece yönetici ve siyasetçiler tarafından uygulanan oyun olduğunu savunan Apalı, şunları kaydetti:

"Yaptığımız araştırmalarda gördük ki bu ülkelerin halkı Türkiye hakkında kendi siyasetçileri gibi düşünmüyor. Bu olaylar siyasetçilerin bir kurgulamasıdır. Biz de madem Türkiye'nin yurt dışına açılan en büyük gücüyüz, doğru ve gerçek bilgileri bu insanlara birebir anlatıp Türkiye tarihi, kültürü ve değerleri hakkında bilinmesi gereken gerçekleri, birebir halka ulaşıp anlatmak istiyoruz."