CineRadar
30 Eki 2015 00:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:08

Şahin Irmak'ı zorla nikah masasına oturttular!

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladıktan hemen sonra ülkemiz yeniden seçime giriyor, oldukça hareketli bir hafta ancak vizyon durmuyor, yeni filmler salonlara gelmeye devam ediyor. 3 yabancı, 3 yerli ve 1 de animasyon film afişe çıkıyor.

Haftanın en önemli dış yapımı, Yugoslavya’nın dağılma ve yeni ülkelerin oluşma sürecini insanlar, aşklar ve aileler üzerinden deşen Güneş Tepedeyken… İyi senaryo, güçlü oyunculuklar ve sıkı bir reji… Gerçekten görülmesi gereken bir film… Bradley Cooper’ın oynadığı Çok Pişmiş ise yemek tutkunlarını mest edecek türden gurme bir yapım, içinizdeki Vedat Milör’ü sevindirmek için izleyebilirsiniz.
 
Yerli filmler açısından çok verimli bir hafta söyleyemem ama bir uyarıda bulunmak zorundayım. Gişe komedilerinden hoşlanmayan bir sinemasever iseniz Mavi Gece ve Git Başımdan’ı es geçip Nefesim Kesilene Kadar’a sığınabilirsiniz ama filmin hikayesizliği ve sinik kurgusu, “yine o alıştığımız festival filmlerinden biri…” Demenize yol açıyor.
 
Bu arada haftanın en uç çıkış fikrinin Frankenstein filminde olduğunu yazmak istiyorum. 3D printerla Frankenstein yaratmak, bu teknolojinin gelecekte hayatımıza işgal edeceği yeri işaretliyor ve biraz da korkutuyor.
 
İşte kararınızı vermeniz için haftanın tüm filmleri, bir bakın sonra da hangisini severseniz ona bilet alın. İyi seyirler…
 
Git Başımdan * *
 
Şahin Altuğ’un yönettiği ve Şahin Irmak, Bülent Emrah Parlak, Aslı Tandoğan ile Seda Güven’in oynadığı Git Başımdan, 29 Ekim 2015’de Warner Bros. dağıtımıyla Asteros Film tarafından vizyona çıkarıldı.


 
Latif Selamsız 30’lu yaşların ortalarında, kendini bildiğinden beri aynı kızla birlikte olan, aynı işte çalışan ve hâlâ annesiyle yaşayan bir adamdır. Sevgilisi Reyhan’a ayrılma konuşması yapacağı gün kendini evlenme teklif ederken bulur, annesi Yasemin de çok mutludur bu evlilik için. Düğün günü geldiğinde bir anda Latif’in iç sesi konuşur ve her şey mahvolur. Latif nikah masasından kaçar ve bilinmeze giden bir yolculuğa koyulur.
 
Frankenstein  * * *
 
Bernard Rose’un yönettiği ve Xavier Samuel, Carrie Anne Moss, Dony Todd ile Maya Erskine’nin oynadığı Frankenstein, 29 Ekim 2015’de Mars Dağıtım dağıtımıyla Majestic Film tarafından vizyona çıkarıldı.


 
3 boyutlu yazıcı ile oluşturulan ve sonra öldü diye çöpe atılan Frankenstein, ayağa ilk kalkışı ile “Neyim ben? Beni kim yarattı? Bu dünyadaki görevim nedir?” gibi insani duyguları sergilemektedir. Film, üst seviyede teknolojik ve günümüze uygun olarak çekildi. İçinde bir çok soruların olduğu bu film Frankenstein’ı hissetmemizi ve ilk defa olaylara biraz da onun açısından bakmamızı sağlayacağı için izleyiciye ayrı bir seyir keyfi veriyor.
 
Çok Pişmiş * * * *
 
John Wells’in yönettiği ve Bradley Cooper, Sienna Miller, Daniel Brühl ile Lily James’in oynadığı Çok Pişmiş (Burnt), 30 Ekim 2015’de The Moments Entertainment dağıtımıyla Tanweer Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Şef Adam Jones, sahip olduğu herşeyini kaybetmiştir. Kötü alışkanlıklarından vazgeçemeyen, iki Michelin yıldızlı şef, sadece tadın oluşturacağı heyecanın peşinde olmuştur. Kendi mutfağını oluşturmak ve 3. Michelin Yıldızı’nı kazanabilmek için yanına en iyi şefleri ve güzel Helene’yi almak zorundadır. Çok Pişmiş, yemek sevgisi, iki insan arasındaki aşk ve ikinci şansların gücü hakkında komik ve duygusal bir hikâye.
 
Mavi Gece *
 
Ahmet Hoşsöyler’in yönettiği ve Fırat Tanış, Ayça Varlıer, Gökhan Mumcu ile Eda Bilgin’in oynadığı Mavi Gece, 30 Ekim 2015’de Mars Dağıtım dağıtımıyla Tele Yapım tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Bir yanda ulaşılması zor bir kadın olan Emel. Diğer yanda maço, küfürbaz, kahveyi, meyhaneyi seven, kendisine çok düşkün karısını aldatmayı rutin hale getirmiş, mahallenin yaka silktiği taksi şoförü Zeki. Gök gürültülü, yağışsız ama tuhaf şekilde mavi bir gecede bu iki insanın ruhları çakışır. Kadın bedeninde erkek ruh, erkek bedeninde kadın ruh… Artık birbirlerinin bedenlerinde yaşamak zorundadırlar. Böylece bir sürü komik olaylar başlar.
 
Güneş Tepedeyken * * * * *
 
Dalibor Matanic’in yönettiği ve Dennis Quaid, Zac Efron, Alan Bates ile Kim Dickens’in oynadığı Güneş Tepedeyken (Zvizdan – The High Sun), 30 Ekim 2015’de M3 Film dağıtımıyla Bir Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Film, geçmişe uzanan etnik nefretin ayırdığı iki komşu Balkan köyünde 30 yıla yayılan bir aşk hikâyesini anlatıyor. 1991’de geçen ilk hikâyede savaş öncesi dönemde iki genç aralarındaki ilişkiyi saklamaya zorlanır. 2001’de geçen ikinci hikâyede savaş yaraları henüz geçmediğinden sevdalarını bulundukları duruma uydurmakta zorlanırlar. 2011’de geçen üçüncü hikâyede ise ancak geçmişlerinden kurtulabilirlerse biraraya gelebileceklerini anlarlar.
 
Nefesim Kesilene Kadar * *
 
Emine Emel Balcı’nın yönettiği ve Esme Madra, Rıza Akın, Sema Keçik ile Gizem Denizci’nin oynadığı Nefesim Kesilene Kadar, 30 Ekim 2015′de M3 Film dağıtımıyla Prolog Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Nefesim Kesilene Kadar, bir tekstil atölyesinde ortacılık yapan Serap’ın hikâyesini konu alıyor. Serap bir tekstil atölyesinde ortacıdır. Ablası ve eniştesiyle birlikte yaşamak, onun için giderek çekilmez bir hal almıştır. Serap’ı ayakta tutan tek şey, uzun yol şoförü olan babasıyla yeni bir eve çıkabilme umududur. Sürekli uzaklarda olan babasının kayıtsızlığı arttıkça iyice köşeye sıkışan Serap, sonunda ipleri eline almaya ve yeni bir hayata karar verir.
 
Afacanlar Takımı: Büyük Yarış * * *
 
Ute Von Munchow Pohl’un yönettiği ve Oya Küçümen, Katharina Thalbach, Anna Thalbach ile Jan Delay’in seslendirdiği animasyon film Afacanlar Takımı: Büyük Yarış (Raven: The Little Rascal), 30 Ekim 2015’de Bir Film dağıtımıyla vizyona çıkarılıyor.


 
Ormana sonbahar gelmiş, hayvanlar kış için son hazırlıklarını yapmaya başlamışlardır. Yiyecekler toplanıp kilere yerleştirilmektedir. Bütün orman sakinleri çalışırken işten kaytaran tek kişi yarış tutkunu afacan karga Çorap’tır. Çorap her gününü sabun kutusundan yaptığı arabasını sürerek geçirmektedir. Büyük bir yarış düzenleneceği haberini alınca Çorap yarışı kazanma planları yapmaya başlar.
 
MURAT TOLGA ŞENmurattolga@gmail.com
 
CİNERADAR köşesi sinema/TV eleştirmeni Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. Filmlere ait künye bilgileri Sadibey.com sitesinden, üstat Sadi Çilingir'in izniyle alınmaktadır.