Gündem
24 Eki 2014 09:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:51

RTÜK affetmedi! Samanyolu TV'ye 'çocuk gelin' cezası!

Samanyolu TV'de yayınlanan Küçük Gelin dizisine RTÜK'ten ceza geldi.

STV'de yayınlanan Küçük Gelin dizisi RTÜK'e takıldı. Küçük bir kız çocuğunun zengin ve nüfuzlu bir aileye töre gereği berdel olarak verilmesinin ve bu küçük gelinin hayatında yaşadığı zorlukların anlatıldığı dizi RTÜK tarafından sakıncalı bulundu.

RTÜK Uzmanlarının hazırladığı rapora göre dizinin yayınlanan bir bölümünde küçük gelin Zehra karakteri ağlayarak tarım ilacı içiyor, intihara kalkışıyor. İlacı içtikten sonra ormana koşarak maruz kaldığı fiziksel ve psikolojik şiddet anları ekrana getiriliyor.

'İNTİHARI ÖĞRETİCİ NİTELİKTE'

Çocuk Hakları Sözleşmesine ve İstatistik Kurumu'nun verilerine de atıf yapılan raporda, "Benzer durumda bulunan ve intihara eğilimli çocuk gelinlerin bir çözüm olarak intihara yönelebileceği, bu şekilde taklit intihar vakalarına yol açabileceği, özellikle çocuklar açısından intiharı öğretici nitelikte olduğu, bununla birlikte küçük yaşlardaki kız çocuklarının kendilerinin de bir çocuk gelin olabileceği ve sürekli olarak şiddete maruz kalmasının özellikle çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimine zarar verecek nitelikte olduğunu değerlendirilmektedir" ifadesi yer aldı.

RTÜK Üst Kurul'unda yapılan toplantıda değerlendirilen rapor sonucu Üst Kurul Üyeleri, STV'nin "Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde yayınlanamaz" ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle kanala 76 Bin TL para cezası kesti.