Gündem
29 Nis 2007 15:08 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 12:47

TİMUR İMPARATORLUĞU'NUN OTORİTER HÜKÜMDARI EMİR TİMUR'UN MEZARI AÇILINCA NELER OLDU?..İŞTE EMİR TİMUR'UN KORKUNÇ LANETİ!..

Kanal 7 ve Haber 7´de ekrana gelen Seyfullah Türksoy´un hazırlayıp sunduğu Türksoy´la İpekyolu programı bu hafta Emir Timur´la ilgili esrarengiz bir iddiayı gündeme getirdi.

Programda, imparatorluğu döneminde 27 devleti fetheden Emir Timur´un 1941 yılında, Semerkant´taki mezarının Stalin´in emriyle Rus bilim adamları tarafından açılması ve kemiklerinin çıkarılması sırasında çekilen tüyler ürpertici görüntüler yer aldı. 69 yaşında ölen kudretli hükümdarın sağ elinin ve bileğinin çürümediği dikkati çekti. Mezarın açılması ve Timur´un kemiklerinin Moskova´ya götürülmesinden 12 saat sonra 2.Dünya Savaşı´nın çıkması bölge halkı tarafından "Timur´un Laneti" olarak nitelendiriliyor. İşin ilginç yanı bu iddiaya, Özbeklerin yanı sıra Ruslar da inanıyor.


MEZARIN AÇILMASINDAN 12 SAAT SONRA SAVAŞ ÇIKTI


Seyfullah Türksoy´un hazırlayıp sunduğu programda, Timur İmparatorluğu´nun güçlü ve otoriter hükümdarı Emir Timur´un mezarını Stalin´in emriyle açan Rus bilim adamları, Timur´un kemiklerini Moskova´ya götürdüler. Mezarın açılıp kemiklerin çıkarılması sırasında, üç nurani yaşlı adam bilim adamlarının yanına gelerek, Timur´un kemiklerinin çıkarılması halinde, ünlü hükümdarın lanetinin yeryüzünü kana bulayacağını söyleyerek ikazda bulunurlar. Ancak emir Sovyetler´in otoriter lideri Stalin´den geldiği için Rus bilim adamları yaşlı adamların bu ikazını önemsemez. Çok sayıda Rus bilim adamının ve kameraların gözetiminde Timur´un mezarı açılır ve kemikler çıkarılır. Mezarın açılıp kemiklerin Moskova´ya nakledilmesinin üzerinden 12 saat sonra milyonlarca insanın ölmesine ve dünyanın kana bulanmasına yol açan 2.Dünya Savaşı patlak verir. Bölge halkı bu savaşın çıkma sebebini Timur´un Laneti´ne bağlıyor. Özbek halkına göre eğer kemikler çıkarılıp Timur´un ruhu rahatsız edilmese bu korkunç savaş çıkmayacaktı. O dönemde bölge halkının ileri gelenleri Sovyet yönetimine defalarca ricada bulunarak Timur´un kemiklerinin mezara iade edilmesini isterler. Nitekim Emir Timur´un Movkova´ya götürülen kemiklerinim Semerkant´taki bu türbeye geri getirilmes ve kabre koyulmasının ardından savaş Sovyetlerin galibiyetiyle sona erer.

Hükümdarlığı döneminde 27 devleti fetheden ve tarihin en kudretli imparatorluklarından birini kuran Emir Timur, Ankara Savaşı´nda Osmanlı hükümdarı Beyazıt´ı da mağlup ederek gücünün doruğuna ulaşır. Orta ASsya2nın en önemli merkezlerinden Semerkant´ı başkent yapan Timur´un mezarı bu tarihi şehirde bulunuyor. Kaderin ilginç bir cilvesi olarak, Emir Timur torunu için yaptırdığı bu mezara iki yıl sonra vefat ederek kendisi defnedilir. Emir Timur´un Semerkant´taki görkemli türbesi turistlerin yoğun ilgisine mazhar oluyor ancak Timur´un gerçek mezarı, bu türbenin alt kısmında yer alıyor. Turistlerin ziyaret ettiği mezar sadece bir mozole.
Türksoy´la İpekyolu programcısı Seyfullah Türksoy, kapısındaki kilidi açtırarak ve ince uzun bir dehlizden geçerek ziyaret ettiği Timur´un gerçek mezarını ekrana getirdi. Tarihin en önemli devlet adamlarından biri olan Timur´un mezarı, kendi vasiyeti gereği ve bir saygı işareti olarak hocasının mezarının ayak ucunda yer alıyor. Türbede Timur´un torunu ve diğer yakınlarının da kabirleri bulunuyor.