Medya
08 Ara 2014 11:30 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:58

Serdar Turgut'tan ilginç iktidar yazısı! İdeolojik intihar yoluna saptılar!

Habertürk gazetesi yazarı Serdar Turgut, AK Parti'yi "Kendisini en güçlü, en sağlam en yenilmez hissettiği bu dönemde bir anda iktidarının çözülme sinyallerini alırsa hiç şaşırmasın" sözleriyle uyardı.

"Türk sağı geleneğinde din önemli bir rol oynasa da sadece buna dayanan toplumsal temel oluşturulmadı. Ne Demokrat Parti ne Adalet Partisi ne de ANAP bunu yaptı" diyen Serdar Turgut, "Bu gelenekleri yeniden toparlamak iddiasında olan iktidar, bu geleneklere alıştığının dışındaki bir dozda dinsellik empoze etmeye girişmemeliydi" yazdı.

AK Parti'nin ideolojik intihar yoluna saptığını belirten Serdar Turgut, şöyle devam etti: "Avrupa Birliği hedefi ve liberallerin desteği, dinselleşmesi güçlü olsa da sadece ondan oluşmayan bir toplumsal temel ittifakını olası kılıyordu. Ancak iç ve dış gelişmelerin de etkisiyle ve liderliğinin tercihleri nedeniyle ideolojik intihar yoluna saptı. Başta oluşmaya başlayan sağlam ittifak temelini kendisi yıkmaya, çözmeye başladı."

Turgut, "Bu yüzden iktidara en yandaş gazetelerde üst düzey yöneticilerin bir süre önce toptan görevden alınmaları öyle görüldüğü gibi sadece bir iç çekişmeyi değil aynı zamanda yoğun bir ideolojik krizi ve çözülme başlangıcını gösteren bir işarettir de." yorumunu da yaptı.
İşte Turgut'un yazısından çarpıcı bir bölüm:

NE DARBE, NE DE KOMPLO

İktidar; kendisini en güçlü, en sağlam en yenilmez hissettiği bu dönemde bir anda iktidarının çözülme sinyallerini alırsa hiç şaşırmasın.

“Bu nasıl olur?”, “Bunu kim yapacak?” diye sormayın, kimse bir şey yapmayacak. Ne darbeden ne komplodan ne de dış güçlerden bahsediyorum burada. “Bu nasıl olur?” diye soranlara da sadece biraz tarih bilgisi tavsiye ediyorum. Böyle gelişmeler genellikle tamamen gücün kendisinde olduğunu zanneden iktidarların kendi iç dinamikleri nedeniyle olur.

Bir süre içten içe kaynayan bu süreçler güç kazanmaya başladıklarında ilk işareti genellikle medyada verir. Medyası bizdeki gibi iktidarın güçlü etkisinde olan ülkelerde bu işaretin alınması genellikle diğer ülkelere nazaran daha erken olur.

MEDYADA BU DEVİR KAPANACAK

İktidarların çözülmeye başlamaları genellikle bir ideolojik kriz olduğundan bu ilk önce ideolojik oynamaların rahatlıkla izlenebildiği medyada kendisini belli eder.

Bu yüzden iktidara en yandaş gazetelerde üst düzey yöneticilerin bir süre önce toptan görevden alınmaları öyle görüldüğü gibi sadece bir iç çekişmeyi değil aynı zamanda yoğun bir ideolojik krizi ve çözülme başlangıcını gösteren bir işarettir de.

Yandaş olmamaya çalışan medyada yeni bir ihtiyacın doğmaya başlayacağını hissediyorum.
Bugüne kadar Türkiye’deki çılgın siyasi konjonktür nedeniyle prim yapan yazarlık hep ya sonuna kadar hatta ölümüne yandaş olanlar ile öte tarafta sonuna kadar hatta ölümüne muhalif olanlardan ibaret oldu.

Medyada artık bunların devri yavaştan kapanacak. Çünkü toplumun “okuyan kesiminin” ihtiyacı kendisini medyada hissettirmeye başlıyor. Toplum artık bugüne kadar kendisine “Bu önemlidir” diye empoze edilen konular hakkında bilindik, beklenilen tavırları alanlardan bıktı ve çeşitli konularda ufuklar açanları talep etmeye başladı.

Yeni yeni işareti gelmeye başlayan bu toplumsal ihtiyaç iktidarın karşı karşıya kalmaya başladığı ideolojik krizin ve çözülmeye giriş tehlikesinin nedenidir.

Bu ideolojik krizi başlatan AKP’nin kendisidir.

Yazının tamamını okumak için tıklayın...