Magazin
09 Eki 2015 01:21 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:55

Tepki çeken 'Mülteci' temalı moda fotoğrafları kaldırıldı!

Mültecileri konu edinen bir moda çekimi yaptığı için eleştirilen Macar fotoğrafçı, fotoğrafları internet sitesinden kaldırdı.

Avrupa'ya göç etmeye çalışan mültecileri konu edinen bir moda çekimi yaptığı için eleştirilen Macar fotoğrafçı Norbert Baksa tepkiler üzerine fotoğrafları internet sitesinden kaldırdı.

Baksa, "Bizim asıl niyetimizin aksine, maalesef birçok kişi fotoğrafları rahatsız edici buldu" dedi. Baksa, "Der Migrant" (Göçmen) adlı çekimde, modelleri göğüs dekoltesiyle yerde sürüklenerek poz verirken, dikenli tellerin önünde başörtüsüyle selfie çekerken ve tellerin önünde yüzü eşarpla kapalı halde polise direnirken görüntüledi.

"OLUMSUZ GERİ DÖNÜŞLER ALDIK"
Sosyal medya kullanıcıları, Baksa'yı göçmen dramını "süslemekle" suçlayıp çekimleri eleştirdi.

BBC'ye konuşan Baksa ise "Fotoğrafın mermek istediği asıl mesajı anlayanların ve bizimle aynı fikirde olanların sayısı giderek artsa da, Der Migrant serisindeki fotoğrafların yayımlandığı günden bu yana çok olumsuz geri dönüşler aldık" diye konuştu.





"BİRÇOK KİŞİ FOTOĞRAFLARI İNCİTİCİ BULDU"
Macar fotoğrafçı, "Çok hararetli tepkiler göz önünde bulundurulduğunda, asıl niyetimize rağmen maalesef hala birçok kişi fotoğrafları incitici buluyor. Fotoğraf serisini internet sitemizden kaldırmaya karar verdik" dedi. Baksa, kimseyi incitme maksadında olmadıklarını söyledi ve çekimi şu sözlerle savundu:

"Çekim, bu meseleyle ilgili net bir yargıya varamayacağımızı göstermek için yapıldı.

Hangi medyayı okuduğunuz veya izlediğinizle bağlantılı olarak onları ya hayatlarını kurtarmak için kaçan mülteci aileler olarak görüyorsunuz, ya da saldırgan bir kitle olarak. Her zaman hikâyenin bir diğer yüzü vardır. Bizim söylemek istediğimiz bu. Kısmi bilgilerle yargıya varmayın."

Suriye'de iç savaştan kaçıp Avrupa'ya göç etmek isteyen mültecilerin çitleri tırmanırken ve polis engelini aşmaya çalışırken çekilen görüntüleri birçok gazete ve televizyonda yer almıştı.

EN ÇOK TEPKİ ÇEKEN KARE
Sosyal medyada tepkilerin çoğu, özellikle dikenli tellerin önünde gömleğinin önü açık halde elinde lüks bir markanın logosu bulunan cep telefonuyla selfie çeken model Monika Jablonczky'nin fotoğrafına gelmişti.



Baksa, dekolteli bir modelin bu şekilde fotoğrafını çekerek çoğu muhafazakâr kültürden mültecilere saygısızlık yapmakla suçlandı. Fotoğrafçı ise Twitter hesabından paylaştığı mesajda çekimin, Macaristan medyasında yayımlanan yeni fotoğraflardan esinlenildiğini söyledi ve o fotoğrafların da hem hayatlarını kurtarmak için kaçan Suriyelilere hem de 'saldırgan göçmenlere veya terörislere' ait olduğunu iddia etti.