Magazin
11 Oca 2017 12:20 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:22

Tahliyesi büyük tepki çekmişti! Rüzgar Çetin hakkında yeni karar!

Ünlü yönetmen Sinan Çetin’in oğlu Rüzgar Çetin bugün yeniden yargılandı.

Beşiktaş'ta Karıştığı trafik kazasında bir polis memurunun şehit  olmasına, birinin de yaralanmasına neden olduğu gerekçesiyle  İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından  6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan ünlü yönetmen Sinan Çetin'in oğlu Rüzgar Çetin ile ilgili karara savcı itiraz etmişti. Savcının itirazını istinaf mahkemesi olarak görev yapan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 19. Ceza Dairesi bugün karara bağladı.

İlk  duruşmaya, sanık Rüzgar Çetin ve avukatları katıldı.  Davaya ilişkin kararını açıklayan 19. Ceza Dairesi, Çetin'i "bilinçli  taksirle bir kişinin ölümüne ve bir kişinin yaralanmasına neden olmak" suçundan 7  yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.  Çetin hakkında konulan adli kontrol kararının kaldırılmasına karar  veren Ceza Dairesi, Çetin'in ehliyetine de 2 yıl süreyle el konulmasına hükmetti.

AİLELER  ŞİKAYETİNİ GERİ ÇEKTİ 

Beşiktaş'ta bir polis memurunun şehit olması, birinin de ağır  yaralanmasına neden olan ünlü yönetmen Sinan Çetin'in oğlu Rüzgar Çetin tutuklandı. Yargı süreci devam ederken  önce yaralanan polis şikayetinden vaz geçti, daha sonra ise şehit polisin ailesi şikayetini geri çekti. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi Rüzgar Çetin'i  6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı.  Çetin'in, "tutuklu kaldığı süre, aldığı ceza miktarı ve mağdurların şikayetinden  vazgeçmesi" nedeniyle oy çokluğuyla tahliyesine karar verilmişti.

SAVCI İTİRAZ ETTİ

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ekrem Şakar da sanık Çetin'in dosya  kapsamı ve toplanan delillere uygun olarak, üst sınırdan cezalandırılması  istemiyle yerel mahkemenin kararına itiraz etmişti. Bu kapsamda dava dosyası incelenmek üzere İstanbul Bölge Adliye  Mahkemesine gönderilmişti.

YARGITAY ONARSA 13 AY HAPİS YATACAK

Mahkemenin Rüzgar Çetin ile ilgili kararı sonrası herkes Rüzgar Çetin yeniden hapse mi girecek? sorsuun sormaya başladı. Kararı milliyet. com.tr'ye değerlendiren Ceza Avukatı Zeki Bulgan şunları söyledi: "Karara hem sanık avukatlarının hem de savcının itiraz hakkı bulunuyor. İtiraz ederlerse dosya Yargıtay'a gidecek. İstinaf mahkemesinin kararı onanırsa Rüzgar Çetin’in 13 ay daha hapis yatması gerekecek. Adli kontrol şartının kaldırılması da Yargıtay süreci bitene kadar bir yükümlülüğü olmayacağı anlamına gelir" 

MAĞDUR OLMAMASI İÇİN TAHLİYE EDİLMİŞ

Yerel mahkemenin gerekçeli kararında Rüzgar Çetin'in  8 ayı aşkın süredir tutuklu olduğu belirtilerek   "Tuklama bir tedbir olup, cezalandırma aracı olarak kullanılmaması gerektiğini evrensel hukuk ilkelerinin gereği olduğu, sanığın kaçma ve saklanma şüphesini oluşturan somut olguların bulunmaması, delillerin tamamen toplanarak hükmün kurulmuş olması, verilen ceza miktarı ile tutuklulukta geçirdiği süre dikkate alınarak tutukluluk halinin devamının orantılılık ilkesine aykırı olduğu..” değerlendirmesi yapılmıştı. Çetin’in verilen cezanın 5 ay 15 gününü cezaevinde geçireceği anlatılan kararda, “Tutukluluk halinin devamının mağduriyete sebebiyet vereceğinin açık olması nedenleriyle sanığın tahliyesine karar verilmiştir” denildi.  

MAHKEME BAŞKANI; 15 YIL HAPİS VERİLMELİ

Gerekçeli kararda mahkeme başkanı Erdoğan Şimşek’in, karara koyduğu muhalefet şerhinin gerekçelerine de yer verildi. Başkan Şimşek, polis aracının beyaz ve siren sistemi olması sebebiyle trafikte kolaylıkla fark edilir olduğuna dikkat çekerek, “Ceza tayin edilirken temel cezanın 10 yıl olarak tayin edilmesi. Yarı oranında artırım yapılarak sanığın 15 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmesi gerektiği hukuki ve vicdani kanının da bu yönde oluştuğu gerekçeleri ile çoğunluk görüşüne aksi düşünmekteyim” denilmişti.