Gündem
20 Eyl 2018 17:28 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:52

Son Dakika! Yargıtay'dan Enis Berberoğlu'na tahliye kararı!

Yargıtay, cezaevinde tutuklu bulunan CHP İstanbul milletvekili Enis Berberoğlu'nun salıverilmesine karar verdi.

Yargıtay Enis Berberoğlu'na MİT tırları görüntülerini Can Dündar'a verildiği gerekçesiyle verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasını onadı.

Yargıtay, milletvekilliği sona erinceye kadar Enis Berberoğlu'nun cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar verdi.

Berberoğlu, Yargıtay'ın kararının ardından saat 19:00 sıralarında 15 aydır tutuklu bulunduğu Maltepe Cezaevi'nden tahliye edildi. 

Cezaevi çıkışında gazetecilere konuşan Berberoğlu, içeride olduğu süreçte kendisini yalnız bırakmadıklarını belirttiği eski meslektaşlarına teşekkür ederek, "CHP milletvekili olarak cezaevine girdim, yine milletvekili olarak çıkıyorum. Takdir edersiniz ki yaşadığım yaklaşık 16 aylık süreç üzerinde düşünülecek, Türkiye’nin karar vermesini gerektirecek bir süreç. Beni mazur görün, birkaç gün aileme, partime bir danışayım. Bundan sonraki hareket tarzımı bir anlayayım" dedi.

Berberoğlu, gazetecilerin bir kez daha neler hissettiğini söylemesini rica etmesi üzerine gülerek "Söyledim zaten" cevabını verdi. CHP milletvekili, "Arkadaşlar 16 aydır tecritte yaşıyorum, dolayısıyla az konuşmaya alıştım artık. Siz de alışın" diye ekledi. 



NE OLMUŞTU?

Enis Berberoğlu, durdurulan MİT tırları görüntülerini eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a verdiği iddiasıyla İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandı.

Mahkeme, Berberoğlu'nu, "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırdı ve 14 Haziran 2017 tarihinde tutukladı.

Dava dosyası, itiraz üzerine İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) 2. Ceza Dairesine geldi. Daire, yerel mahkemenin kararını esastan bozarak dosyayı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi ise İstinaf Mahkemesinin bozma kararını usul ve yasaya aykırı bularak, dosyayı iade etti.

Dosyayı yeniden ele alan İstinaf Mahkemesi, bu kez Enis Berberoğlu'na "casusluk" suçundan değil, "devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası verdi ve tutukluluğunun devamına hükmetti.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne geldi. Berberoğlu’nun avukatları, 24 Haziran’da yeniden milletvekili seçilmesinin ardından 26. Dönem’de milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldıran Anayasa değişikliğinin geçici madde olmasına dayanarak davanın durmasını ve tahliye kararı verilmesini talep etti.

Yargıtay 16. Ceza Daire, milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıran anayasa maddesini; geçici bir madde olsa bile “Anayasal bir özel hüküm” olarak değerlendirdi ve kararda, “Anılan hükmün geçici madde olması, hükmün anayasal hüküm olma niteliğini değiştirmeyeceği gibi özel hüküm olması nedeniyle genel hüküm karşısında öncelikle uygulanma zorunluluğu hukukun temel ilkelerindendir” ifadesine yer verildi.

Berberoğlu, Yargıtay kararının ardından 'Anayasası Çalınan Milletvekili' imzasıyla yayınladığı açıklamada, mahkemelerde savunma hakkımı kullanmama ve dışarıyla haberleşmeyi kesme kararı aldığını duyurdu. Berberoğlu'nun haberleşmeyi kesme kararı ailesi, avukatları ve eski/yeni milletvekilleriyle yaptığı görüşmeleri de kapsıyor.

Berberoğlu'nun avukatları Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin yargılamada durma ve tahliye kararı verilmesi talebinin reddetmesinin ardından bir üst daireye itirazda bulundu. Yargıtay 17. Dairesi'ne verilen dilekçede, Berberoğlu’nun yeniden seçilerek yasama dokunulmazlığını kazandığı, bu nedenle yargılamada durma kararı ve tahliye kararı verilmesi istendi.

Berberoğlu’nun kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile seçilme hakkının ihlal edildiği yönündeki iddialarla Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvuruyla ilgili de 2 Ağustos günü ret kararı çıktı.

Gelişmelerin ardından Berberoğlu, ailesi ve avukatları da dahil olmak üzere görüşlere çıkmama kararı aldı.