Gündem
17 Kas 2014 16:20 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:55

TTNet'ten penis ve vajinaya sansür

TTNET, "özgür ansiklopedi Wikipedia"nın Türkçe kolu Vikipedi’deki "vajina", "insan penisi", "testis torbası" ve "kadın üreme organları" maddelerine erişimi mahkeme kararı olmamasına karşın engelledi.

TTNET engelleme kararının Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na ait olduğunu savundu.
Sitesinde, "içeriği dünyanın her köşesinden gönüllü insanlar tarafından ortaklaşa hazırlanan açık kodlu, özgür, kâr amacı gütmeyen ücretsiz bir ansiklopedi" olarak tanıtılan Wikipedia’nın 2003’te hayata geçirdiği Türkçe versiyonu Vikipedi’deki üreme organlarına ilişkin maddelerin birçoğu TTNET'in makasına takıldı.

TTNET aboneleri, "vajina", "insan penisi", "testis torbası" ve "kadın üreme organları" gibi maddelere erişmek istediklerinde "Bu sayfa kullanılamıyor" yazısıyla karşılaşıyor. Diğer internet servis sağlayıcıları ve mobil internet üzerinden ise sayfalara erişim rahatça sağlanabiliyor.

Mahkemenin erişim yasağı kararı yok

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun site sorgu sayfasına bakıldığında Vikipedi ve söz konusu sayfalar hakkında ‘erişim yasağı‘na ilişkin herhangi bir mahkeme kararı olmadığı görülüyor.

TTNET yalanladı

TTNET ise bir açıklama yayınlayarak iddiaları reddetti. Kararı TİB'in aldığını ve bu karara dayanarak engelleme yapıldığını öne sürdü. Ancak TİB'in web sitesinde yapılan site sorgusunda herhangi bir mahkeme kararı görünmüyor.

TTNET'in açıklaması şöyle:

"17 Kasım 2014 tarihinde çeşitli web sitelerinde ve sosyal medyada Vikipedi sitesinin bazı sayfalarına, mahkeme kararı olmaksızın TTNET A.Ş. tarafından sansür uygulandığına ilişkin iddialar yer almaktadır. Bu iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.

TTNET A.Ş.’nin yasal düzenlemelere aykırı olarak keyfi bir şekilde herhangi bir siteye erişimi engelleme yetkisi bulunmamaktadır. Erişim engelleme işlemleri Mahkeme kararları ya da 5651 sayılı Yasa kapsamında Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından verilen kararlara istinaden gerçekleştirilmektedir. Bahse konu olan sitede yer alan içeriklere erişim de Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı kararına istinaden engellenmiştir."

ETİKETLER
#sansür #ttnet