Gündem
19 Mayıs 2017 11:46 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:41

Sözcü operasyonu böyle haber yaptı: Bu bir algı operasyonu, susmayacağız!

Gazeteye yönelik 'FETÖ' soruşturması kapsamında 4 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Sözcü gazetesinden, aralarında gazetenin sahibi Burak Akbay'ın da bulunduğu 4 isim hakkında 'FETÖ' soruşturması kapsamında gözaltı kararı verilmesine dair ilk tepki geldi. "Sözcü susarsa, Türkiye susar" başlığıyla çıkan haberde "Susmayacağız, Sözcü'ye yöneltilen algı operasyonu yurdun büyük bölümünde infial yarattı" ifadesi kullanıldı.

Sözcü, gazeteye yönelik 'FETÖ' operasyonunu böyle haberleştirdi:

#SözcüSusarsaTürkiyeSusar – Susmayacağız

Türkiye'nin kurtuluş mücadelesine başladığı 19 Mayıs günü Türkiye'nin vicdan sesi olan Sözcü'ye yöneltilen algı operasyonu yurdun büyük bölümünde infial yarattı. Sözcü'nün telefonları kilitlendi. Büyük şehirlerden köylere kadar binlerce noktadan destek telefonları, mailleri yağıyor. Kimse merak etmesin Sözcü susmayacak. Bu ülkenin insanlarının vicdan sesi olmaya devam edecek. Çünkü #SözcüSusarsaTürkiyeSusar

Ne oldu?

Sözcü Gazetesi sahibi Burak Akbay'ın da aralarında bulunduğu 4 isim hakkında 'FETÖ' adına suç işlemek suçlamasıyla operasyon başlatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı üzerine adreslerde gözaltı ve arama işlemi yapıldı.

Operasyona Dündar'dan tepki

Sözcü yazarı Uğur Dündar, operasyon haberlerinin duyulması üzerine Twitter'dan yaptığı açıklamada "Bayram sabahı Sözcü'de gözaltılar varmış! Doğruca gazetem Sözcü'ye gidiyorum. Eğer Sözcü de FETÖ'cü ise, Türkiye'de herkes FETÖ'cüdür!.." dedi.

Gazetenin avukatından açıklama

Gazetenin avukatı İsmail Yılmaz ise operasyonla ilgili olarak dün 7.Sulh Ceza Hakimliği'nce bir karar alındığını belirtti. Yılmaz şöyle konuştu: 

"Karara göre; 4 kişi hakkında evlerinde arama ve el koyma var. Yani gözaltı kararı yok. Bu kişiler gazetenin sahibi Burak Akbay, Mali İşler Müdürü Yonca Kaleli, muhabir Gökmen Ulu ve internet sorumlu müdürü Mediha Olgun. Bu 4 isimle ilgili arama ve el koyma kararı var. Bunlar yapıldı, evlerinden de bir şey alınmadı. Sadece Burak Bey'in evinden bir iPad alındı. Yonca Hanım'ın evinden de bir şey alınmadı. Mediha Olgun'un evinden de bir şey alınmadı ama kendisi mahkeme kararına göre gözaltı olmadığı halde gözaltına alınmış. Niçin alındığını şu anda biz de bilmiyoruz. Dosyada gizlilik kararı olduğu için de anlayamıyoruz. Belki de polislerin yanlış bir uygulaması oldu. Belki de mahkeme kararına aykırı gözaltına alındı. Ya da ifade için götürüldü. Biz de araştırıyoruz, konunun peşindeyiz..." 

Sözcü Gazetesi avukatlarından Ülgen: 6 kez savcı değişti

Sözcü gazetesi avukatı Celal Ülgen de, operasyona ilişkin Odatv’ye açıklamada bulundu.

Soruşturmaya ilişkin 6 kez savcının değiştiğine dikkat çeken Avukat Celal Ülgen, “Hiçbir savcı suç unsuru görmediği için buna cesaret edemedi. Ama en sonunda Batman’dan gelmiş olan bir savcı arkadaş, eski Batman Savcısı, arama ve el koyma kararı veriyor” dedi.

Avukat Celal Ülgen şunları söyledi:

“El konulan Ipad'in imajı alınmadı”

“Sözcü gazetesi sahibi Burak Akbay’ın şu anda Sarıyer’deki evindeyim. Sabah yedi buçuktan itibaren arama ve el koyma kararı var. Güvenlik şubeden polisler evde arama yaptı. Şu anda araç aramasına geçiyorlar. Bir Ipad var el konulan. O Ipad’i götürecekler ancak benim bütün ikazlarıma rağmen imajı alınmadı. Aslında imaj almak polisin yararına bir şey. Kendi delilini kendisi yok ediyor. Bunu anlatamıyoruz ne yazık ki. Özellikle FETÖ soruşturmalarında bu türlü imaj almadan yapılan el koyma daha sonra imaj alınmadığı için delil hükmünü kaybedecek. Bunu anlatmaya çalışıyoruz.”

“Hiçbir savcı suç unsuru görmemişti ama…”

“Altı defa savcı değişti” diyen Avukat Ülgen şöyle devam etti:

“Her defasında savcı arkadaşlar, ben yetmiş sayfalık çok ayrıntılı ve fotoğraflarla savunma gönderdim, o savunmayı okudular. Hiçbir savcı suç unsuru görmediği için buna cesaret edemedi. Ama en sonunda Batman’dan gelmiş olan bir savcı arkadaş, eski Batman Savcısı, arama ve el koyma kararı veriyor. Arama kararının bir kopyasını istedim, gizlilik kararı nedeniyle bunun örneğini vermek istemediler. Arama kararı bu kapsamda değildir, bunun uyarısını yaptım.”

Basın Konseyi'nden açıklama

Basın Konseyi Sözcü'ye yönelik operasyona açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“19 Mayıs’ın yıldönümünü kutlamak için Basın Konseyi Yüksek Kurul üyeleri olarak geldiğimiz Samsun’da, Sözcü gazetesine yönelik operasyonu şaşkınlıkla öğrendik.
Gazetecilere yönelik yeni bir baskı örneği ile karşı karşıya kaldığımız anlaşılıyor. Hatta 10 aydır süren bir soruşturmada harekete geçmek için 19 Mayıs’ın seçilmesini de anlamış değiliz. Savcılar, isimleri ve adresleri belli gazetecileri normal günlerde ifadeye çağırabilir, her türlü soruyu yöneltebilir. Gazetecilerin halkın haber alma hakkını yerine getirmek üzere, mesleklerini yapmalarını savunmaktayız ve bundan sonra da savunmaya devam edeceğiz.”

Gözaltı kararları

CNN Türk'te yer alan habere göre, soruşturma kapsamında gazetenin sahibi Burak Akbay, internet sorumlu müdürü Mediha Olgun, Mali İşler Müdürü Yonca Kaleli ve muhabir Gökmen Ulu hakkında gözaltı kararı olduğu iddia ediliyor.

Suçlamalar

-"Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek",

-"Cumhurbaşkanına fiili saldırıyı kolaylaştırmak" ve

-"Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyanı kolaylaştırmak"