Gündem
29 Ağu 2016 15:54 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:30

TGC’ye İBB’den yanıt: Kamusal alanda çekime müdahale edilmiyor

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin televizyon habercilerinin kamusal alanda çekim yaparken engellendiğine yönelik şikayetler üzerine yaptığı başvuruya İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yanıt geldi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, televizyonlarda haber için görev yapan muhabir ve kameramanların İstanbul’da meydan ve ana yol gibi kamusal alanlarda  zabıtalar tarafından engellenmesi üzerine İstanbul Valiliği’ne 12 Temmuz 2016 tarihinde yazılı başvuruda bulundu.  Valiliğin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönlendirdiği başvuruya İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Eren’den yanıt geldi.

24 Ağustos 2016 tarihinde gönderilen İBB Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Eren imzalı yanıtta  “İlgili yazı ve eki, Başkanlığımızda tetkik edilmiş olup, Başkanlığımız görev, yetki ve sorumluluğu dahilinde bulunan kamusal alanlarda, haber ve haber niteliği taşıyan çekimlere müdahale edilmediği hususunu bilgilerinize arz ve rica ederim”  ifadeleri yer aldı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin gönderdiği mektupta, “Meslektaşlarımız, çekim yapmaya çalışırken zabıtalar tarafından engellendiklerini, nedenini sorduklarında ise  ‘Mutlaka izin almalarının gerektiği’  ifade edildiğini belirtmişlerdir. Konuyla ilgili böyle bir resmi kararın olup olmadığı, alındıysa hangi yasal gerekçeye dayandırıldığının bilgisini edinmek istiyoruz. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme  hakkı için görev yapan gazetecilerin kamusal alanlarda görevlerini yapmalarını engelleyen bu uygulamanın kaldırılmasını istiyoruz” denilmişti.