Gündem
01 Nis 2015 15:07 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:10

TGC ve TGS'den cenazede akreditasyona tepki

Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın Eyüp Sultan Camisi'ndeki cenaze töreninde bazı yayın organlarına akreditasyon uygulanması tepkilere neden oldu.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın Eyüp Sultan Camisi'ndeki cenaze töreninde bazı yayın organlarına akreditasyon uygulanmasını kınadı. TGC Yönetim Kurulu'nun açıklamasında şu görüşler yer aldı:
"Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun toplumun birlik ve dayanışma içinde olması gerektiğini belirttiği bir günde basına yine akreditasyon uygulanması düşündürücüdür.
Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın Eyüp Sultan Camisi'ndeki cenaze törenine Hürriyet, Cumhuriyet, Bugün, Milat, Taraf ve Zaman gazeteleri ile CNN Türk, Bugün TV, Kanaltürk, İMC TV; Samanyolu TV, Cihan Haber Ajansı ile Doğan Haber Ajansı muhabir, foto muhabiri ve kameramanları alınmamıştır. Akreditasyon gerekçesini soran gazetecilere ise bu tören için talimatın Ankara'dan Başbakanlıktan geldiği ifade edilmiştir.
Bu durum kamuoyunu bilgilendirme görevi ile orada bulunan gazeteciler arasında eşitlik ilkesine aykırı düşmektedir. Halkın bilgi alma hakkına yönelik yeni bir engellemedir. Bu uygulamayı şiddetle kınıyoruz."

TGS SALDIRI VE GÖREVİNİ YAPMAYI ENGELLEME KABUL EDİLEMEZ
Türkiye Gazeteciler Sendikası da konuyla ilgili bir açıklama yaptı.
Konulan yayın yasağının ardından Çağlayan Adliyesinde gelişmeleri takip eden gazetecilere yönelik müdahaleler de arttı. Kanal D muhabiri meslektaşımız, rehine olayının henüz ilk saatlerinde çekim yaptığı için saldırıya uğradı. Tüm gazeteciler basın odasına kilitlendi ve saatlerce burada tutuldu. Basın odasının kapısından cep telefonu ile çekim yapmaya çalışan Akşam Gazetesinden Hilal Yıldırım darp edildi.
Operasyonun ardından içeri girmeye çalışan avukatlarla polis arasında çıkan arbedede Birgün Medya'dan Ece Aydın gözaltına alındı. Aydın, ancak sabah 04.00 sularında serbest bırakıldı.
Basın özgürlüğüne, halkın haber alma hakkına yönelik saldırılar bunlarla sınırlı kalmadı. Hürriyet, Cumhuriyet, Posta, Zaman, Bugün, Sözcü, Taraf, Yeniçağ, Ortadoğu, Today's Zaman, Milli Gazete, Birgün ve Yurt Gazeteleri ile CNN Türk, Kanal D, IMC TV, Samanyolu Haber ve Bugün TV'de çalışan gazeteciler merhum savcının cenaze törenine alınmadı. Akreditasyonun gerekçesini soran gazetecilere talimatın Başbakanlıktan geldiğini söylendi.
Gazetecilerin görev yapmasının engellenmesi ve saldırıya uğraması kabul edilemez.
Haber değeri taşıyan her olayda yayın yasağı getirilmesi ve polisin gazetecileri hedef alması halkın gerçekleri öğrenme hakkına yapılan bir müdahaledir.
Cenaze törenindeki akreditasyon uygulamasını kınarken, yetkilileri Çağlayan Adliyesinde gazetecilere saldıran polisler hakkında işlem yapmaya çağırıyoruz.