Gündem
18 Ara 2014 12:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:59

The Economist: Türkiye'de basın özgürlüğü öldü mü?

İngiliz Economist dergisi 14 Aralık operasyonunu ve Ankara ile Brüksel arasında yükselen tansiyonu ele aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gülen Cemaati'ni ima ederek "inlerine girdik, girmeye de devam edeceğiz" sözlerinin ardından Cemaat'in medya ayağına yapılan 14 Aralık operasyonunu İngiliz Economist dergisi “Türkiye'de basın özgürlüğü öldü mü?” başlıklı yazıyla ele aldı.
Erdoğan'ın AB'yi de AKP'yi devirmek isteyenler listesine aldığını söyleyen Economist "Türkiye'nin yöneldiği rota konusunda endişelerin arttığı" ifadelerini kullandı.

AB Dışişleri Temsilcisi Federica Mogherini ve Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn'ın 14 Aralık operasyonunda yapılan son gözaltıların ardından yaptığı "Türkiye'nin AB'ye üyeliği hukukun üstünlüğü ile temel hak ve özgürlüklere saygıya bağlı" uyarısına, Erdoğan'ın söylediği "AB kendi işine baksın" cevabının hatırlatıldığı haberde, "son gözaltılar Erdoğan'ın Fethullah Gülen takipçilerine karşı başlattığı amansız savaşın tırmandığını gösteriyor" ifadeleri kullanıldı.

Aralarında Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı'nın da bulunduğu son gözaltı operasyonunda ise 31 kişinin 'darbe' ile suçlandıkları yazıda hatırlatılıyor.

Economist AB-Türkiye ilişkileri için şu ifadeleri kulllandı: "Erdoğan Gezi Parkı Direnişi zamanında Batılı bankacılar, casuslar ve medya mensuplarından oluşan küresel bir ' faiz lobisini' suçlamıştı. Amacın AKP'yi devirmek olduğunu savunuyordu. Daha sonra Gülenciler de bu lobiye dahil edildiler. Şimdi de kağıt üzerinde Türkiye'nin üye olmak istediği AB de listeye girmiş gibi duruyor."