Gündem
11 Kas 2014 13:14 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:54

Rusya'dan medya atağı: Türkiye dahil 34 ülkede haber ajansı ve radyo bir arada!

Rusya ve Türkiye arasında son yıllarda gelişen ekonomik ve kültürel ilişkiler, medya alanında da meyvelerini vermeye başladı

Türkiye’den RS FM'in yayın partneri olduğu Rusya Bugün Uluslararası Ajansı, yeni medya projesi ile tek kutuplu dünya düzenine alternatif bir ses olma iddiasında. Sputnik ismini taşıyan radyo ve haber ajansı, 2015 yılından itibaren, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 34 ülkede, 30 dilde yayında olacak.

Rusya ve Türkiye arasında son yıllarda gelişen ekonomik ve kültürel ilişkiler, medya alanında da meyvelerini vermeye başladı.  Habercilik anlayışı ve program çeşitliliğiyle Türkiye’deki radyo haberciliğine yeni bir soluk getiren ve 3 yılda referans kaynağı haline gelen RS FM, bundan sonra Sputnik markası altında yoluna devam edecek.

Rusya’nın Sesi Radyosu ve Ria Novosti Ajansı gibi köklü kurumları bünyesinde bulunduran Sputnik, Türkiye dahil 34 ülkede büyük bir atılıma hazırlanıyor. Sputnik markası, Batılı medya organlarının tek taraflı ve hegemonik yayınlarına karşı Moskova’nın  yanıtı olarak değerlendiriliyor.

Hem haber ajansı hem de radyoyu kapsayan bir medya ağı şeklinde yapılandırılan Sputnik, Türkiye’de RS FM tarafından temsil edilecek. RS FM, ödüllü programları, ünlü programcıları ve farklı haberciliğiyle Türkiye’de son dönemde büyük beğeni toplamıştı. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere 7 farklı merkezden 24 saat canlı yayın yapan RS FM, haber radyoculuğu alanında özgün içerik üreten tek medya kuruluşu konumunda bulunuyor. 2015 yılının başından itibaren Sputnik markasıyla yoluna devam edecek olan RS FM, radyo yayıncılığının yanı sıra internet haberciliğinde de atılım yapmaya hazırlanıyor.

İstanbul’dan 106.4 frekansı üzerinden yayın yapan RS FM’i Ankara’dan 93.9, İzmir’den 98.9, Bursa’dan 106.4, Antalya’dan 90.7, Manavgat’tan 90.6 ve Kocaeli’nden 93.4 frekanslarından dinlemek mümkün. 

Sputnik’in dünyanın 130 ayrı kentinden 30 ayrı dilde yapacağı radyo yayınlarının 2015 itibariye 1 gün için toplamda 800 saati aşması planlanıyor. Sputnik’in özel yayın içeriği, tek kutuplu dünya düzeninin propagandası olan yayınlardan bıkmış olan ve alternatif bir yayıncılık anlayışına ihtiyaç duyan milyarlarca izleyici göz önünde bulundurularak hazırlandı.  Multimedya grubunun amiral gemisi olarak adlandırılan internet sitesi ise http://www.sputniknews.com/  adresi üzerinden hizmet verecek.

Dünyada yaşananların daha bütünlüklü bir tablosunu çizme hedefiyle yola çıkan Sputnik, bünyesinde hazırlanan özel içerikli haberler ile dünyanın dört bir yanından farklı görüş açılarını dinleyenlerine ulaştıracak.

“RENKLİ BİR DÜNYA DÜZENİNDEN YANAYIZ”

Uluslararası Haber Ajansı Rusya Bugün Genel Müdürü Dmitri Kisyelev, Sputnik’i şu sözlerle tanımlıyor:

“Bugün hem Batı’ya hem de Doğu’ya kendi isteklerini empoze etmeye çalışan birtakım devletlerin müdahil olduğu coğrafyalarda yıllarca sürecek iç savaşların tohumları atılarak oluk oluk kan akmasına sebep olunuyor. Renkli devrimler ile devletler yıkılmakta; tıpkı Irak, Libya, Gürcistan, Ukrayna ve Suriye örneklerinde olduğu gibi… Artık pek çok insan bu olaylarda Amerikalılar gibi düşünmenin ve olayları onların penceresinden değerlendirmenin bir zorunluluk olmadığını anlamış durumda. Rusya sözkonusu şartlarda insanlığın yararına olacak yeni bir model öneriyor; biz çok renkli bir dünya düzeninden yanayız ve bu hususta bizimle fikir birliği yapan birçok müttefikimiz de bulunmakta. Bu sebeple medya grubumuz, yeni bir dünya markası olan Sputnik’i yaratmıştır. Sputnik, her ülkenin kendi ulusal önceliklerinin, geleneklerinin, kültürünün ve tarihinin ön planda olduğu çok kutuplu bir dünya düzeninin aynası olacaktır. Bizim çok uluslu ve çok kutuplu medeniyet anlayışımızda Japonya Japon, Türkiye Türk, Çin Çinli ve Rusya da Rus olarak yer almaktadır. Biz hiç kimseye Rusya’nın ulusal menfaatlerine uygun olan bir yaşamı empoze etmeye çalışmıyoruz. Bize göre her millet kendi değerleri doğrultusunda yaşam hakkına sahiptir ve böyle bir dünya düzeninin temel dinamiği de uluslararası hukuktur. Mevcut küresel düzende bugün devam etmekte olan yeniden şekillendirme süreci insanlığın yararına olacaktır. Faaliyet gösterdiğimiz hiçbir ülkede muhalif bir medya kuruluşu anlayışı ile çalışmıyoruz. Objektif yayın anlayışına uygun olarak toplumun tüm kesimleri ile eşit mesafede ve iyi ilişkiler kuruyoruz. Sputnik’in yayını tamamen yurtdışındaki izleyici kitlesine yönelik olarak hazırlandı. Önceden Moskova’dan yapılan yabancı dildeki yayınların büyük bir kısmı artık o dillerin konuşulduğu ülkelerde bulunan radyo istasyonları ve internet sitelerinden yapılıyor.

YAYINCILIK ANLAYIŞINDA KONSEPT DEĞİŞİKLİĞİ

Uluslararası Haber Ajansı Rusya Bugün Baş Editörü Margarita Simonyan, Moskova’dan farklı dillerde yapılan yayınlarla bu dillerin konuşulduğu ülkelerdeki izleyici ve dinleyici sayısını arttırmaya çalışmanın çok da verimli olmadığını uzun zaman önce fark ettiklerini belirtiyor.

“Moskova’da yaşayan çalışanların yayın yapılan ülkedeki gerçekleri o ülkenin insanından daha iyi bilmesi mümkün değil” diyen Simonyan, yayın yapılan ülkede faaliyet göstermenin önemine dikkat çekerek, bu konuda bir konsept değişikliğine gittiklerini belirtiyor. Simonyan, “Bu değişiklik ile yerel haberciler ve uzmanları canlı yayına konuk etme imkanını da kullanacağız” diyor.

Dünyadaki mevcut yayıncılık anlayışına yeni bir soluk getirme iddiasındaki Sputnik, alternatif haber içeriği ve objektif radyo yayıncılığını tek çatı altında bir araya getiriyor. Her ülkede faaliyet gösterecek olan Sputnik Medya Grubu, o ülkenin dilinde ulusal yayın yapan radyo istasyonunun yanı sıra, multimedya merkezi, özel haber içerikleri hazırlayan bir haber ajansı ve basın merkezini de bünyesinde bulunduracak. Simonyan, yeni konsepti şu sözlerle anlatıyor:

“Multimedya merkezlerinde aynı anda birden fazla proje hazırlanacak. Bu projeler arasında yeni haber-mizah programlarının yanı sıra, siyasal analiz programları, farklı meseleler üzerine internet sitesi üzerinden yapılacak oylamalar ve uzmanların katılımı ile gerçekleştirilecek programlar da yer alacak. Buradaki asıl önemli unsur ise bahsi geçen özel içeriğin yayın yapılan ülkedeki hedef kitle için farklı iletişim kanalları üzerinde tamamen erişilebilir olacak olmasıdır.”

24 SAAT KESİNTİSİZ YAYIN

Sputnik’in radyo yayınları FM bandı, dijital DAB/DAB+, HD Radio, akıllı telefon uygulamaları ve internet gibi çağdaş iletişim kanalları üzerinden yapılacak. İlk bir yıllık süreçte aşamalı olarak arttırılacak olan günlük yayın saati orta vadede 24 saate çıkartılacak. Simonyan, Sputnik’in radyo bölümüne ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Pek çok ülke, Sputnik’te yayınlanacak programların farklı ulusal radyo kanalları tarafından aynı anda yayınlanması önerileri ile bize başvuruyor. Yeni markanın faaliyete geçmesi ve program kalitesindeki yükselme ile Sputnik’in faaliyet gösterdiği ülkelerdeki izleyici ve dinleyici kitlesi de artacaktır kanaatindeyiz.”

İnternet yayıncılığının da aktif olarak büyümeye devam ettiğini kaydeden Simonyan, Sputnik’in faaliyet gösterdiği ülkelerdeki, internet sitelerinin 24 saat güncel olacağını belirtti.

4 DİLDE HABER AJANSI

Sputnik markası altında faaliyet gösteren İngilizce, İspanyolca ve Arapça haber merkezlerine bu yılın sonunda Çince yayın yapan haber merkezi de katılacak. Abonelik sistemine göre çalışacak olan bu ajanslar basın kuruluşlarının yanı sıra, iş dünyası, analiz kurumları ve devlet kuruluşlarına da hizmet verecek. Haber merkezlerinin Washington, Kahire, Pekin ve Montevideo’da bulunan ofisleri 7 gün 24 saat boyunca aralıksız olarak çalışacak.
Sputnik’in foto muhabirliği departmanı ise tüm dünya çapındaki foto muhabirlerini bir araya getirmeyi hedeflemektedir. Ortak fotoğraf arşivinde saklanacak olan içerik, bölgesel merkezler arasındaki foto-enformasyon değişimi için her an erişilebilir olacak.

SPUTNİK’İN HEDEF KİTLESİ

Sputnik’in hedef izleyici ve dinleyici kitlesine de değinen Uluslararası Haber Ajansı Rusya Bugün Genel Müdürü Dmitri Kisyelev, “Bugün radyolarda, televizyonlarda, gazetelerde ve internet sitelerinde sıkça yer alan, insanların arasına nifak tohumları eken ve uluslararası hukukun yanı sıra, akla, mantığa ve gerçeğe de aykırı olan tek kutuplu global düzen propagandasından bıkmış usanmış milyarlar var. İnsanlar artık farklı bir bakış açısına ihtiyaç duyuyor. Bu ihtiyaca yönelik olarak, biz de üzerimize düşeni yerine getiriyor ve Sputnik yayınını tüm dünyaya sunuyoruz.”

YAYIN DİLLERİ

Multimedya içerikle desteklenecek Sputnik, şu dillerde yayın yapacak:

Rusça, Türkçe, Abhazca, Afganca, Almanca, Arapça, Azerice, Ermenice, Gürcüce, Fransızca, Kazakça, Kırım Tatarca, Kırgızca, Çince, Kürtçe, Letonya dili, Moldova dili, Tacikçe, Lehçe, Farsça, Portekizce, Sırpça, Özbekçe, Ukraynaca, Fransızca, Hintçe, Estonya dili ve Japonca.

SPUTNİK YAYININI KİMLER YAPACAK?

Sputnik’in İstanbul, Londra, Washington, Yeni Delhi, Kahire, Montevideo, Pekin, Berlin, Rio de Janeiro, Paris, Buenos Aires, Belgrad, Helsinki, Minsk, Kiev, Taşkent, Astana, Bişkek, Duşanbe, Sohum, Tshinvali, Tiflis, Erivan, Bakü ve Kişinev’de bulunan multimedya merkezlerinde profesyonel gazetecilerden oluşan 30 ila 100 kişilik ekipler faaliyet gösterecek.