Medya
10 Nis 2017 09:13 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:36

Sabah Ombudsmanı gazetesini topa tuttu: Böyle numaralara ihtiyaç var mı?

Sabah Gazetesi Okur Temsilcisi İbrahim Altay, Sabah gazetesinin 'tık oyunu', 'bezdiren internet reklamları', yanlış yayınlanan namaz vakitlerini eleştirdi.

Sabah gazetesi Ombudsmanı İbrahim Altay, Sabah gazetesini topa tuttu.

Tık almak için hazırlanan galerilerde haberin ana unsuru olan kişilerin fotoğrafının olmamasından başlayan İbrahim Altay, internet sitesindeki bezdiren reklamlardan, günlerce reklamı yapılmasına rağmen okuyucuya ulaşmayan eklerden ve internet sitesinde bir türlü düzeltilmeyen namaz
vakitlerinden çıktı.

İbrahim Altay, Caner Taslaman ve Enis Doko'yu ise Bilim ve Yaşam sayfası nedeniyle ise tebrik etti.

İşte İbrahim Altay'ın o yazısı:

Hayati Ayarancı adlı okurumuzdan gelen 'haber içeriği' başlıklı sitemkâr e-posta şöyle:
"Cinayet Azmettiricisi, Şarkıcı Ceylan'ın Evinde Bulundu (07.04.2017) diye manşet atarak haber yapıyorsunuz ama detayında sadece Ceylan'ın boy boy fotoğrafları var. Bu suçlu adamın fotoğrafı yok mu? Yoksa Ceylan'ı hatırlatmak için mi haber yapılıyor? İki paragrafta anlatılacak haber, 12 fotoğraf verilerek anlatılıyor. Zaten bazılarında da haber detayı yok, sadece fotoğraf var."
Şöyle devam etmiş okurumuz: "Gerçi bu yazdıklarım çok da umurunuzda. 'Aman bee' dediniz bile şimdiden. Belki de bu satırları bile okumadan sildiniz." Okurumuzdan öncelikle bizden umudunu kesmemesini rica ediyorum.
Şikâyet ettiği meseleye gelirsek...
Okurumuz haklı. Tek sayfada verilmesi gereken bir haber 'tık' almak maksadıyla 12 sayfaya yayılmış.
Haberde sözü edilen işadamının bir tek fotoğrafı kullanılmamış. Polis baskınına, zanlının yakalanma anına vs. dair hiçbir görüntü yok. Yani haberin fotoğrafı aslında yok.



Onun yerine Ceylan'ın alakasız fotoğrafları kullanılmış. Sandalyede otururken, bir arabanın önünde dikilirken, gece elbisesiyle kameraya poz verirken, sağ profilden, sol profilden...
Soruyorum size? Koskoca Sabah gazetesinin birkaç tık fazla almak için böyle numaralar çevirmeye ihtiyacı var mı? Rica ederim 'herkes böyle yapıyor' diyerek savunmayın kendinizi. Siz herkes değilsiniz.
Yeri gelmişken Ali Sedat Çetingöz adlı okurumuzun iğneleyici mesajını da bırakayım buraya... Şöyle diyor okurumuz:
"Aleyna Tilki haberlerinin iki günde birden her güne çıkarılmasını rica ediyorum."

***

Bezdiren reklamlar


İnternet medyasında haber ve reklam dengesi bir türlü sağlanamadı.
Kendiliğinden açılan ve bir türlü kapatılamayan sesli reklamlar...
Sayfanın üzerini kapatan ve haberin okunmasını zorlaştıran görüntülü reklamlar... Sağdan soldan fırlayan ve dikkat dağıtan reklamlar...
Sık sık yenilenen sayfalar ve yeni sayfalarla birlikte gelen reklamlar...
Elbette reklam alınacak.
Elbette ne kadar çok reklam alınırsa gazete o kadar başarılı demektir.
Fakat reklam yoğunluğu ve sergileme tarzı okurların haber okuma keyfini bozmamalı, sinirlerini zıplatmamalı, bezdirici olmamalı.
Öncelik haberlerde olmalı.
Karşınıza çıkan ilk reklamı kapatıp haber okumaya başlıyorsunuz; daha ortasına gelmeden pat diye başka bir reklam çıkıyor; onu da kapatacağım diye uğraşırken hevesiniz kaçıyor.
Okurlarımızın bu konudaki şikâyetlerini olduğu gibi buraya taşısam, başka hiçbir meseleyi ele almak için yer kalmaz. Umarım bu soruna iki tarafı da memnun eden bir çözüm gecikmeden bulunur.

***

Çıkmayan ekler


Ombudsmanın görevlerinden biri de okurlardan gelen şikâyetler doğrultusunda ürün ve hizmet kalitesini denetlemektir.
Bu çerçevede bize hemen her hafta onlarca e-posta gelir.
Gazetelerin bayilere geç ulaşmasından, gazetelerin içindeki eklerin noksanlığından, promosyonlarla ilgili sorunlardan şikâyet eden okurlarımız olur.
Güncel bir örnek vermek gerekirse... Özlem Martı Akgün adlı okurumuz şöyle yazmış:
"Oğlum ve kızım için Sabah gazetesinin 01 Nisan 2017 sayısını almak için erkenden kalktım.
Çünkü oğlum ve kızım iki gündür Sabah gazetesi ile verilecek uçak ve zürafa maketini istiyordu.
Göksu Mah. Ankara'daki tüm Sabah bayilerine gittim fakat gazete olduğu halde ekinde maket yoktu. Tam bir hayal kırıklığı... Bayilere sorunca ekinin gelmediğini söylediler.
Madem vermeyeceksiniz neden reklamını yapıyorsunuz?" Sayın Akgün bu konuda yalnız değil. Başka bir kentte yaşayan Nuran Balaban da aynı dertten muzdarip:
"01 Nisan 2017. Gazetenizde bulmaca maket oyuncak resmi var, kendi yok. Oğluma yapmak için aldım sabah gazeteyi ama içinden parçaları çıkmadı.
Madem vermeyeceksiniz neden reklam yapıyorsunuz? İnsanları kandırmaktan vazgeçin lütfen." Şüphesiz gazetenin amacı okurları kandırmak değil. Fakat dağıtım sırasında yaşanan bazı aksaklıklar böyle sorunlara yol açıyor ve okurlarımızı hayal kırıklığına uğratıyor. Bu hususa azami dikkat gösterilmeli. Eklerin gazete satış noktalarına ulaşıp ulaşmadığı sıkı biçimde denetlenmeli.
Okurların mağduriyetleri giderilmeli.

***

Bilim ve Yaşam sayfası


Sabah gazetesinin hafta sonu eklerinde Caner Taslaman ve Enis Doko tarafından hazırlanan Bilim ve Yaşam sayfası çok sayıda okurun takdirini kazandı. Bu okurlardan birinin mesajını örnek olması için aşağıda sunuyorum.
Alper Tektaş: "Caner Taslaman'ın Enis Doko ile birlikte hazırladığı Bilim ve Yaşam sayfasını bize ulaştırdığınız, kazandırdığınız için çok müteşekkiriz. Ben de fizik öğreten bir öğretmen olarak öğrencilerime ve ailelerine bu sayfayı okumalarını öneriyorum. Hem çocuk ve gençlere hem de büyüklere hitap edebilen kapsamlı bir sayfa olmuş."

***

Namaz vakitleri


Ramazan yaklaşırken Sabah gazetesinin internet sitesinde yer alan Namaz Vakitleri bölümü yeniden tartışılmaya başladı. Tartışma böyle bir sayfanın gerekli olup olmadığı hakkında değil; sayfada verilen bilgilerin hatalı olması hakkında.
Gelen şikâyetler nedeniyle İstanbul namaz vakitleri daha önce düzeltilmişti ama okurlarımız diğer şehirlerle ilgili sorunların devam ettiğini söylüyorlar. Bu konuda da onlarca mesaj geldi, gelmeye devam ediyor. Umarım internet sitesinin yöneticileri bu konuya el atar ve hatalı vakitleri düzeltirler.