Gündem
26 Kas 2014 19:49 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:56

TGF Genel Başkanı Sertel: Bu sansür Ortaçağ'da bile hayal edilemezdi!

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel dört bakanın soruşturulduğu komisyon tarafından getirilen yayın yasağını eliştirdi.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, TBMM'de 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonları çerçevesinde oluşturulan, dört bakanın soruşturulduğu komisyonun çalışmaları için getirilen yayın yasağına, “Bu sansür Ortaçağ’da bile hayal edilemezdi. 'Dünya dönüyor' diyen Galile’ye bile bu kadar zulüm yapılmadı.” sözleriyle tepki gösterdi. Türkiye’de her şeyin yasak olduğunu, iktidarı övmenin ise serbest ve alabildiğince teşvik edildiğini vurgulayan Sertel, görevden alınan yayın yönetmenleri için de, “Bazen iktidarı övmekte ayarı kaçıranlar dahi bu iktidar tarafından cezalandırılıyor” dedi.
Yayın yasaklarıyla cezalandırılması düşünülen kanalların tamamen doğruyu, yolsuzlukları anlatmaya, halkı aydınlatmaya çalışan kanallar olduğunu vurgulayan Serter, “Halk TV, Samanyolu, Fox, Cem TV gibi muhalif hangi kanal varsa, ‘Siz bu haberleri niye yaptınız?’ diye ceza verseniz, vatandaşın da, ‘Bunlar var olan haberi yaptılar, siz bu yolsuzlukları niye yaptınız?’ diye sorması lazım. Olmayan şeyin haberi yapılmıyor ki. 'Gazetecilik yapma, habercilik yapma, gerçekleri açıklama' diyorlar. Bu artık zulüm iktidarıdır, zulmün iktidarıdır. Bu, toplumun geniş kesimleri tarafından görülüyor” diye konuştu.

'BİZİ DÜNYA KAMUOYUNDA BİR KEZ DAHA REZİL EDECEK BİR KARAR'
Böyle bir yayın yasağının olamayacağına, "Ben istediğimi yaparım ama siz bunu yayımlamayacaksınız" mantığının kabul edilemez olduğuna dikkat çeken TGF Genel Başkanı Sertel, Türkiye’yi bir kez daha dünya kamuoyunda rezil edecek bir kararın altına imza atıldığına dikkat çekti. İktidarın haber yapılmasını istemediğini, tek isteğinin kendisinin övülmesi olduğunu dile getiren Sertel, şunları söyledi:
“Bu yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ile ilgili yayın yapmayacaksınız diye nasıl derler? Yeterince yayın organınız var, diğerleri de farklı haber yapsın. Yasak koyacağına aklanmaya bak. Bir bakan, 700 bin liralık saati gümrükten kaçak geçiriyor. Başka bir bakan, diğer bakana ceza kesiyor. Bu bile büyük rezalettir ve hükümetin ayakta durmaması lazım. Elin Almanı, ucuz kredi kullandı diye utanıp cumhurbaşkanlığından ayrılıyor. Bu yasak kabul edilemez ve dünya basın tarihinde eşine az rastlanır bir yasak. Sadece Osmanlı’da, 3. Murat döneminde böyle yasaklar vardı. Padişahı eleştirenler cezalandırılıyordu. Onlar saltanat döneminde kaldı ama hakikaten padişahlara taş çıkartan yasaklar geliyor. Demirel, Özal, Ecevit, Tansu Çiller, Mesut Yılmaz dönemleri geçirdik ama böyle bir tablo hiç görmedik.”