Gündem
24 Mayıs 2016 08:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:33

Times’ın başyazısı: AB, Türkiye’nin üyelik süreci saçmalığını bitirmeli!

İngiltere'de yayınlanan Times gazetesinin başyazısında Türkiye'yle tam üyelik müzakerelerine son verilmesi gerektiği yazıldı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre: Britanya Başbakanı David Cameron’ın, Türkiye’nin AB’ye üyeliğini 2010 yılına kadar desteklediğini hatırlatılan başyazıda “Artık bu giderek daha tehlikeli hale gelen pozisyonu değiştirmenin zamanı geldi” dendi.

Tavır değişikliğinin sorumlusu olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı gösteren gazete, Erdoğan’ın Batı’nın güvenini kaybettiğini savundu: “6 yıl önce o dönemler Başbakan, şimdiyse Cumhurbaşkanı olan Erdoğan iyi bir seçenek gibi gözüküyordu. Geleneksel olarak istikrarsızlığa yol açan orduyu dizginlemişti. Kürtlerle konuşmaya hazırdı. Sunduğu ılımlı gözüken siyasi İslam, Orta Doğu’daki reform yanlıları tarafından çekici bulunuyordu. Ancak o yıllardan bugüne Erdoğan, Batı’nın güvenini sistematik biçimde eritti.”

‘Erdoğan kibri karşısına ülkeyi diz çökmeye zorladı’

Erdoğan’ın gücü kendi etrafında topladığını ve ‘kibir’le hareket ettiğini belirten gazetede, “Gücü kendi etrafında topladı; Meclis’i ve yargı sistemini sekteye uğrattı; Giderek büyüyen kibiri karşısında ülkeyi diz çökmeye zorladı. Gazetelere el konuldu, Erdoğan’a hakaret edenler gözaltına alındı. AB ilerleme raporları tekrar tekrar Türkiye’de giderek otoriterleşen bir rejim olduğunu söyledi” ifadelerine yer verildi.

Başyazıda, Türkiye’ye vize serbestisi verilmesi tavsiyesinde bulunulurken, “AB’nin bu saçmalığının bir amacı vardı: Her ne kadar çok uzakta olsa da Türkiye’deki reform yanlılarına bir hedef sunuyordu” denerek, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin durdurulmasının net bir şekilde dile getirildi: “Türkiye’nin üyeliğe uygun olmayan bir ülke olarak ilan edilmesi gerek.”