Medya
27 Nis 2016 10:53 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:29

Abdülkadir Selvi'nin bu yazısı çok konuşulacak: Yeni anayasada İslam'a ve Allah inancına vurgu yapılacak!

Selvi, Meclis Başkanının “Laiklik yeni anayasada olmamalıdır" sözlerinin ardından, çok konuşulacak bir yazı kaleme aldı.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman’ın “Laiklik yeni anayasada olmamalıdır" sözlerinin ardından başlayan tartışmaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yeni anayasada AK Parti’nin laiklik ilkesini ortadan kaldırmak gibi bir niyeti olmadığını belirten Selvi, yeni anayasada “İslam dinine ve Allah inancına vurgu yapılacak” dedi.

AK Partililerin en çok korktuğu şeyin toplumda “Bunların asıl niyeti laiklik ilkesini ortadan kaldırmak” düşüncesinin yayılması olduğunu belirten Selvi, İsmail Kahraman’ın sözleri nedeniyle korktuklarının başlarına geldiğini vurguladı. Selvi, “AK Parti, “dindar anayasa” tartışmasına girmek istemiyor. Ama anayasalar toplumsal mutabakatı sağlayan en üst metinlerdir. Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzde 99’u Müslüman olduğuna göre, İslam dinine ve Allah inancına bir vurgu yapılması tartışılıyor.” ifadelerini kullandı.

Abdülkadir Selvi’nin bugün (27 Nisan 2016) yayımlanan “Anayasada sürprizler var” başlıklı yazısı şöyle:

Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın, "Yeni anayasada laiklik tarifi olmamalıdır" sözleri anayasa tartışmasının fitilini yeniden ateşledi. Ama bu kez farklı bir şekilde.

Dün Meclis’te grup toplantıları vardı.

Başbakan Davutoğlu, grup toplantısına her zamanki gibi hızlı adımlarla gitti. Ancak çıkışta gazetecilerle birkaç kez karşılaştı ama her defasında soru sorma girişimlerini ustaca savuşturdu.

Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop ise, “Laikliğin anayasa metninden çıkarılmasını tartışmış bile değiliz” dedi.

Peki Meclis Başkanı’nın önerisi nereden çıktı? Dün AK Parti kulislerinde bu sorunun cevabını araştırdım.

Korktukları başlarına geldi

Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın, yeni anayasa sürecinde iki kritik müdahalesi oldu.

1-) Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun devamını sağlayamadı. Oysa kendisinden önceki Meclis başkanı Cemil Çiçek, masanın dağılmamasını başarmıştı.

2-) Yeni anayasa çalışmasında AK Parti’nin en hassas olduğu nokta laiklikle ilgiliydi. AK Parti, yeni anayasa hazırlarken toplumun, “Bunların asıl niyeti laiklik ilkesini ortadan kaldırmak” diye düşünmesini istemiyordu. AK Parti’nin en çok korktuğu şey, Meclis Başkanı İsmail Kahraman sayesinde başına geldi.

Anayasa çalışmalarından bir anekdotu paylaşmak istiyorum.

AK Parti’nin anayasa çalışmalarını yürüten heyette bir üye söz alıyor. “Şimdi şeytanın avukatlığını yapacağım” diye söze başlıyor. Anayasadan laiklik ilkesinin kaldırılmasını öneriyor. Bu öneriye üyelerin tamamı itiraz ediyor

Yazının tamamı için tıklayın...