Polemik & Kulis
19 Nis 2017 17:32 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:38

TGS'den Anadolu Ajansı'na tepki: Gazeteci itibarsızlaştırılamaz!

AA'nın, kurumdan istifa eden Denizhan Güzel için resmi kurumlara yazı göndermesine TGS tepki gösterdi.

Anadolu Ajansı, kurumdan istifa eden Denizhan Güzel hakkında, Çeşme Kaymakamlığına ‘hizmet alınımı durdurulmuştur’ diye yazı gönderdi. Türkiye Gazeteciler Sendikası gönderilen yazının, gazeteciyi itibarsızlaştırmaya yönelik olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı, istifa eden muhabiri Denizhan Güzel hakkında, görev yaptığı İzmir’in Çeşme ilçesinin Kaymakamlığına, ''Ajansımız İzmir İli Çeşme İlçesi serbest haberci Denizhan Güzel'den 01.03. 2017 tarihinden itibaren haber hizmet alımını durdurmuştur'' içerikli bir yazı gönderdi. Kaymakamlık da bu yazıyı ilçedeki tüm kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarına iletti. 

30 yıldır gazetecilik yapan ve 15 yıldır da AA İzmir Bölge Müdürlüğü’nde muhabir ve yurt haberler servisinde redaktörlük görevlerinde bulunan Denizhan Güzel, 1 Mart’ta ajanstan istifa etmişti.

Gazeteci Denizhan Güzel uygulamaya tepki göstererek, “Bu olay sadece benimle ilgili değil. Başka bölgelerdeki arkadaşlarıma da aynısı yapılmış. Benim tepkim, basın emekçilerinin bu şekilde itibarsızlaştırılmasına. Bunu mesleğimize yapılmış bir saldırı olarak kabul ediyorum” dedi.  

Konu ile ilgili açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şube Başkanı Halil Hüner de AA İnsan Kaynakları Müdürünün imzasıyla Çeşme Kaymakamlığına gönderilen yazının, gazeteciyi itibarsızlaştırmaya ve görev yapmasını engellemeye yönelik bir bildirim olduğunu belirtti.

GAZETECİNİN ÇALIŞMASI ENGELLENİYOR

Hüner, AA’nın, kurumsallığıyla ilgili tartışmalara bir yenisini daha eklediğini ifade ederek, “AA yöneticileri, geçmişte bu ayrılıklarda, devletin ilgili birimlerine ilgi ve bilgi için yazı gönderirken; ayrıldığı personelin kişilik haklarına da saygı göstererek 'aşağıda açık kimliği yazılı kişi kurumumuzdan ayrılmıştır, ilişkisi kesilmiştir' gibi ifadeler kullanırdı” dedi.

Hüner, şimdi ise 30 yıldır gazetecilik mesleğinin içinde bulunan ve yıllardır da AA'ya hizmet eden, TGS üyesi Denizhan Güzel’in hiç hoş olmayan bir üslupla bildirim yapılarak, itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını belirtti.

Kaymakamlığın da bu yazıyı kendisine bağlı kamu kurum, kuruluş ve STK'lara göndermesinin gazetecinin görev yapmasının engellenmesi anlamına geldiğini dile getiren 
Hüner, üyeleri Denizhan Güzel'in görevi alanındaki engellemelerin kaldırılmasını, bu yöndeki yazışmanın durdurulmasını istediklerini bildirdi.

İl ve ilçelerde yurt muhabirliği yapan yerel gazetecilerin, AA gibi bir kurumda haberin kılcal damarlarını oluşturduğunu, bu damarlara zarar verilmesinin kurumu da yıpratacağını vurgulayan TGS İzmir Şubesi Başkanı Hüner, AA yönetiminin bundan sonra bu tür yazışmalara ve bildirimlere daha hassasiyet göstereceğine inandığını bildirdi.