CineRadar
29 Mayıs 2015 10:50 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:36

Savaşçı'nın topraklarında ölüm var!

Murat Tolga Şen'in hazırladığı Cineradar köşemizde bol filmli bir vizyon haftasında daha birlikteyiz. Savaşçı, San Andreas Fayı ve Hayalet Dayı haftanın öne çıkan filmleri… Yaz vizyonuna uygun olarak gişe filmleri ile idddasız yapımlar bir arada ancak bazı filmler beklediğimizden iyi çıkarak bizi şa

Mel Gibson’un yönettiği aksiyon başyapıtı Apocalypto’yu hatırlar mısınız? Ben çok severim! Dead Lands’in ilk afiş ve fragman paylaşımlarından bu yana Apocalypto ile bir bağı olduğunu düşündüm ancak filmi izleyince Dead Lands’in bir Apocalypto replikası olmadığına ikna oldum. Açıkçası, olsa da şikayet etmezdim! İngilizce konuşmayan bir Maori yerlisinin kahramanlık macerasını izleme fikri beni çok heyecanlandırmıştı.

Toa Fraser’ın yönettiği ve James Rolleston, Lawrence Makoare, Xavier Horan, Rena Owen, Te Kohe Tuhaka ile Raukura Tarei’nin oynadığı Savaşçı (The Dead Lands), 29 Mayıs 2015’de M3 Film dağıtımıyla Fabula Films tarafından vizyona çıkarılıyor.

Dead Lands, Hong Kong filmlerinin aksiyon ve kahraman yaratımı formülleriyle üretilmiş bir iş… Ailesi katledilmiş bir çaylak, ona yardım eden emekliliği ya da ölümü yakın yaşlı bir savaşçı ve boss fight ile biten bir intikam yolculuğu… Çatışma büyüdükçe drama da artıyor ve kahramanın asıl yolculuğu kendine doğru gerçekleşiyor. Sonuç: genç Maori savaşçısı çocuktan erkeğe dönüşüyor. Öte yandan, batı tipi aksiyon filmlerinin en sevdiği şey olan ‘seçilmiş kişi’ ya da şövalye kahraman mitine uygun olarak, o kabile şefinin oğlu…



Dead Lands, sadece aksiyon odaklı bir film değil, Denizci bir ulus olan Polinezyalıların soyundan gelen Yeni Zelanda yerlileri, Maorilerin folklorunu göstermeyi de görev edinmiş. Bunu bazen, lanetli savaşçının/canavarın insan eti yemesi gibi (Maoriler mecbur kaldıklarında yamyamlığa başvuruyorlarmış) karakterler üzerinden, bazen de dini törenleri vs. görselleştirerek yapıyor. Hatta filmin ortalarında karşımıza çıkan kadın karaktere verilmiş repliklerle adadaki Moa Kuşu’nun neslinin tükenmesinden bile onların sorumlu olduğunun altını çiziveriyor senarist Glenn Standring. Filmi izledikten sonra, benim yaptığım gibi, kısa bir Google taraması ile bu kültürü daha yakından tanıyabilirsiniz.

Testosteron yüklü yerli erkekleri hayvan kemiğinden yapılmış ilkel silahlarla birbirlerini paramparça etmesini izlemek istiyorsanız Dead Lands iyi bir tercih, bunun yanında klişelerden ibaret, kemikleşmiş bir kahramanın yolculuğu fikrini alışık olmadığımız, görsel açıdan başımızı döndürecek bir dünyaya taşımayı başarmış. Savaşçı haftanın en öne çıkan yapımı olarak bu haftaki vizyon Cineradar köşemizin tepesinde…

San Andreas Fayı

Brad Peyton’un yönettiği ve Dwayne Johnson, Alexandra Daddario, Carla Gugino ile Colton Haynes’in oynadığı San Andreas Fayı (San Andreas), 29 Mayıs 2015’de Warner Bros. dağıtımıyla Warner Bros. tarafından vizyona çıkarılıyor.



Kötü şöhreti ile bilinen San Andreas Fayı’nın kırılması ile 9 şiddetindeki bir depremle Kaliforniya sallanır. Bir arama kurtarma pilotu ve artık araları pek de iyi olmayan eşi, Los Angeles’tan San Fransisco’ya, tek kızlarını kurtarmak için yola çıkarlar. Ancak, kuzeye yaptıkları bu tehlikeli yolculuk, henüz sadece bir başlangıçtır. Ve ne zaman en kötüsü artık bitti diye düşünseler, başlarına daha da kötüsü gelmektedir.

Hayalet Dayı

Ali Yorgancıoğlu’nun yönettiği ve Settar Tanrıöğen, Ozan Özcan, Caner Özyurtlu ile Ülkü Duru’nun oynadığı Hayalet Dayı, 29 Mayıs 2015′de Chantier Films dağıtımıyla DCC Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Aşırı ucuz bir konak bulan Ozan ve Caner’in bu durumla ilgili mutlulukları sadece bir gece sürer. Evde daha önce benzerini görmedikleri bir Dayı ile tanışırlar. Dehşete düşen iki arkadaş, kısa bir zaman sonra evin asıl sahibi olan Hayalet Dayı ile kanka olurlar. Oldukça sevgi dolu olan bu dayıya alışan Ozan ile Caner, kısa zaman sonra kendilerini Hayalet Dayı’nın derdine çare aramaya adar ve onu huzura kavuşturmak için kolları sıvarlar.

Pişt

Can Sarcan’ın yönettiği ve Oğuzhan Uğur, Doğa Konakoğlu, Mustafa Ak ile Eylül Ezgi Yılmaz’ın oynadığı Pişt, 29 Mayıs 2015’de Mars Dağıtım dağıtımıyla Avşar Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Çocukluk arkadaşı üç genç yaşadıkları travmatik olaylar nedeniyle ağır depresyona girerek bir kliniğe yatırılır. Emanet edildikleri alternatif tedavi uzmanı Hidayet Hanım 3 genci bir adadaki bir konağa yerleştirir. Amacı, onları geçmiş korkularıyla yüzleştirerek iyileştirmektir. Bunun için gençleri korkutmak üzere adadaki köylülerle birlikte türlü olaylar planlar. Ancak, bilmedikleri şey, o konakta gerçekten de bir “Peri”nin yaşıyor olduğudur.

Ölüm Fısıltısı 

Ivan Kavanagh’ın yönettiği ve Rupert Evans, Antonia Campbell Hughes, Hannah Hoekstra ile Steve Oram’ın oynadığı Ölüm Fısıltısı (The Canal), 29 Mayıs 2015’de Özen Film dağıtımıyla Vişne Production tarafından vizyona çıkarılıyor.



Film arşivciliği yapan David, karısı Alice’in kendisini aldattığından şüphelenmektedir. David’in şüphe ve sıkıntıları, yaşadıkları evin geçmişte vahşi bir cinayete sahne olduğunu öğrenmesiyle çok farklı bir boyut alacaktır. Grolsch Film Works’den film eleştirmeni Anton Bitel’e göre, “Duvardaki çatlağın ardındaki, önce filmde sonra zihnimizin karanlık köşelerinde bizimle saklambaç oynuyor.”

Paramparça 

Claudia Llosa’nın yönettiği ve Jennifer Connelly, Cillian Murphy, Melanie Laurent ile William Shimell’in oynadığı Paramparça (Aloft), 29 Mayıs 2015’de Bir Film dağıtımıyla Bir Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Paramparça, çocuklarına bakmak için çırpınan Nana Kunning’in dünyaca ünlü bir şifacıya dönüşmesinin hikâyesi. Nana’nın oğlu Ivan’ı terk etmesinin üzerinden 20 yıl geçmişken, genç bir gazeteci Ivan’ın izini bulur, anne oğulu buluşturmak için dünyanın öteki ucuna gitmeyi kafasına koyar. Bu yolculuk onlara engellere rağmen hayatı hakkıyla yaşamalarına teşvik edecektir. Şifa, yaşamın sıcaklığını dünyanın en soğuk köşesine bile götürecektir.

Seninle Bir Ömür

George Tillman Jr.’un yönettiği ve Scott Eastwood, Britt Robertson, Alan Alda ile Jack Huston’un oynadığı Seninle Bir Ömür (The Longest Ride), 29 Mayıs 2015’de The Moments Entertainment tarafından vizyona çıkarılıyor.



Hayatın sonlarındaki Ira ve Ruth, hayatın başlarındaki Luke ve Sophia huzurlu ve mutlu iki çifttir. Hayatlarını farklı yerlerde sürdüren, zamanın ayırdığı, yolları kesişmeden önce pek de ortak noktası olmayan iki çift. Ünlü New York Times gazetesi yazarı Nicholas Sparks, aşk, bilgelik ve deneyim içeren bir kutu eski mektupla, sevginin anlamını ve gerçek değerleri yeniden keşfeden Luke ve Sophia’nın sıra dışı aşk hikâyesini bize sunuyor.

İyi Bir Yalan

Philippe Falardeau’nun yönettiği ve Reese Witherspoon, Arnold Oceng, Ger Duany ile Emmanuel Jal’ın oynadığı İyi Bir Yalan (The Good Lie), 29 Mayıs 2015’de The Moments Entertainment dağıtımıyla The Moments Entertainment tarafından vizyona çıkarılıyor.



Gerillaların saldırısında evini ve ailesini kaybeden Theo, bir grup genç ve kız kardeşi Abital’i tehlikeden uzak tutmak için şef kimliğine bürünür. Grup Kenya’daki toplama kampına ulaşır, orada Jeremiah ve Paul ile tanışırlar. 13 yıl sonra bu gençlere Amerika’ya yerleşme fırsatı verilir. Kansas’a vardıklarında iş kaynakları ajansından Carrie onlara iş bulmak için görevlendirilir.

CİNERADAR köşesi sinema-TV eleştirmenimiz Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. Filmlere ait künye bilgileri üstad Sadi Çilingir'e ait Sadibey.com sitesinden, izniyle alınmaktadır.