Televizyon
20 Ağu 2014 12:51 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:35

Şirin Payzın’a canlı yayında tarih dersi

CNN Türk'ün ünlü sunucularından Şirin Payzın'ın tarih bilgisi izleyenleri şaşırttı. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'i bölge sanan Payzın'a Muharrem İnce canlı yayında tarih dersi verdi.

CNN Türk ekranlarında yayınlanan Şirin Payzın’ın sunduğu Ne Oluyor programına katılan Muharrem İnce’yi soruları ile terletmeye çalışan Payzın sorduğu bir soruyla izleyenleri şaşırttı. İnce’nin Rumeli ve Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti benzetmesini anlamayan Payzın sosyal medyada tepki ile karşılandı.

Şirin Payzın’ın CHP’nin kimlik problemi olduğunu iddia etmesi üzerine Muharrem İnce CHP’nin bugünkü duruşunu anlatırken “CHP’nin kimlik problemi olduğunu kabul etmiyorum. CHP’ye benim bakış açım şudur; köklerini Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nden alan bu parti ben hep şöyle bakarım geçmişimden beslenirim ona sığınmam ondan beslenirim geleceğe yelken açmak isterim geleceğe ufuk çizmek isterim” ifadelerini kullandı.

İnce’nin bu ifadeleri kullanması üzerine Şirin Payzın, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ni Türkiye’de bir bölge zannederek şu sözleri söyledi:

“Ama siz bile şimdi bir bölge tasvir ettiniz… Rumeli… Yani bu bile sorunlu bir durum değil mi?” diye ilginç bir soru yöneltti.

PAYZIN’A CANLI YAYINDA TARİH DERSİ VERDİ!
Muharrem İnce ise Payzın’ın bu sorusu üzerine şaşkınlık ve gülümseme içeren bir yüz ifadesi ile “Nasıl bölge efendim... Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti bu ülkenin kurtuluş noktasındaki çıkış hamlesidir. Yani bir bölge değildir” diyerek adeta Şirin Payzın’a canlı yayında tarih dersi verdi.

PEKİ ANADOLU VE RUMELİ MÜDAFAA-İ HUKUK CEMİYETİ NEDİR?
Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti, Mondros Mütarekesi'nden sonra Anadolu'nun ve Rumeli'nin çeşitli şehirlerinde, işgallere karşı kurulan milli cemiyetlerin 7 Eylül 1919'da Sivas Kongresi'nde birleştirilmesinden sonra oluşan yeni cemiyete verilen isimdir. Bu cemiyet Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Halk Fırkası'na dönüştürülmüştür.