Magazin
30 Mar 2018 10:58 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:07

TGC'den duayen gazeteci için başsağlığı mesajı!

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi gazeteci-yazar Oktay Verel 91 yaşında hayatını kaybetti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi, Basın Şeref Kartı ve 1998 Burhan Felek Basın hizmet Ödülü sahibi, Gazeteci-Yazar Oktay Verel 29 Mart 2018 Perşembe günü vefat etti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Oktay Verel’in ölümüyle ilgili yayınladığı mesajda “Değerli üyemiz ve Oktay Verel’i kaybettik. Mesleğine uzun yıllar başarıyla hizmet veren Oktay Verel’i sevgi ve saygıyla anıyoruz.
Oktay Verel’in ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz” dedi.

Oktay Verel’in cenazesi  30 Mart 2018 Cuma günü(bugün) Şakirin Camisi'nde kılınacak öğle namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

OKTAY VEREL KİMDİR?

1927 yılında İstanbul Büyükada'da doğdu. İlk öğrenimini İstanbul ve Ankara'da tamamlayan Verel, ilkokul üçüncü sınıfta iken Atatürk'ün ölümü üzerine düzenlenen törende yazdığı bir konuşma metni ile yazı hayatına ilk adımını attı. Devrin en ünlü dergilerinden ‘‘Çocuk Sesi’’nin sesinin açtığı yarışmada üst üste üç kez hikaye birinciliği kazandı.

Ortaokul ve lise yıllarında radyofonik oyunlar, şiirler ve hikayeler yazdı. Bunlar çeşitli dergilerde ve Türkiye Radyolarında yayınlandı.

1946’da Ulus Gazetesi’nde yazdığı ‘‘Köy Enstitüleri’’ konulu röportajı ilgi çekti. 1947 ve 1948 yıllarında profesyonel gazeteci oldu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde iki arkadaşı Mehmet Fuat ve Tuna Baltacıoğlu ile Türkiye'de ilk kez modern bir anlayışla ‘‘Kitaplar’’ adlı dergiyi yayınladı. Ethem İzzet Benice’nin Son Telgraf Gazetesi’nde ‘‘Şehirden Notlar’’ başlığı altında İstanbul'u, İstanbul'un insanlarını kendine özgü üslubu ile yıllarca anlattı. 52 yıllık kesintisiz basın yaşamında Ulus, Vakit, Yeni Sabah, Tan, Vatan, Hergün, İstanbul Ekspres, Tanin, Akşam, Yeni İstanbul, Hürriyet, Yeni Gazete ve Dünya Gazetelerinde; Fıkra Yazarlığı, Başyazarlık, Yazı İşleri ve Genel Yayın Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 22 yıl Türk Hava Kurumu Genel Başkan vekilliği yaptı. Bir süre Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü İstanbul İl Temsilciliği görevinde de bulundu. Uzun seneler İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde çeşitli meslek dersleri verdi. İletişim Vakfı Başkan Vekilliği yaptı. TRT İstanbul Radyosu’nda çeşitli programlar hazırlayıp sundu. Bunların arasında ‘‘Gecenin İçinden, Tatil Sabahı, Cumhuriyetimiz Bir Değişimin Öyküsü, 1919'dan Bugüne Türk Basını ve İstanbul Konuşabilse’’ yer alıyor. Ayrıca bir süre TRT İstanbul Televizyonunda ‘‘Gün Başlıyor’’ programı içinde canlı olarak haftanın yorumunu da yaptı.

Verel, daha çok mizah türündeki siyasal yergi ağırlıklı hikaye ve romanlarıyla tanındı. Gazetelerde yayınlanmış 40'a yakın romanı, pek çok başyazısı, köşe yazıları ve röportajları var. Kitap halinde yayınlanan eserleri arasında bulunan Kuklalar’dan 18 ay, Çöl Demokrasisi’nden 10 ay hapse mahkum oldu.

Romanları

Kuklalar (1960, 1971)
Şimdi Tasa Anayasa (1970)
Maksat Vatan Kurtulsun (1971)
Aslan Gibi Eşekler (1973)
Şeytan Mağarası (1982)