CineRadar
24 Tem 2015 01:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:45

Şeytan'ın çocuğunu kim doğuracak?

Yaz ortasında sıcaklara maruz kaldıysanız, tatile de gidemediyseniz en iyisi klimalı, serin bir sinema salonunda film izlemek... Ama hangi filme gideceksiniz? Size yardımcı olalım; Murat Tolga Şen'in Cineradar yazısını okumadan bilet almayın!

Başka bir zaman dilimine girdik. Yüzyıllardır geleceği söylenen deccâl doğacak ve insanoğlu kabus dolu yıllar geçirecek. İstanbul’un göbeğinde küçük bir odada tohumlar atılıyor, bütün kehanetler tek tek gerçekleşiyor. Önce Mezopatamya’ya, sonra da tüm Dünya’ya kötülük bir virüs gibi yayılacak. Ona vücut verecek bedeni arayan şeytan ilk filmde doğum sancılarıyla bir gruba kabuslar yaşatırken devam filmlerinde aramızda dolaşacak diye başlıyor Deccal filminin tanıtım bülteni ve 220 kopya ile vizyona giren film, haftanın en önemli seyirliği olmayı başarıyor.

Deccal, nihayet ne anlama geldiğini bildiğimiz bir isme sahip. Mesela kısa bir süre önce vizyona giren Hannas filminden yola çıkalım; “Hannas ne demek?” diye sorsanız, “Jean markası herhalde” der geçerim ama Deccal nedir sorusuna cevabım hazır; Mesih'in yeniden doğmasından hemen önce insanları kötülüğe ve sapkınlığa yönelteceğine inanılan iblis!

Filmin İlk 10 dakikasında kimse kimseyle konuşmuyor ancak Özgür, hikayeyi Türkiye’den alıp Kudüs’e ve oradan yeniden İstanbul’a getirmeyi başarıyor. Özgür Bakar, Deccal filminde oyuncakçı dükkanına düşmüş bir çocuk gibi davranmayıp oldukça dingin ve stilize bir üslupla karşımıza çıkıyor. Filmin oyuncu seçimleri hiç fena değil, ancak rolüne en çok yakışan isim Nurdan Hanım rolündeki Aysan Sümercan olmuş. Eskilerin ustalığı bir başka…



Filmin kurban karakterleri Duygu (Öznur Serçeler) ve Aslı’nın (Bulut Köpük) oturdukları eve büyü yapıldığını öğrendikten sonra çağırdıkları hocayla birlikte kalkıştıkları büyü temizleme sekansı bu filmin zirvesi… Bir müthiş sekans daha var ama sürprizbozan (spoiler) vermemek adına yazmıyorum. Sinemada izlerken göreceksiniz.

Deccal, eli yüzü düzgün stilize bir korku filmi, sizi sonu gelmez hacı hoca muhabbetleriyle boğmuyor, daha Avrupai bir iş… Cin furyasının basit işlerinden sıyrılan, afişinde gözükenden fazlasını veren bir film… Filmin en sevdiğim yanı da, inanç temelli korku filmlerinin artık ciddiye alamadığımız aşırı ahlakçı öğretisine yüz vermemesi oldu.

Özgür Bakar’ın yönettiği ve Öznur Serçeler, Bulut Köpük, Aysan Sümercan ile Sait Genay’ın oynadığı Deccal, 24 Temmuz 2015’de Mars Dağıtım dağıtımıyla Minus Green tarafından vizyona çıkarılıyor.

Son 5 Yıl

Richard Lagravenese’nin yönettiği ve Anna Kendrick, Jeremy Jordan, Natalie Knepp ile Tamara Mintz’in oynadığı Son 5 Yıl (The Last Five Years), 24 Temmuz 2015’de Mars Dağıtım dağıtımıyla Mars Cinema Group tarafından vizyona çıkarılıyor.



Aktris Cathy mesleki olarak pek parlak bir süreçten geçmemektedir. Yazar Jamie’nin şansı ise oldukça iyidir. Yazdığı kitap bestseller olunca ikilinin aralarındaki denge de ufak ufak bozulmaya başlar. İçerlemeler, hınçlanmalar, aldatmalar derken bildik nedenlerle ilişki dağılmaya başlar. Filmin en önemli özelliği, hikâyenin ters bir zamanlamayla ikisi tarafından ayrı ayrı birbirini takip eden şarkılarla anlatılması…

İki Aşk Arasında

Tom Vaughan’ın yönettiği ve Pierce Brosnan, Salma Hayek, Jessica Alba ile Malcolm McDowell’ın oynadığı İki Aşk Arasında (How to Make Love Like an Englishman), 24 Temmuz 2015’de Pinema Film dağıtımıyla Pinema Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Gündüzleri Üniversite’deki görevini başarıyla sürdüren edebiyat profesörü Richard Haig, geceleri ise romantik fantezileriyle meşgul olmaktadır. Richard, çapkınlığı babası Gordon’dan öğrenmiştir ama o her zaman daha fazlasını aramaktadır. Tam da bu sırada, Richard’ın bronz, 25 yaşındaki Amerikalı sevgilisi Kate hamile olduğunu söyleyince, baba olma fikri Richard’ı oldukça heyecanlandırır.

Kutupta Macera

Grethe Boe Waal’ın yönettiği ve Kaisa Gurine Antonsen, Lars Arentz Hansen, Nicolai Cleve Broch, Per Kjerstad’ın oynadığı Kutupta Macera (Operasjon Arktis – Operation Arctic), 24 Temmuz 2015’de Özen Film dağıtımıyla Özen Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Spitsbergen adasında bir kar fırtınasına yakalanan üç çocuk, tek başlarına kalır ve aralarından hiçbiri evlerinin nerede olduğunu dahi bilmemektedir. Bir anda kendilerini hayatta kalma mücadelesinin ortasında bulurlar. Bir taraftan rüya gibi bir coğrafyanın masalsı atmosferinin içine giren çocuklar; diğer yandan da kutuptaki sert yaşam koşullarının zorluklarıyla mücadele etmeye çalışırlar.

Beden

Malgorzata Szumowska’nın yönettiği ve Janusz Gajos, Maja Ostaszewska, Justyna Suwala ile Ewa Dalkowska’nın oynadığı Beden (Cialo – Body), 24 Temmuz 2015’de M3 Film dağıtımıyla Bir Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



İşi başından aşkın bir savcının son zamanlarda aklını en çok meşgul eden şey kızıdır. Annesinin ölümünün ardından kendini toparlayamayıp anoreksiyaya yakalanan Olga’yı bir rehabilitasyon merkezine yatırmıştır. Mantığa ve bilime bağlı olan savcı birkaç cinayet davasıyla ilgilenirken kızının kaldığı merkezde ölülerle iletişime geçtiğini iddia eden Anna, Olga’nın öteki dünya ile iletişim kurarak üzerindeki yükü atacağına inanmaktadır.

Acemi Çapkın

Emmanuel Mouret’nin yönettiği ve Emmanuel Mouret, Virginie Efira, Anais Demoustier ile Laurent Stacker’ın oynadığı Acemi Çapkın (Caprice), 24 Temmuz 2015’de Bir Film dağıtımıyla Calinos Films tarafından vizyona çıkarılıyor.



Kadınlar karşısında iki kelimeyi bir araya getiremeyen utangaç Clement, mucize eseri hayranı olduğu Alicia adındaki güzel oyuncuyla birlikte olmaya başlar. Tam bu olayın keyfini sürecekken sevgilisinin oyunlarından birinde genç ve güzel Caprice ile tanışınca tehlike çanları çalmaya başlar. Acemi bir çapkın olan Clement ne kadar uzak durmak istese de, Caprice’in ona olan ilgisi gitgide artar.

Darağacı

Chris Lofing ile Travis Cluff’un yönettiği ve Cassidy Gifford, Ryan Shoos, Reese Mishler ile Pfeifer Brown’un oynadığı Darağacı (The Gallows), 24 Temmuz 2015’de Warner Bros. dağıtımıyla Warner Bros. tarafından vizyona çıkarılıyor.



Bir lisede sahnelenen tiyatro oyunu sırasında, başrolde oynayan öğrencinin ölümüyle sonuçlanan kazadan yirmi yıl sonra, lisenin öğrencileri bu oyunu tekrar sahnelemek ve yarım kalan sahne performansını tamamlamak isterler. Böylece küçük kasabanın lise öğrencileri, yaşanan acı olayı yıldönümde onurlandırmayı planlamaktadırlar. Ancak, bazı şeyleri olduğu gibi bırakmak bazen en iyisidir.

Kağıttan Kentler

Jake Shreier’in yönettiği ve Cara Delevingne, Nat Wolff, Halston Sage ile Cara Buono’nun oynadığı Kağıttan Kentler (Paper Towns), 24 Temmuz 2015’de The Moments Entertainment dağıtımıyla The Moments Entertainment tarafından vizyona çıkarılıyor.



Film, kapı komşusu güzel Margo’ya aşık olan Quentin’in hikâyesini anlatıyor. Çocukluklarında iyi arkadaş olan ikili, büyüdüklerinde eskisi gibi yakın olmazlar. Lise hayatlarının sonlarına doğru, Margo, Quentin’i bir dizi şakaya dahil olacağı bir gecede yanında olması için ikna eder. Ertesi gün Margo kaybolur. Quentin ve arkadaşları onu bulmak için yola çıkarlar.

CiNERADAR köşesi sinema/TV eleştirmenimiz Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. Filmlere ait künye bilgileri üstad Sadi Çilingir'e ait Sadibey.com sitesinden, izniyle alınmaktadır.