Gündem
07 Kas 2018 09:46 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:58

TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri sahiplerini buldu

70 yaşından gün alan ve meslekte 50 yılını tamamlayan gazeteciler, Şeyhül Muharririn Burhan Felek adına konulan “Basın Hizmet Ödülleri”ni düzenlenen törenle aldı.

“Şeyhül Muharririn" unvanını taşıyan, 72 yıl aktif gazetecilik yapan ve TGC önceki başkanlarından Burhan Felek'in anısına konan ödüller 5 Kasım 2018 Pazartesi günü düzenlenen törenle sahiplerini buldu. 36 yıldır sürdürülen ödüller 70 yaşından gün alan,  50 yılı aşkın süreyle basına hizmet veren ve çalışmayı sürdüren gazeteciler arasından seçilerek veriliyor.

Burhan Felek için Karacaahmet’te mezarı başında sabah bir anma töreni düzenlendi. Törene TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC Önceki Başkanı Orhan Erinç, TGC üyeleri, Burhan Felek Lisesi yöneticileri, öğrencileri, kurucusu olduğu Anadolu Spor Kulübü’nün yöneticilerinden oluşan 70 kişi katıldı. Anma törenine katılanlar daha sonra Burhan Felek Lisesi’ni ziyaret ettiler.

Aynı gün Burhan Felek Konferans Salonu’nda düzenlenen törende 70 yaşından gün alan ve meslekte 50 yılını tamamlayan Ali Acar, Baki Şehirlioğlu (1 Ekim 2018 tarihinde ödüle değer bulunan Şehirlioğlu 18 Ekim 2018 tarihinde vefat etti), Erkan Oyal, Fevzi Koçak, Fikret Kalmuk, Sezer Duru, Sungu Çapan, Taylan Erten, Turhan Günay ve Zeynep Avcı ödüllerini aldılar.



TGC BAŞKANI TURGAY OLCAYTO: BURHAN FELEK ZOR ZAMANLARDA CEMİYETİ AYAKTAN TUTMAYI BAŞARDI

Tören Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto’nun açılış konuşmasıyla başladı. Başkan Olcayto yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Burhan Felek meslek örgütünün başında 26 yıl kaldı: Bu bir rekor sayılabilir. Bu yıl 26 içinde sıkıyönetimler var. Menderes döneminin baskıları var. Bu baskıların karşısında duran bir Burhan Felek var. Bu karşı duruşu öfkelenmeden yapıyor. TGC’yi zor zamanlarda ayakta tutmayı başarıyor. Cemiyetin kurumsallaşmasında çok önemli payı var. Çok geniş bir yelpazede kültürünü tazeleyen bir isim. Spordan, tiyatroya, sinemaya, batı müziğine, Türk Müziği’ne kadar birçok konuya aşina olan bir isim. İnce ironisiyle bu konularda yazılar yazardı. TGC’yi ayakta tutmak için neler yaptığını biliyoruz. Anısı önünde saygıyla eğiliyorum. Ödül alan tüm meslektaşlarımı kutluyorum.”

Törende TGC Önceki Başkanı Orhan Erinç ve Burhan Felek’in gazeteci yeğeni Okşan Atasoy Burhan Felek’in çeşitli yönlerini katılımcılarla paylaştı.



TGC ÖNCEKİ BAŞKANI ORHAN ERİNÇ: BURHAN FELEK ÇOK RENKLİ BİR KİŞİLİĞE SAHİPTİ

“Yeni Sabah’tan Cumhuriyet’e  transfer olduğum 1963 yılında Burhan Felek ile çalışmaya başladım. Onun deyimiyle kapı yoldaşı oldum. Burhan Felek’in çok sayıda özelliği vardı. Edebiyatın ve sanatın, Türk müziğinin ünlüleri, emekli diplomatlar onu ziyaret ederdi. Biz de onları tanımış olurduk. Burhan bey, çok renkli bir kişiliğe sahipti. Yaşamının başlangıcında spor, futbol var. Anadolu Spor Kulübü’nün kurucusuydu. Bugünkü federasyonun, İdman Cemiyetleri İttifakı’nın kurucuları arasındaydı. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin kurucularından ve başkanlarından olmuştu. Spor adamıydı, hakemdi. Orta Oyunu’na merak sarmıştı. TGC’nin sadece basın sorunlarına yoğunlaşması,  politika ile ise sadece basın söz konusu olduğunda ilgilenmesi gerektiğini belirterek bir gelenek oluşturmuştu. Kendisinden sonra gelen başkanlar da aynı yolu izledi.”



OKŞAN ATASOY: BURHAN FELEK’İN 20 BİN YAZISINI TOPLADIK

Burhan Felek’in gazeteci yeğeni Okşan Atasoy ise bir kitap hazırlığı içinde olduklarını duyurarak şu bilgiyi verdi:

“Burhan Felek ile ilgili bir haberim var. Burhan Felek 72 yıl yazı hayatı içinden gelmiş bir insan. 25 bini bulan sayıda yazı yazmış. Bunlar muazzam bir yazı silsilesi. Bunları toplayalım dedik. Böyle bir işe kalktık. Dört yıldır toparlıyoruz. 20 bin yazı tamamlandı. Bu yazılar aynı zamanda sosyal bir tarih. Araştırmacılar için referans olabilir. Bunu bilimsel yapıyoruz. Birileri bundan istifade ederse çok mutlu olacağız.”



ÖDÜL ALANLAR

Tören 100 davetlinin katılımıyla gerçekleşti. Ahmet Fikret Kalmuk sağlık problemleri nedeniyle törene katılamadı. TGC Denetim Kurulu Üyesi Ercüment Erkul ödülü TGC Onur Kurulu Başkanı ve Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan’dan aldı.  

Vefat eden Baki Şehirlioğlu’nun adına ödülü TGC Başkanı Turgay Olcayto Ayşenur Arslan’a sundu.  Erkan Oyal’ın ödülünü TGC Onur Kurulu üyesi Rahmi Turan; Fevzi Koçak’a ödülünü TGC Saymanı Ahmet Özdemir, Sezer Duru’ya ödülünü Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mete Belovacıklı verdi. Törene katılamayan Sungu Çapan’ın ödülünü  onun adına Turhan Günay, TGC Başkan Vekili ve Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar’dan aldı.

TGC Ankara Temsilcisi Taylan Erten’e ise ödülünü TGC Genel Sekreter Sibel Güneş takdim etti. Turhan Günay kendi ödülünü TGC önceki Başkanı Orhan Erinç’in elinden aldı. Seyahatte olan Zeynep Avcı’nın ödülünü Tilbe Saran’a TGC Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı verdi.

Törene TGC Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç,TGS Başkanı Gökhan Durmuş, BİK İstanbul Şube Müdürü Mehmet Köşker, TGC Denetim Kurulu Üyesi Engin Başçı, Onur Kurulu Üyesi Şükran Soner, Engin Köklüçınar, Balotaj Kurulu Başkanı Nuray Özger, Balotaj Kurulu Üyeleri Muammer Tuncer, Haşmet Yavuz, Serkut Bozkurt, Hilmi Hacaloğlu, Azize Şenbül, Kadın Gazeteciler Komisyonu Başkanı Pınar Aktaş, Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Hüseyin Irmak, Garbis Özatay, Özlem Özdemir, Aybeniz Ece Uçan, Yasemin Arpa, Nevin Akkaya, Mesude Erşan, Ayşegül Aydoğan, Uğur Güç, Zeki Efe, Gamze Akdemir, Yalçın Pekşen Abdurrahman Yıldırım, Vecide Şener, Metin Özyıldırım, kıdemli üyelerden Turgut Fethi Erden, Zafer Atay, Seracaddin Zıddıoğlu, Onursal Üyeler Turgay Atasü, Şenes Erzik ve Rüştü Bozkurt katıldı.



BURHAN FELEK KİMDİR?

Burhan Felek, 1889 yılında İstanbul'da doğdu ve Hukuk Mektebi'ni bitirdi. Mesleğe Ahmet Rasim'in Donanma Dergisi'nde başladı. Tasvir-i Efkar Gazetesinde spor ve foto muhabiri olarak çalıştı. Vatan, Millet, Yeni Ses, Tan, Cumhuriyet ve Milliyet gazetelerinde yazarlık yaptı. 1925 yılından başlayarak son günlerine kadar köşe yazılarını sürdürmesi nedeniyle Şeyhül Muharririn unvanı ile ödüllendirildi. İÜ Gazetecilik Enstitüsü'nde öğretim üyeliği yaptı. İtalyan mizahçısı Giovanni Guareschi'nin "Don Camillo" dizisini Türkçe'ye çevirdi, İstanbul Üniversitesi'nin Onursal Hukuk Doktorluğunu alan ilk gazeteci oldu. TGC başkanlığını 1949-1952 ve 1959-1982 yılları arasında 2 kez üstlendi.

TGC BURHAN FELEK BASIN HİZMET ÖDÜLÜ’NÜ KAZANAN GAZETECİLERİN ÖZGEÇMİŞLERİ

AHMET FİKRET KALMUK  (1943) :  İstanbul’da doğdu. Kabataş Erkek Lisesi’ni bitirdi. Mesleğe İstanbul Ticari İlimler Akademisi’nde okurken (1964) başladı. İşçi Postası, Yeni İstanbul, Hürriyet, Milliyet, Bulvar, gazetelerinin Yazı İşlerinde çalıştı. Erol Simavi tarafından yayınlanan Gazete isimli Gazetenin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. İstanbul, İzmir, Adana ve Erzurum matbaalarının Genel Koordinatörlüğünü üstlendi. 1994 yılında Hürriyet’ten istifa etti. Sabah Gazetesi Yazı İşlerinde göreve başladı. Daha sonra Show TV’de yayınlanan ‘Temiz Eller’ programının Haber Koordinatörlüğünü yaptı. Hürriyet Gazetesi’nin yayın hayatına soktuğu Son Havadis Gazetesinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü üstlendi. Hobisi olan denizcilik konusunda başından geçenleri yansıtan bir kitap yazmakta olan Kalmuk halen haberhurriyeti.com sitesinde makaleler yazıp editörlük yapıyor.

ALİ ACAR (1944) : İstanbul’da doğdu. Darüşşafaka Lisesi’nden mezun oldu. Gazeteciliğe 1968 yılında Yeni İstanbul Gazetesi’nde başladı. Daha sonra sırasıyla Fotospor, Cumhuriyet (25 yıl), Yeni Yüzyıl, Sabah ve Milliyet’te görsel yönetmen olarak çalıştı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nde mizanpaj dersi verdi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Başarı Ödülleri Yarışması’nda defalarca ödüle layık görüldü. İngilizce biliyor.

BAKİ ŞEHİRLİOĞLU  (1946-2018) : Çankırı'da doğdu. Anadolu Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulundan mezun oldu. Mesleğe 1968 yılında TRT Haber Merkezi’nde Muhabir olarak başladı. Anadolu Ajansı Haber Merkezi’nde Editör olarak görev yaptı. ATV, STAR ve CNN Türk Televizyonlarının Ankara Temsilcisi oldu. Sürekli Basın Kartı sahibi. Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri Seçici Kurulu tarafından 1 Ekim 2018 tarihinde ödüle değer bulunan Baki Şehirlioğlu 28 Ekim 2018 tarihinde vefat etti.

ERKAN OYAL (1945) :  Gelibolu’da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümünden mezun oldu. 1964 yılında TRT’nin kurulması üzerine Ankara Radyosu’nun açtığı Spikerlik-Programcılık sınavlarını kazanarak “redaktör spiker” kadrosuyla yayıncılığa başladı. Bir süre sonra haber spikeri olarak seçildi. Askerlik nedeniyle ayrıldığı TRT Haber Merkezi’ne 1970’de TV Haber Spikeri olarak döndü. 1978’de TRT Çalışanları Derneği Genel Başkanlığına seçildi. İktisat doktorasını tamamladığı 1980 yılında TRT’nin siyasal nedenlerle sözleşmesini iptal etmesiyle kurumdan ayrıldı. İstanbul’da reklamcılık sektöründe çalıştı. ATV’nin kurulduğu yıl ana haberi ve sabah haberlerini sundu. Kısa bir aradan sonra TV8’de “Haber Masası” programını hazırlayıp, sunma görevini üstlendi, 10 yıl süreyle ana haber bültenini sundu. TV8’in el değiştirmesiyle kanaldan ayrıldı. 1970’yılında Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü’nde başladığı kariyerine 1995’de İstanbul Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde devam etti. Beykent Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde habercilik, sunuculuk, siyaset bilimi, küreselleşme, reklam ve yaratıcılık dersleri verdi. Aujourd’hui la Turquie gazetesinde yazıları yayınlanıyor. Radyo Televizyon Meslek Kuruluşu RATEM’de Meslek İlkeleri Komisyon Başkanlığını yürütüyor.

FEVZİ KOÇAK (1945) : Zile'de (Tokat) doğdu. Mesleğe 1961 yılında Son Havadis Gazetesi'nde Muhabir olarak başladı. Bu gazetede Yurt Haberleri, İstihbarat Şefliği, Sayfa Sekreterliği, Gece Sorumlu Müdürlüğü gibi görevlerinde bulundu. Günaydın Gazetesi’nin yayınladığı İlkhaber ve Meydan Gazetelerinde Gece Sorumlusu olarak çalıştı. Zaman Gazetesi’nde İstihbarat Şefliği, Sayfa Sekreterliği yaptı. Bakırköy Belediyesi'nin Basın Danışmanlığını yürütürken Yeni Bakırköy Gazetesini çıkardı, bu gazetenin Genel Yayın Müdürlüğü'nü yaptı. Son Havadis ve Hürriyet Gazetelerinde çalıştı. 1991 yılında Ortadoğu Gazetesi'nde Sayfa Sekreteri olarak göreve başladı. Halen Ortadoğu'da Haber Koordinatörü ve Editör olarak görev yapıyor. Sürekli Basın Kartı sahibi. Bir çok basın başarı ödülü sahibi olan Koçak, 2012 yılında, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF) Mezunları Vakfı (İLEV) tarafından iletişim alanında 50 yılını dolduran ustalara verilen "Onur Ödülü"ne değer görüldü.

SEZER DURU (1942) :  Kütahya’da doğdu. 1962'de Avusturya Lisesinden mezun oldu. İstanbul Üniversitesinde Sosyoloji eğitimi aldı. Daha sonra Yazar ve Gazeteci Orhan Duru ile evlenerek Ankara'ya gitti. Dil-Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde Alman Filolojisi okudu. 25 yıl Alman TV kanalları ZDF ve ARD'de muhabirlik yaptı. Akzente, Orte, Hanser ve Union Yayınevlerine Türkçeden Almancaya radyofonik oyunlar, şiir ve romanlar çevirdi. Milliyet Sanat, Gösteri, Cumhuriyet ve Güneş dergi ve gazetelerinde sanatçı röportajları ve sanat üzerine yazıları yayınlandı. H.M.Enzensberger, Bertolt Brecht, Gustav Meyrink, Peter Handke, Thomas Bernhard, Reiner Stach, Heinrich Böll, Sigfried Lenz, Jerzy Stefan, Christoph Ransmyr, Peter Schneider, Charles Lewinsky adlı yazarların yapıtlarını Türkçeye çevirdi.  Orhan Duru ile birlikte "Dünya Batıyor mu?", "O Pera'daki Hayalet" kitaplarını kaleme aldı. "Tezer Özlü' ye Armağan", "Kalanlar", "Yeryüzüne Dayanabilmek için" "Beyaz Gecelere Doğru", "Hoş Hikayeler", "Likya'ya Mektuplar", "Milena" adlı kitapları yayınlandı. Ayrıca Joachim Sartorius, Rilke ve Israel Bar Kohav gibi kitaplarını Türkçe’ye çevirdi. Alman Liyakat Nişanı, Abdi İpekçi Barış Ödülü, Uluslararası Yazar ve Çevirmenler Merkezi/Rodos ödülü, Frankfurt Edebiyat Evi ödülü, Dünya Gazetesi En İyi Çeviri ödülü, Tarabya Çeviri Büyük ödülü sahibi.

SUNGU ÇAPAN  (1947) : Kemah, 1947 doğumlu. Güzel Sanatlar Akademisi Grafik Sanatlar bölümü mezunu. 1964'de Ankara'daki Forum dergisinde başladığı sinema yazarlığını 54 yıldır devam ettiriyor. 1965'de Türk Sinematek Derneği'nin kuruluşunda görev aldı, derneğin yayın organı Yeni Sinema dergisinde eleştirmenlik- yazarlık ve grafikerlik yaptı, Sosyal Adalet, Yön ve Ant dergilerinde çalıştı. 1968-71 arasında, Palais Chailllot ve Ulm sokağındaki Fransız Sinematek'inde sürekli film seyretmekle geçireceği, 3 yıllık bir Paris eğitimi yaşadı. Yurda dönüşünde reklam şirketlerinde grafikerlik yaptıktan sonra yazarlığı seçerek Ant ve Yön, haftalık ABC gazetesi, Milliyet Sanat, Gösteri, Film Market, Gelişim Sinema, Video Sinema, Nokta gibi dergilerde çalıştı, başlangıç dönemindeki Show TV'de danışmanlık yaptı. 1992'den itibaren Cumhuriyet Gazetesinde yaptığı sinema yazarlığını halen sürdürüyor. Fransızca ve İngilizce biliyor.

TAYLAN ERTEN (1942) : Konya’da doğdu. İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Galatasaray Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu İşletme Bölümünden mezun oldu. Gazeteciliğe 1968 yılında Ankara’da Yeni Gün gazetesinde başladı. Ajans TÜBA, Aydınlık, Politika, Sabah grubuna bağlı Yeni Asır, Rapor gazetelerinde çalıştı. Kamu kesiminde yerel yönetim ve bakanlık düzeylerinde basın ve halkla ilişkilerle ilgili üst düzey  görevlerde bulundu. 1981 yılında DÜNYA Gazetesi Ankara bürosunu kuruluşunda yer aldı. 1985 yılına kadar muhabir, istihbarat şefi, büro şefi; 1986 yılından itibaren Ankara temsilcisi, Ankara Bölge ve İç Anadolu Bölge Koordinatörü, editör ve yazar olarak görev yaptı. Ocak 2014’te ayrıldı. Ayrıca, 1987 yılında Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) ’nin kurucuları arasında yer aldı ve iki ayrı dönemde yönetim kurulu başkanlığını yürüttü. Ulusal Politika Araştırmaları Vakfı kurucu ve yönetim kurulu üyeliğinde bulundu. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesinde bir dönem ekonomi gazeteciliği dersleri verdi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 2005 yılı Nezih Demirkent Özel Ödülü sahibi. Hâlen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Ankara Temsilcisi olan Erten serbest gazetecilik yapıyor.

TURHAN GÜNAY  (1946) : Konya Ereğli'de doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nde eğitim gördü. Gazeteciliğe adımını da üniversite yıllarında attı ve 1968'de Günaydın grubunda Muhabir olarak çalışmaya başladı. 1971'de Gırgır mizah dergisi'nin Yazı İşleri Müdürlüğü görevini üstlendi. Sonrasında Fırt Dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü'nü de üzerine aldı. 1983'e kadar devam eden bu görevlerinin ardından İletişim Yayınları bünyesinde çıkan Yeni Gündem Dergisinin Yazı İşleri'nde çalışmaya başladı. 1985'te Cumhuriyet Gazetesine geçti. Cumhuriyet'te ilk olarak ‘Siyaset’ adlı haftalık ek yayının Yazı İşleri'nde görev aldı. Ardından bu ekin adı 1986'da ‘Pazar Dergi’ olarak değiştirildi ve 1989'a kadar bu derginin kadrosunda görev yaptı. 1989'da, Almanya'da yayımlanan Cumhuriyet Gazetesini hazırladı. 1992'den bu yana Cumhuriyet Kitap Eki'nin Yayın Yönetmenliği görevini sürdürüyor.

ZEYNEP AVCI  (1947) : Kütahya’da doğdu. Kadıköy Kız Koleji’nde, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (İdari Bilimler) ve İstanbul Üniversitesi’nde (Sosyoloji) okudu. 1966 yılında Cumhuriyet Gazetesinde gazeteciliğe başladı. 1966-1975 yılları arasında Cumhuriyet, Yeni İstanbul, Hürriyet, Kelebek, Milliyet gazetelerinde muhabirlik, röportaj yazarlığı, dış haberler ve magazin servisi şefliği, yazı işleri müdürlüğü gibi görevlerde çalıştı. 1976-77 yıllarında Paris’te TRT, Dünya Gazetesi ve Milliyet Sanat Dergisi muhabiri olarak ve bir yandan da SIPA Press’te Gökşin Sipahioğlu ile birlikte çalıştı. 1978-1981 yılları arasında Pamukçocuk ve Pamukkadın, Turizm’de Focus dergilerinin yayın yönetmeni oldu. 1980’den sonra YAZKO yayınlarında, Yazko Edebiyat ve Yazko Somut Dergilerinde, kısa bir süre de Milliyet Gazetesinde görev aldı. 1975’ten bu yana İngilizce’den ve Fransızca’dan çeviriler yaptı. Yayıncılık yaşamında son olarak (kuruluşundan itibaren, yaklaşık dört yıl süreyle) Toplumsal Tarih Vakfı’nın üç aylık İstanbul Dergisinin yayın yönetmenliğini üstlendi. 2000-2005 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesinde Öğretim Görevlisi olarak çalıştı. Yayımlanmış öyküleri, araştırmaları, tiyatro oyunları, İngilizceden ve Fransızcadan birçok tiyatro ve edebiyat yapıtı ve çevirisi olan Avcı birçok kez mesleki başarı ödülüne layık görüldü.