Magazin
29 Eki 2014 15:01 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:52

Şebek-yavşak davasında yargı anlaşamadı

Tiyatrocu Nedim Saban'a 'yavşak' ve 'şebek' dediği iddia edilen tiyatrocu Mahir Levent Kazak'ın hakaret suçundan yargılandığı davada duruşma savcısı ve hakim görüş ayrılığına düştü.

Savcı, bu sözlerin eleştiri sınırları içinde kaldığı gerekçesiyle ceza verilmemesini talep ederken, hakim bu sözlerin hakaret olduğu kanaatine vararak 1800 lira adli para cezası verdi. Bu sözlerin düşünce özgürlüğü kapsamında kaldığını, AHİM'e göre suç olmadığını ifade eden savcı karara itiraz edeceğini söyledi.

İstanbul 78. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada şikayetçi Nedim Saban ve sanık Mahir Levent Kazak katılmazken taraf avukatları hazır bulundu. Duruşma savcısı Mustafa Köylü, sanığın kişisel blogunda müşteki hakkında yavşak ve şebek gibi sözleri nedeniyle hakaret suçundan dava açıldığını hatırlattı. Sanığa isnat edilen eylemin ağır eleştiri olarak kabul edilmesi gerektiğini, eleştirisinin de düşünce özgürlü kapsamında değerledirilmesi gerektiğeini ifade eder müvekkili hakkında beraat kararı verilmesini talep etti.

"YARGITAY'A GÖRE HAKARET SÖZLERİ ORTA DÜZEYLİ OKUYUCUYA GÖREDİR"

Nedim Saban'ın avukatı ise Yargıtay içtihatlarına göre hakaret ve sövme sözlerinin orta düzeydeki okuyucunun anlayışına göre belirlenmesi gerektiğini belirterek, "yavşak ve şebek sözlerinin hakaret olduğu sabittir. Sanığın cezalandırılmasını talep ediyoruz. Mahir Levent Kazak'ın avukatı Merve Gülcan ise savcının mütaalasına uyularak beraat kararı verilmesini talep etti.

1800 LİRA ÖDEMEYE MAHKUM OLDU

Hakim Faruk Aydın ise savcının görüşüne katılmadığını, bu sözlerin hakaret olarak değerlendirdiğini söyledi. Hakim, Türk Ceza Kanunu'nun 125/1. Maddesi uyarınca Mahir Levent Kazak'ın hakaret suçundan 90 gün adli para cezası karşılığı 1800 lira cezalandırılmasını ayrıca 1500 lira avukat ücretinin de sanıktan alınmasına karar verdi. Hakim ayrıca hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına hükmetti.

SAVCI: "İTİRAZ EDECEĞİM"

Bu kararın ardından taraf avukatları ile konuşan Savcı Mustafa Köylü, AHİM kararlarının Yargıtay içtihatlarından farklı olduğunu, sanatçıların eleştirilere katlanmaları gerektiğini belirterek, karara savcılık olarak itirazda bulunacaklarını söyledi.