Gündem
06 Mayıs 2015 13:16 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:32

Soykırım tweetlerine siber takip!

Sosyal medyadan yapılan paylaşımlar Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini yürüten Savunma Teknolojileri ve Mühendislik A.Ş tarafından takip edildi.

Ermeni soykırımı iddialarının 100. yılında Türkiye’de ilk kez sosyal medyadan yapılan paylaşımlar, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini yürüten Savunma Teknolojileri ve Mühendislik A.Ş tarafından takip edildi. Siber analizde Twitter paylaşımlarının hangi kaynaklardan yayıldığı, toplumda hangi duygulara yol açtığı saat saat analiz edildi. Büyük veriden yola çıkarak yapılan analiz çarpıcı sonuçları ortaya koydu.

Türkiye’nin bu zamana dek açıklanan ilk “büyük veri analizi” olma özelliğini taşıyan çalışma için STM bünyesinde özel bir ekip kuruldu. STM, Büyük Veri ve Veri Bilimi Grubu, analiz çalışması için ilk olarak 18-28 Nisan 2015 tarihleri arasında Twitter'dan paylaşılan 1915 Ermeni Olayları ile ilgili Türkçe ve İngilizce içerikleri topladı.  24 Nisan’dan önceki ve sonraki süreçte yaşananları analiz etmek amacıyla 10 gün süreyle toplanan bu veriler, STM’nin özgün olarak geliştirdiği Büyük Veri Analitik Platformu’nda incelendi ve duygu analizi (sentiment analizi)  yapılarak,  saatlik değişim grafiği çıkarıldı.

Haberin devamını okumak için TIKLAYIN...