Gündem
18 Mar 2014 14:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:00

Sabah ve atv'yi satın alan Çalık'ın borçlarını devlet mi ödedi?

Aktifbank yönetimi, son dönemlerde çıkan haberler üzerine bir açıklama yaptı.

Ziraat Bankası'nın Çalık'a ait Aktif Bank'ın tahvil ihraçlarında 2 milyar TL'yi aşkın alımda bulunduğu ve sağlanan bu kaynakla, Çalık Grubunun Sabah - atv alımı nedeniyle Vakıf Bank'a olan borçlarının bir kısmının kapatıldığı iddia edildi.

İddialar, Aktif Bank Kurumsal İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamayla yalanlandı. Aktif Bank'tan konuyla ilgili olarak şu açıklama yapıldı:

"Son günlerde Çalık Grubu ve Aktif Bank ile ilgili olarak mesnetsiz iddialar gündeme getirilmekte ve bunun sistemli bir kamuoyu oluşturma çalışmasının parçası olduğu değerlendirilmektedir. Dar bir çevreden seslendirilen “haber değil  yorum  içerikli” çalışmalar ile kamuoyu oluşturulmaya çalışılmaktadır.

Nitekim, bu yanlış bilgilendirmeler neticesinde TBMM’de bir soru önergesinin gündeme geldiği kimi basın-yayın organlarına yansımıştır. Bu soru önergesi ile “Ziraat Bankası’nın Çalık Holding'e ait Aktif Bank’ın tahvil ihraçlarında 2 milyar TL’yi aşkın alımda bulunduğu ve sağlanan bu kaynakla, Çalık Grubu’nun Sabah-ATV alımı nedeniyle Vakıf Bank’a olan borçlarının bir kısmının kapatıldığı” iddia edilmektedir. Bu iddia,tümüyle ve her unsuru ile asılsızdır.

Bunun gibi Wall Street Journal yayın organı da bu konuda sistemli bir şekilde yayın yapan Taraf Gazetesi ile birlikte Aktif Bank’ın Çalık Grubu şirketlerine vermiş olduğu kredileri işleyen ve Çalık Grubu’nun ve Aktif Bank’ın itibarını hedefleyen yayınlar yaptıkları görülmektedir. Diğer yerli basın organlarınca bu sistemli ve manipülatif çabanın farkedildiği ve prim verilmediği de görülmektedir.

Aktif Bank ülkemizin özel sermayeli en büyük yatırım bankasıdır. Aktif Bank ülkemizin en karlı ilk 10 bankası arasında bulunmaktadır. Sorunlu kredileri sektör ortalamasından oldukça düşük ve aktif kalitesi buna bağlı olarak çok yüksektir. Aktif Bank yenilikleri ile anılan ve son 3 yılda “Dünyanın En Yenilikçi Bankası” ödülü de dahil olmak üzere 55 adet uluslararası ödülle ülkemize dünya arenasında en çok ödül kazandıran kurumların başında gelmektedir. Bu başarılı özellikleri ile “yüksek derecede yatırım yapılabilir” notuna sahiptir.

Aktif Bank yılda yaklaşık  300 bin adet kredi kullandırmaktadır. Vermiş olduğu kredilerin fonlaması için de her banka gibi borçlanma enstrümanları ihraç etmektedir. Bu ihraçların yatırımcı profilinin azami ağırlığını ise özel sektör banka ve kurumları oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra nitelikli bireysel yatırımcılardan oluşan  müşterilerimizde belirli getiriler karşılığında borçlanma araçlarımıza yatırımda bulunmaktadırlar.

Diğer yandan, bankanın grup şirketleri yatırımlarına vermiş olduğu krediler bir yatırım bankası olması sebebiyle bankanın yaptığı yatırımlar olup her biri karlı yatırımlardır. Enerji dağıtımından, finansal iştiraklere, enerji santrallerinden madenciliğe kadar geniş bir yelpazeyi içermektedir. Banka ayrıca Tataristan,Kazakistan ve Balkan ülkelerinde yaptığı finansal yatırımları ve iştirakleri ile bölgesel olarak faaliyet göstermekte yüzün üzerindeki ülkede 300’ün üzerinde yabancı banka ile dünyaya entegre olarak faaliyet göstermektedir. Düzenleyici kuruluşların düzenlemeleri ile kanunlara tam uyum halinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Bundan dolayı “yüksek derecede yatırım yapılabilir “ notuna sahip bulunmakta ve ülkemizin en karlı bankaları arasında yer almaktadır.

Ülkemizin sayıca azınlıktaki yerli Bankalarından biri olan ve çok başarılı faaliyet sonuçlarına imza atan Bankamızın isminin, başarıları ile değil de  tamamen asılsız  ve haksız haberler ile bu şekilde gündeme gelmesinden  kurum ve bu ülkenin yetiştirdiği, terini bu ülkede üretilen değerlerin yine bu ülkede kalmasının eylemini koyan çalışanları olarak üzüntü duyuyoruz.

Ülkemizdeki seçim ortamı paralelinde bankanın hakim ortağının geçmişteki basın yatırımı sebebiyle siyasi konjonktürle ilişkilendirilip doğru olmayan bilgilerle bezenerek sunulan ve haberden ziyade yorum niteliği taşıyan bu tür maksatlı yayınları kınıyoruz.

Yerli kurumlarımız yalnızca sermayedarlarının değil ödedikleri vergi, yarattıkları istihdam ve ekonomimize sağladıkları katkılar ile ülkemizin değerleridir. Bu vesile ile yerli kurumlarımızın itibarlarının korunmasının yalnızca bu kurumlarımızın değil hepimizin görevi olduğunu hatırlatırız."