Kültür Sanat
12 Tem 2017 16:42 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 00:33

Soğanın Faydaları Nelerdir?

Soğan yapısı itibari ile soğangiller ailesinden ileri gelen, kendine has bir kokusu ve tadı ile ön plana çıkan önemli bir bitkidir. Faydalarını yazımızda görebilirsiniz.

Soğanı mutfaklarımızda pek çok yemeğin içerisinde yaygın olarak kullanmaktayız.  Yetiştirilmesi oldukça kolay olan soğan bol su ve güneş yardımı ile fazla bakım gerektirmeden yenilebilir büyüklüğe ulaşmaktadır. Taze ve kuru soğan olmak üzere iki farklı şekilde tüketilmektedir.


Soğanın Sağlığa Faydaları
Soğanın sağlık açısından olan faydaları küçümsenemeyecek bir orana sahiptir. Ödem atma, hastalıklar ile mücadele, enfeksiyonlara karşı bir kalkan görevi üstelenen ve kalp rahatsızlıklarına karşı önem arz eden bir besin olarak yaz ve kış aylarında  her mevsim kolayca temin edilebilmektedir.
Soğanın belirgin olarak sağlık açısından faydalarını sıralamak gerekir ise;

Enfeksiyona Karşı Koruma Sağlar:
Soğan besin değerleri anlamında oldukça zengin bir değere sahiptir. Kısacası bir vitemin deposu olarak nitelersek abartmış sayılmayız. Hem çiğ şekilde tüketildiğinde hem de pişirilerek yemeklerin içerisinde yer aldığı şekliyle sağlığımıza büyük faydalar sağlarken çeşitli enfeksiyonlar ile mücadele konusunda bizlere içten destek vermektedir. Soğanı ister kür şeklinde hazırlayarak isterseniz çiğ olarak tüketerek vücudun korunmasına katkıda bulunabilirsiniz.

Kalp Sağlığı İçin Faydalıdır:
Soğan çerisinde barındırmış olduğu yüksek potasyum değeri sayesinde kalp ve damar sağlığına fayda sağlarken aynı zamanda yanı temizleme özelliği  oldukça değerli bir besin olduğunu kolayca kanıtlamaktadır. Soğan besin değerleri arsında yer alan B ve C Vitaminleri düzenli kullanım sonrasında sağlıklı ve sorunsuz bir yaşamın kapılarını bizlere açmaktadır.
Damar tıkanıklıklarının önüne geçmek için sizlerde öğünlerinizde soğana özel bir yer verebilirsiniz.

Soğuk Algınlığına Karşı Etkilidir:
 Kış mevsiminde bol bol soğan tüketerek grip ve soğuk algınlığına karşı bir kalkan oluşturabilirsiniz. Soğanın soğuk algınlığını meydana getiren mikroplara karşı oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Solunum yolunda meydan gelen enfeksiyonların giderilmesi için soğan doğal bir antibiyotik görevi görmektedir. Bunun yanı sıra hem öksürük için hem de ateşiçin de hastalık döneminde düzenli olarak soğan tüketimi büyük birfayda sağlayacaktır.

Burun Kanamalarını Engellemektedir:
Soğanın kanı durdurma özelliği vardır ancak oldukça şiddetli kanamalar için soğan pek etkili olmayabilir. Bunun için burunda meydana gelen küçük kanamalarda soğanın etkili olduğunu söylemek daha doğru olacaktır. Burun kanamalarında sadece bir parça soğanın buruna konması ile burundaki kanamanın kısa süre içinde durması sağlanabilmektedir.

Böcek Isırmalarından Kaynaklana Ağrıları Hafifletir:
Soğanın pek bilinmeyen özelliklerinden birisi de böcek ısırmalarından sonraki ağrı ve kızarıklıklarda etkili olmasıdır. Sadece böcek ısırmaları için değil bunun yanı sıra yanıklar için de soğanın iyileştirici etkisi bulunuyor. Yanığın sonrasında veya böcek ısırmalarının hemen ardından deri üzerinde meydana gelen sorunların ve tahrişin ortadan kalkması konusunda soğan mucizevi sonuçlara sahiptir.

Kansere Karşı Etkilidir:
 Soğanın içerisinde bol miktarda yer alan kuvvetli bileşenler ve vitaminler özellikle bağışıklık isteminin güçlenmesi büyük rol oynamaktadır. Mikropların oluşmasının önüne geçebilirken diğer taraftan kanserli hücrelerin oluşmasını da engellemektedir. Kanser oluşumunun en önemli nedenlerinden birisi olan serbest radikallerin oluşması, soğan ile kolayca ortadan kaldırılabilmektedir.

Kemik Sağlığı İçin Faydalıdır:
Düzenli olarak soğan tüketimi ile yaşlılık dönemlerinde oluşabilecek kemik erimesi sorunlarının yada buna benzer kemik hastalıklarının  önüne geçmektedir.
Kemik gelişimini destekleyen yapısı geçmişten bu yana bilinmektedir. Bu nedenle özellikle gelişim döneminde yer alan çocuklara soğan yeme alışkanlığının kazandırılması önemli olmaktadır.

Damar Sertliğine Karşı Etkilidir
Kolesterol seviyesini düzenleyebilme özelliği ile bilinmekte olan soğan, damar sertleşmesi problemlerine karşı büyük faydalar sağlayabilmektedir. 
Bu özelliği dolaylı şekilde şekeri düşüren yiyeceker arasında yer almasını sağlamaktadır.
Düzenli periyotlarda soğan tüketmekte olan kişiler kalp hastalıklarına yakalanma riskini en aza indirgemektedir.

Saç Bakımı ve Sağlığı için önemlidir:
 Sağlıklı, parlak ve hızlı bir şekilde uzayan saçların sırrının soğandan geçtiğini söylemek mümkündür. Soğan suyunun direkt olarak saça uygulanması aynı zamanda içilerek saç yapısının beslenmesi kısa süre içinde sağlıklı bir şekilde hızlı uzayan saçlara sahip olmanız için yeterli olacaktır. Aynı şekilde cilt bakımı için de soğan tercih edilebilmektedir. Cildin daha sağlıklı görünmesini sağlarken toksin ve ödemlerin atılması için de yardımcı olmaktadır.

Soğanın Besin Değerleri Nelerdir?
100 gr çiğ soğan incelendiğinde içerisinde 39 kalori, 146 mg potasyum, 4 mg sodyum, 9 gr karbonhidrat, 7,4 mg C vitamini, 23 mg kalsiyum ve son olarak 10 mg magnezyum bulunduğu ortaya konulmaktadır.

Soğanın Zararları Ve Yan Etkileri:
Soğan adeta bir şifa kaynağı olarak bilinmektedir. Saymakla bitmeyen faydalarının yanı sıra sağlığa olan birkaç zararı da bulunmaktadır. Bu zarar ve yan etkiler neler dair hangi durumlarda ortaya çıkar hepsine bir bir bakalım.
-Soğan zengin besin değerleri ile bazen faydasından çok zarara neden olabilir.  Aşırı oranda tüketiminden kaçınılmalıdır. Aksi halde böyle kuvvetli bir besin mide spazmına yol açabilmektedir.
Mide de ekşime ve yanma gibi diğer sorunlarda fazla soğan yemenin sonucu olarak sizlere zarar verebilir.
-Soğan farklı bir acı lezzete sahiptir.  Sık ve yüksek oranda tüketilmekte olan acı soğan, yemek borusu üzerinde yanma ve tahriş sorularına da yol açabilmektedir.
-Emzirme döneminde bulunan çiçeği burnunda annelerin soğanı sıklıkla tüketmeleri tavsiye edilmemektedir. Bebeklerde gaz oluşumlarına neden olabilir ve buna bağlı olarak huzursuz bir bebeğin ortaya çıkmasına teşkil oluşturabilmektedir.
- Soğanın kan şekerini düşüren bir etkisi olduğu biliniyor. Özellikle aç karnına direk tüketilmesi sağlık açısından sorunlara yol açabilir.
-sürekli ilaç kullanmak durumunda kalan kişiler soğan tüketirken dikkatli davranmalıdır. Kuvvetli besin içerikleri ilaç bileşenleri ile reaksiyona girerek istenmeyen sağlık sorunlarını ortaya çıkartabilmektedir.

Sonuç  
Soğan, kokusu oldukça belirgin ve tüketildikten sonra rahatsız edici bir besin olduğu için  gün içi çalışma saatlerinde yenilmemeye dikkat edilmelidir. Aksi halde insanların sizden uzak kalmasına neden olabilir.  Soğanın her şekli sağlık açışından oldukça mühimdir.   Yediden yetmişe herkesin tüketmesi gereken temel bir besin olarak soğanı tavsiye edebiliriz.
Fotoğraf Kaynağı Depositphotos