Medya
19 Ara 2017 09:48 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 01:52

Şeytan ayrıntıda gizlidir! Ayla filmindeki tarihi hatayı kim yakaladı?

Ali Eyüboğlu Türkiye’nin en çok izlenen drama filmi olan ‘Ayla’daki tarihi hatayı köşesine taşıdı, bakın o hatayı kim farketti?

Milliyet yazarı Ali Eyüboğlu, 1951 yılında geçen Ayla filminde 1955 model bir otomobil kullanıldığını belirtti.

Ali Eyüboğlu, bir arkadaşının bulduğu hatayı gündeme getirirken "Bu da gösteriyor ki -ister film olsun, ister dizigünümüzde, seyircilerin çoğu, dizi ve filmlerde sanat yönetmenliği yapanlardan daha dikkatli" dedi.

İşte Ali Eyüboğlu'nun bugünkü yazısından "‘Ayla’ filmindeki hatayı koleksiyoncu yakaladı" başlıklı o bölüm:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin denizi doldurup, Maltepe’ye kazandırdığı muhteşem parkta yürüyüş yaparken, cep telefonuma gelen mesajlardan biri şuydu:

“Ayla filmini izlerken, 1951 yılında geçen sahnede, 1955 model otomobil kullanıldığını fark etmedin mi, yoksa yazmaya mı değer bulmadın?”

‘Türkiye’nin en çok izlenen drama filmi’ olan ‘Ayla’yı ilk kez Kos’ta, ikinci kez Los Angeles’ta izledim. Değil iki kere, defalarca izlesem, Ankara eşrafından eczacı arkadaşım Caner Yıldız’ın bir seyredişte yakaladığı bu hatayı yine de fark edemezdim.



Çünkü bunu anlayabilmem için Chevrolet otomobillerin ben doğmadan yıllar önce üretilen modelleri hakkında bilgimin olması lazım. Yıldız’ın mesleği eczacılık, ama tıpkı Okan Üniversitesi’nde otomotiv mühendisliği okuyan oğlum Yağız gibi onun da hobisi otomobiller. Üstelik Caner Yıldız’ın klasik otomobil koleksiyonu bile var. O yüzden, tarihe ışık tutan ‘Ayla’ filminin senaryosu gereği, 1951 yılının İskenderun’unda kullanılan Chevrolet’nin 1951 değil, 1955 model olduğunu yakaladı.

Bu da gösteriyor ki -ister film olsun, ister dizi- günümüzde, seyircilerin çoğu, dizi ve filmlerde sanat yönetmenliği yapanlardan daha dikkatli.

“Olur böyle küçük hatalar” diyenler olabilir. Ancak şu gerçekleri de unutmamak lazım:

Şeytan ayrıntıda gizlidir.