Gündem
20 Eki 2018 01:28 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:55

Suudi Arabistan'dan 'Cemal Kaşıkçı' itirafı: Konsoloslukta çıkan kavgada öldü!

Suudi Arabistan, İstanbul Başkonsolosluğu’na 2 Ekim’de girdikten sonra kaybolan gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü açıkladı.

Suudi Arabistan, İstanbul Başkonsolosluğu’na 2 Ekim’de girdikten sonra kaybolan gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü açıkladı. Kaşıkçı’nın konsoloslukta yaşanan arbedede yaşamını yitirdiği belirtilirken, olayla ilgili 18 kişinin tutuklandığı bildirildi. Gelişmeler üzerine Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, istihbarat servisini yeniden yapılandıracaklarını duyurdu. Riyad yönetimi tarafından gazetecinin ölümüyle ilgili paylaşılan bilgiler arasında cesedinin akıbetine yer verilmedi. Reuters, Suudi yetkililere göre Cemal Kaşıkçı'nın cesedinin yerel bir işbirlikçiye teslim edildiğini iddia etti.

Suudi Arabistan Başsavcısı, Kaşıkçı ile başkonsoloslukta görüştüğü kişiler arasında bir tartışma çıktığını, Kaşıkçı’nın aldığı bir yumruk darbesiyle yaşamını yitirdiğini kaydetti. Suudi başsavcı, olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini ve konuyla ilgili olarak 18 Suudi vatandaşının tutuklandığını duyurdu. “Kraliyet konuya dair derin üzüntüsünü ifade ediyor” denilen açıklamada, tutuklanan kişilerin kimliği açıklanmadı.

Olayla ilgili olarak, Suudi Arabistan Kraliyet Mahmekesi Danışmanı Suud el-Kahtani ile İstihbarat Şefi Yardımcısı Tümgeneral Ahmet Asiri de görevden alındı. Suudi Arabistan, Türk yetkililerin, şaibeli isimlerle ilgili paylaştığı bilgilerin Kaşıkçı meselesinin aydınlatılmasına yardımcı olduğunu duyurdu. Yapılan açıklamada, Kaşıkçı’nın ölümünde parmağı olan herkesten hesap sorulacağını ve adalete teslim edileceğini duyuruldu.

İSTİHBARATTA YENİDEN YAPILANMA

Yaşanan gelişmelerin ardından, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, Kraliyet İstihbarat Servisi’ni yeniden yapılandırmanın ‘acil bir ihtiyaç’ olduğunu belirtti. Yeniden yapılandırma için kurulacak bakanlık komitesinin başında Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın olacağı bildirildi.

Amerikan New York Times gazetesi önceki gün Suudi Arabistan’ın gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinden, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın üst düzey danışmanlarından istihbarat yetkilisi General Ahmed el Assiri’yi sorumlu tutmaya hazırlandığını yazmıştı. Kaynaklar, Beyaz Saray yetkilileri ile de görüşüldüğü ve Assiri’nin isminin verildiğini belirtmişti. Suudi Arabistan düne kadar Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü reddetmiş, konsolosluk binasından çıkmış olduğunu öne sürmüştü

GÖREVDEN ALINDILAR

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ülkesinin İstanbul'daki konsolosluk binasında öldürülmesi olayı üzerine üst düzey 5 kişiyi görevden aldırdı.

Bu kişiler arasında daha önce Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın danışmanlığını yapan Suud Kahtani ve Yemen'de Husilere karşı meşru hükümeti desteklemek amacıyla Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan Arap koalisyonunun sözcülüğünü yürüten Ahmed Asiri isimleri öne çıkıyor.

Yayımlanan kararnameyle, Kahtani ve Asiri'nin yanı sıra bir diğer Genel İstihbarat Başkan Yardımcısı Pilot Muhammed bin Salih er-Rumeyh, Genel İstihbarat Başkanlığını Koruma İdaresi Müdürü Refad bin Hamid el-Mihmadi ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel İstihbarat Başkan Yardımcısı Abdullah bin Halif eş-Şayi'nin de görevlerinden alındığı aktarıldı.

“KAŞIKÇININ KONSOLOSLUK BİNASINI TERK ETTİĞİ SONUCUNA İŞARET EDİYOR”

Suudi Arabistan Kralı Selman'ın da Suudi Arabistan Başsavcılığına olayla ilgili soruşturma başlatması talimatı verdiği bildirildi. Başsavcılığın, Türk güvenlik birimlerinin sağladığı bilgiler ışığında, şüphelilerin olayla ilişkisini sorguladığı bilgisine yer verilen haberde, güvenlik birimlerinin, "şüphelilerin verdiği bilgilerin Kaşıkçı'nın konsolosluk binasını terk ettiği sonucuna işaret ettiğine" dikkat çekildi.

Suudi Arabistan Başsavcılığın gerçekleştirdiği ön soruşturma sonucunda, şüphelilerin İstanbul'daki başkonsolosluğa Cemal Kaşıkçı'yı geri getirmek amacıyla gittiği ancak buradaki görüşmeler sırasında "işlerin istenilenin aksinde seyrettiği ve tartışma çıktığı" belirtildi. Tartışma neticesinde "yaşanan yumruklaşma ve arbede sonucunda Kaşıkçı'nın hayatını kaybettiği" ve şüphelilerin olayın üstünü örtme çabasına giriştiği paylaşıldı ancak haberde, olayın üstünü örtmek için nasıl bir yol izlediklerine dair detay verilmedi.

BEYAZ SARAY’DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin, "Bay Kaşıkçı'nın öldüğünün teyit edildiğini duymaktan üzgünüz. Kaşıkçı'nın ailesine, nişanlısına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz" ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan'ın Kaşıkçı'nın akıbetine ilişkin duyurduğu soruşturma sonuçlarının ve şüphelilere yönelik aldığı tedbirlerin ABD yönetimi tarafından kabul edildiğini belirten Sanders, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bay Kaşıkçı'nın öldüğünün teyit edildiğini duymaktan üzgünüz. Kaşıkçı'nın ailesine, nişanlısına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Bu trajik olaya yönelik uluslararası soruşturmaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz; zamanında, şeffaf ve hukuka uygun gerçekleşecek adaleti savunacağız."