Televizyon
27 Haz 2015 13:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:41

RTÜK'ten uydu ve kablolu yayın yönetmeliklerinde değişiklik!

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), uydu ve kablolu yayın yönetmeliklerindeki değişikliklerle ilgili bir açıklama yaptı.

Televizyon yayını yapan kuruluşlardan standart çözünürlüklü veya yüksek çözünürlüklü yayın tekniklerinden sadece biriyle yayın yapanlar, bu yayın tekniğini bir ay içerisinde Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) bildirecek.

RTÜK'ten yapılan açıklamada, "Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Kablolu Yayın Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile "Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Uydu Yayın Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"in dün, Resmi Gazete'de yayımlandığı anımsatıldı.

Açıklamada, yönetmeliklerde yapılan değişikliklere ilişkin bilgilere yer verildi.

Buna göre, yönetmelik değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihte, televizyon yayını yapan kuruluşlardan standart çözünürlüklü yayın tekniği (SD) ya da yüksek çözünürlüklü yayın tekniğinden (HD) sadece biriyle yayın yapanların, bu yayın tekniğini bir ay içerisinde RTÜK'e bildirmeleri zorunlu olacak. Lisans belgeleri buna göre düzenlenecek.

Bir yayın lisansına sahip olan kuruluş, yayınını HD yayın tekniği ile de iletmek istemesi halinde, üst kuruldan ayrıca ikinci bir yayın lisansı almak zorunda olacak, kuruluştan bu yayın tekniği için lisans ücreti alınmayacak.

Yönetmelik değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihte, uydu ve/veya kablolu yayın lisansı olan ve farklı iki yayın tekniğiyle (SD ve HD) yayın yapan kuruluşların mevcut lisansları her ortam için SD olarak düzenlenecek.

İkinci yayın lisansı almak

Kuruluşların HD yayın tekniği için uydu ve kablolu yayın yönetmeliklerinin ilgili maddesine göre ikinci yayın lisansı almak üzere bir ay içerisinde üst kurula başvurmaları gerekecek. Belirtilen sürede başvuran kuruluşlara, ikinci lisans belgesi verilecek.

Bu süre içerisinde başvuru yapmayan kuruluşların HD yayın tekniği ile iletilen ikinci yayınları durdurulacak.

Uydu Yayın Yönetmeliğinin 12 ve 13. maddelerinde yapılan değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihte, uydu platform ve altyapı işletmecileri yönetmelikte istenilen bilgi ve belgeleri, iletimini gerçekleştirdikleri tüm medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar için 1 Ağustos 2015 Cuma günü mesai bitimine kadar; yönetmelik değişikliğinin yapıldığı tarihten itibaren iletimini gerçekleştirecekleri kuruluşlar için ise iletim tarihinden en az 30 gün önce her bir medya hizmet sağlayıcı kuruluş için ayrı ayrı olmak üzere dosya halinde üst kurula sunacak.

Söz konusu bilgi ve belgeleri belirtilen süre içerisinde üst kurula sunmayan ve belirlenen yükümlülüklere uymayan uydu platform ve altyapı işletmecileri hakkında, kanunun ilgili hükümleri uygulanacak.