Gündem
25 Şub 2015 15:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:05

'Şah Fırat'ı fotoğraflayan editör dünya basınında!

TIME dergisi, Süleyman Şah Türbesi'nin yeni yerine Türk bayrağının dikilmesi anını fotoğraflayan Anadolu Ajansı Fotoğraf Haberleri Editörü Fırat Yurdakul ile görüşerek fotoğrafın öyküsünü haber yaptı.

Derginin haberinde Yurdakul'un tüm dünya basınında yer alan fotoğrafı, İkinci Dünya Savaşı'nda Japon İmparatorluğu ile ABD arasında Japon adası Iwo Jima Muharebesi’nde çekilen ünlü kareye benzetildi. Pasifik Okyanusu’ndaki küçük adada bulunan Suribachi tepesine dikilen bayrağı gösteren kare, ABD’liler tarafından en çok bilinen ve en akılda kalan savaş fotoğrafı olarak tarihe geçmişti. 23 Şubat 1945'te Joe Rosenthal tarafından The Associated Press için çekilen fotoğraf Pulitzer ödülüne layık görülmüştü.

Türk Bayrağı'nın türbenin yeni yeri olan Türkiye sınırına yaklaşık 200 metre uzaklıktaki Suriye Eşmesi'ne 22 Şubat'ta dikilmesi sırasında çektiği fotoğrafın öyküsünü TIME dergisine anlatan Yurdakul, ''O gün, nereye gittiğimiz konusunda hiçbir fikrimiz yoktu. Biz sınırda beklerken, Türk askerleri, tankları ve silahlı araçlar Suriye'ye giriş yaptı'' dedi.

Yurdakul, tarihe geçen fotoğrafla ilgili, ''O an, askerlerin fotoğraf için poz verdiğini düşünmüyorum. Türk bayrağının toplumumuzda önemli bir anlamı var. Bu nedenle, askerler, onların ellerinden geldiği kadar bu ritüeli onurlu ve şerefli bir şekilde yapmaya çalıştılar. Fotoğraf son derece doğal ve anlıktı.'' değerlendirmesinde bulundu.