Gündem
11 Şub 2016 16:03 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:20

Sinema salonlarının bu kadar süre reklam yayınlamaları yasal mı?

Sinema salonlarının reklam pazarı 100 milyon liraya, film öncesi gösterilen reklamların süresi de 30 dakikaya yaklaştı.

Sinema salonlarının reklam pazarı 100 milyon liraya, film öncesi gösterilen reklamların süresi de 30 dakikaya yaklaştı. Ancak reklam izlemek zorunda bırakılan sinemaseverin de sabrı taştı. Avukat Cevat Kazma, filmin bilet üzerinde yazan sürede başlamaması halinde izleyicinin parasını geri alabileceğini; aynı zamanda sinema salonlarındaki reklam içeriklerinin mevzuata aykırı olduğunu belirterek kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.

Türkiye’deki sinema salonlarının reklam pazarı 100 milyon liraya yaklaştı. Pazarın büyüme sebeplerinin başında salonlarda gösterilen reklam sayısının artması geliyor. Bu gelişme salon yatırımcılarını ve işletmecilerini memnun ediyor. Ancak izleyiciler bu durumdan rahatsız. Özellikle film öncesinde verilen reklam süreleri 30 dakikaya ulaştı.

“Peki salonların bu kadar süre reklam yayınlamaları yasal mı?” sorusuna yanıt veren Avukat Cevat Kazma, reklam süresi açısından bir kısıtlama-denetim olmadığını ancak filmin bilette belirtildiği saatte gösterime başlamamasının hizmeti ayıplı hale getirdiğini söyledi ve ekledi: “izleyici zamanında başlamayan filmden çıkıp bilet parasını geri alabilir.”

FİLM BİLETTE BELİRTİLEN SAATTE BAŞLAMAK ZORUNDA!

Sinemalardaki reklam sürelerinin gözden geçirilmesi ve denetlenmesi gerektiğini vurgulayan Avukat Cevat Kazma, izleyicilerin reklam izlemeye maruz bırakılamayacağını söyledi.

“Salon işletmecileri seans süresinden önce reklam yayınlamaya başlayabilir ancak filmlerin biletin üzerinde yazan saatte başlaması zorunludur. Aksi halde sunulan hizmet ayıplı hale gelmektedir” diyen Avukat Cevat Kazma, bu durumdan rahatsız olan izleyicilerin isterlerse ödedikleri film bedelini Tüketici Hakem Heyetleri aracılığıyla işletmeden talep edebileceğini açıkladı.

REKLAMLAR MEVZUATA AYKIRI!

Sinemalarda yayınlanan çoğu reklamların mevzuata da aykırı olduğunu dile getiren Cevat Kazma, bir ürünün, hizmetin en iyisi olduğunu belirten kesin ifadelerin reklamlarda kullanılmasının yasak olduğunu ancak sinema reklamlarında bunlara uyulmadığını sözlerine ekledi.

OLUŞAN MASRAFLARI DA SALON İŞLETMESİ KARŞILAR!

Filmin belirtilen saatte başlayacağını umarak salona giren izleyicinin yetişmesi gereken bir programı olduğunda reklam süreleri nedeniyle geç kalabildiğini de belirten Avukat Cevat Kazma, gecikme sebebiyle oluşabilecek masrafların da salon işletmesinden talep edilmesi gerektiğini söyledi.