Gündem
01 Mar 2015 09:09 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:05

TGC, usta yazar için mesaj: Üzüntümüz sonsuz!

TGC, (Türkiye Gazeteciler Cemiyeti) cemiyetin üyesi, TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü ve Basın Şeref Kartı sahibi de olan usta yazar Yaşar Kemal'in ölümüyle ilgili bir mesaj yayınladı.

TGC Yönetim Kurulu mesajında; "Değerli büyüğümüz Yaşar Kemal’i kaybettik. Üzüntümüz sonsuz. Edebiyata ve gazetecilik mesleğine uzun yıllar hizmet veren Yaşar Kemal’i sevgi ve saygıyla anıyoruz. Yeri doldurulamayacak olan değerli üyemiz Yaşar Kemal’in ailesine, sevenlerine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz" ifadelerine yer verdi.

YAŞAR KEMAL’İN ÖZGEÇMİŞİ

Yaşar Kemal, 1926 yılında Adana'da doğdu. Mesleğe 1951 yılında İstanbul'da Cumhuriyet Gazetesi'nin yurt haberler servisinde başladı. Röportajlarıyla geniş ilgi uyandırdı. "Dünya'nın En Büyük Çiftliğinde Yedi Gün" başlıklı dizi röportajı ile Gazeteciler Cemiyeti’nin Başarı Armağanını kazandı.

İlk hikaye kitabı Sarı Sıcak, 1952'de yayınlandı. 1955'de yayınlanan ve ertesi yıl Varlık Roman Armağanı’nı alan İnce Mehmet I ile geniş kitlelere ulaştı. Bu arada Cumhuriyet’te "Bu Pazar" ve "Bu Çarşamba" başlıklı köşe yazıları yayımlanıyordu. Dağın Öte Yüzü üçlemesinin ilki Orta Direk 1957'de, İkincisi Yer Demir Gök Bakır 1963'te yayınlandı. Aynı yıl Cumhuriyet’ten ayrıldı.

Yön, Ant, Yeni Halkçı gazetelerinde köşe yazıları yazdı. (1963- 1969) arasında Türkiye İşçi Partisi'nde etkin görevler üstlendi. Türkiye Yazarlar Sendikası’na ve Pen Yazarlar Derneği’ne kurucu başkan seçildi.

1998 yılında Bordeaux Kitap Fuarı "Ecureuil" ödülüne değer görüldü. 2000 yılında Nobel Ödülü’ne bir kez daha aday gösterildi.

Yaşar Kemal’in; Teneke, Üç Anadolu Efsanesi, Ölmez Otu, Ağrı Dağı Efsanesi, Binboğalar Efsanesi, Çakırcalı Efe, Demirciler Çarşısı Cinayeti, Yılanı Öldürseler, Al Gözün Seyreyle Salih, Filler Sultanı Kırmızı Sakallı Topal Karınca, Kuşlar da Gitti, Deniz Küstü, Yağmurcuk Kuşu, Hüyükteki Nar Ağacı, Kale Kapısı, Kanın Sesi’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda eseri bulunuyor. Yaşar Kemal'in 29 dile çevrilen eserlerinin yanı sıra yurt içi ve dışında çok sayıda ödülleri var.

Yaşar Kemal’e, Strasburg Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi'nce fahri doktor unvanı verildi. TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü, Basın Şeref Kartı sahibi Yaşar Kemal, evli ve bir çocuk babasıydı.