Gündem
17 Eyl 2014 15:21 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:43

TGC: TRT'yi gazeteciler yönetmeli!

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'in Samsun Valisi olarak atanmasını değerlendiren TGC'den Recep Yaşar, TRT'yi gazeteciler yönetmeli diyor.

Resmi Gazete'de dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınlanan kararnameyle dokuz vali merkeze alındı. Kararnameyle TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'in de Samsun Valisi olarak atandı.

bianet'e konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Recep Yaşar TRT'nin artık gazeteciler tarafından yönetilmesi gerektiğini söylüyor.

"TRT'nin özerkliği yasa tarafından korunuyor. Buna göre TRT Genel Müdürü kolayca görevden alınamaz, hakkında ciddi bir soruşturma açılması gerekir. Yoksa her hükümet kendisine uygun bir müdür atayabilir."

ESAS SORUN RTÜK'ÜN YAPISI

Yaşar sorunun Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun yapısında başladığını söylüyor. TRT Genel Müdürü şöyle belirleniyor:
RTÜK, TRT Genel Müdürlüğü için bireysel ve aday gösterilenlerden oluşan başvurular arasından üç isim seçiyor. Bu üç isim Bakanlar Kurulu tarafından değerlendiriliyor ve Bakanlar Kurulu'nun seçtiği kişi Cumhurbaşkanı tarafından onanarak atanıyor.
Yaşar RTÜK'ün bu üç kişilik listesinin hep iktidara yakın isimlerden oluştuğunu vurguluyor.
"Sorun Radyo ve Üst Kurulu'nun yapısında başlıyor. RTÜK iktidar ağırlıklı bir yapıya sahip. Bu durumda kim olursa olsun üç kişilik listeye hükümetin istemediği birisi giremiyor. Bu durumda listeden müdür olarak atanan kişi de iktidar yanlısı oluyor."

TRT'NİN ÖZERKLİĞİ KORUNMALI

"TRT'nin eski genel müdürlerine de baktığımızda bu isimler idari, hukuk, turizm gibi alanlardan geliyor. Televizyonculuk, gazetecilik bilmiyorlar. İbrahim Şahin de çok farklı değil. TRT'nin idari ve mali özerkliği tabii ki korunmalı. Ama TRT'yi de gazeteciler, televizyoncular yönetmeli. TRT'de çalışan gazetecilerin de editoryal bağımsızlığı korunmalı."
10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve 30 Mart Yerel Seçimleri öncesinde TRT'nin taraflı yayını eleştirilmişti. Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonra ermesi ve yeni hükümetin kurulmasının ardından TRT, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'a bağlandı.
Kulislerde konuşulanlara göre İbrahim Şahin, perşembe günü Başbakan Ahmet Davutoğlu'a istifasını vererek cuma günü izne çıktı.
Daha önce Kaymakamlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarlığı yapan İbrahim Şahin 2007'de TRT Genel Müdürü olarak atanmıştı. Şahin'in atamasını 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer iki defa geri çevirmiş, atamaAbdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığında gerçekleşmişti.
İBRAHİM ŞAHİN DÖNEMİ BUNLARLA ANILACAK
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin dün Resmi Gazete’de yayınlanan kararnameyle Samsun Valisi olarak atandı. 2007’den beri TRT Genel Müdür olan Şahin’in yönetimi altında TRT’de çok kez tartışıldı. Hakkında soru önergeleri, Meclis araştırması istendi, yayınları sokakta protesto edildi.
Şahin yönetimindeki TRT’de yaşananlarda şunlar akılda kaldı:
SEÇİMLER BOYUNCA TARAFLI YAYIN VE SANSÜR
* TRT Haber, RTÜK'ün İzleme ve Değerlendirme Raporu'na göre  22 Şubat- 2 Mart arasında mitinglerden kesitler aktardığı seçim yayınında AKP’ye 13 saat 32 dakika, MHP’ye 48 dakika, CHP’ye 45 dakika, BDP’ye 2 dakika ayırmıştı. RTÜK bu yayından ötürü TRT’ye uyarı cezası vermişti.
* 10 Ağustos seçimleri öncesindeyse muhalefet parti kontenjanından gelen RTÜK üyelerinin hazırladığı rapora göre 3 Temmuz'da TRT Türk Erdoğan'a 30 dakika ayırırken, diğer iki adayı yayınlarına hiç almamış, 4 Temmuz yayınlarında ise TRT Türk'ün Erdoğan'a 1 saat 20 saniye, Ekmeleddin İhsanoğlu'na bir dakika ayırdığını, Selahattin Demirtaş'a ise yayınlarda hiç yer vermediği belirtilmişti.
* RTÜK Başkan Vekili Hasan Tahsin Fendoğlu  “Adaylardan biri sadece genel başkan, diğeri sadece cumhurbaşkanı adayı ve adaylardan biri de hem aday hem başbakan aynı zamanda da genel başkan, üç özelliği var” diyerek “Sayın Başbakan'ın medyaya çıktığı süre ile diğerlerinin eşit olmasını biz arayabilir miyiz” diye yayını savunmuştu.
* TRT Haber ayrıca bu yayın politikasını eleştiren MHP lideri Devlet Bahçeli’yi de sansürlemişti. Afyonkarahisar’ın Çay ilçesindeki konuşmasını canlı yayınlayan TRT Haber, Bahçeli TRT’yi eleştirmeye başladığında yayını kesmişti.

MECLİS YERİNE SPOR YAYINI

* TRT, 'spor yayınları aksar' gerekçesiyle Meclis'teki yolsuzluk görüşmelerini yayınlamadı. Televizyonunun kararı, haftalık mizah dergisi Penguen'in yarın çıkacak sayısının kapağına ilham verdi.

CİNSİYETÇİ KONUK TUĞRUL İNANÇER

* 2013 yılında TRT1’deki Ramazan Sevinci Programı’na konuk olarak katılan tasavvuf düşünürü Ömer Tuğrul İnançer “Hamileliği davul çalarak ilan etmek bizim terbiyemize aykırıdır. Böyle karınla sokakta gezilmez” şeklinde konuşmuş, programın sunucusu da “Allah razı olsun”  diye karşılık vermişti.
* TRT Anadolu'da TRT-Diyanet logosuyla yayınlanan 'Yeni Güne Merhaba' programı gıdalardaki etiket kodları konusunda görüş bildirmek üzere TMMOB Gıda Mühendisleri Odası'ndan 'bay mühendis' talebinde bulundu.

ALEVİLERE AYRIMCILIK YAPAN TRT DİZİSİ: KIZILELMA

* TRT’de yayınlanan Kızıl Elma dizisi çok tartışıldı Dizinin Alevilere ayrımcılık yapıldığı gerekçeli şikayeti değerlendiren İstanbul Başsavcılığı kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
* Kızıl Elma’nın yapımcısı Osman Sınav’ın “Eşcinselleri sevmem, irite olurum” sözleriyse tepki topladı. Konuyla ilgili açıklama yapan hükümet sözcüsü Bülent Arınç “Bahse konu ifadeleri kendisini bağladığından, TRT ile ilgisi bulunmamaktadır” dedi.

YEŞİLÇAM EFSANESİ TOSUN PAŞA'YA SANSÜR

* TRT Yeşilçam’ın ünlü Tosun Paşa filmindeki hamam sahnesini sansürledi.

TRT'YE KAÇAK YAYIN UYARISI

* RTÜK, TRT Türkü radyosunu “kaçak yayın” gerekçesiyle uyardı. Ancak diğer yayın organlarına yapıldığı gibi yönetim hakkında suç duyurusundabulunulmadı.

YAVRU MUHALEFET MHP KRİZİ

* RTÜK, Ana Haber Bülteni’nde TRT spikerinin MHP için “Yavru Muhalefet” ifadesi kullanmasına “Uyarı Cezası” verdi.
* TRT Gezi protestoları sürecinde sosyal medya üzerinden eylemlere destek veren çalışanlarına soruşturma başlattı.


İBRAHİM ŞAHİN KİMDİR?
İbrahim Şahin, 1962’de Amasya'da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1987’de İçişleri Bakanlığı'nda Kaymakam adayı olarak göreve başladı.
İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği ile Kriz Merkezi Sekreterya Başkanlığı görevlerinde de bulundu, Ulaştırma Bakan danışmanlığı yaptı.
2003-2005 yıllarında PTT Genel Müdürü idi.
23 Kasım 2007'de TRT Genel Müdürlüğü görevine başladı. Evli ve bir çocuk babası. İngilizce biliyor.