Televizyon
28 Mayıs 2015 16:22 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:36

RTÜK üyelerinden büyük isyan! YSK'ya şikayet ettiler!

Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) 4 üyesi, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) şikayette bulundu.

Milliyet gazetesinin haberine göre; RTÜK üyeleri Ali Öztunç, Süleyman Demirkan, Esat Çıplak ve Ersin Öngel, bugün ortak bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"10 Mart 2015 tarihi itibarıyla başlayan seçim döneminde maalesef RTÜK görevini tam olarak yerine getirmemektedir. Bazı televizyon kanallarında sadece iktidar partisinin mitinglerine yüzlerce dakika yer verilirken aynı kanallarda muhalefet partilerine sıfır saniye süre verilmektedir. Böylece YSK’nın yayınlarda siyasi partiler arasında fırsat eşitliği sağlanmalıdır kararının çiğnendiği dikkat çekmektedir.
Ancak RTÜK’te bu kanallara yönelik herhangi bir uyarı dahi yapılmamaktadır.

Örneğin RTÜK uzman raporlarına göre Ülke TV isimli kuruluşun sadece 15 – 21 Mayıs 2015 tarihleri arasında AKP mitinglerini 458 dakika 15 saniye, buna karşın CHP mitinglerini 1 dakika 50 saniye, MHP mitinglerini 1 Dakika 25 saniye, HDP mitinglerini ise sıfır saniye yayınladığı tespit edilmiştir.

Bir başka rapora göre ise A haber isimli kuruluşun 15 – 21 Mayıs 2015 tarihleri arasında AKP mitinglerini 664 dakika yani 11 saat 4 dakika canlı yayınladığı ancak diğer siyasi partilerin mitinglerini ise hiç yayınlamadığı belirlenmiştir.

Kanal 24 isimli yayıncı kuruluşun sadece 15-21 Mayıs 2015 tarihleri arasında AKP mitinglerini 1130 dakika 5 saniye, yani 18 saat 50 dakika 5 saniye canlı yayınlarken diğer siyasi partilere sıfır saniye süre ayrılmıştır. 360 TV isimli yayıncı kuruluşun yine 15-21 Mayıs 2015 tarihleri arasında AKP mitinglerinin tamamını canlı yayınladığı ancak muhalefet partilerinin mitinglerine sıfır saniye yer verdiği tespit edilmiştir.

ATV ana haber bütenlerinde tek taraflı yayın yapılmasına rağmen bu kanalla ilgili raporlar üst kurula getirilmemektedir. Söz konusu kanalların yayınlarında iktidar partisinin politikaları övülürken muhalefet partileri ise hedef alınmaktadır.

Bu kadar açık ihlallere rağmen AKP kontenjanından seçilen üyelerin çoğunluğuyla adı gecen kanallar korunmaktadır. Dosyalar son kararın verilmesi için YSK’ya gönderilmiştir. Kararı YSK verecektir.

RTÜK’ün siyasi bir kurum haline getirildiği ve iktidar partisine yakın televizyon kanallarını koruduğu daha önce tarafımızdan defalarca dile getirilmiştir. Bu örnekler bu görüşümüzü doğrulamaktadır. Oysa Anayasal bir kurum olan RTÜK’ün her siyasi partiye eşit mesafede olması ve yayın denetimlerinde adil davranması gerekmektedir. Üst kurulun üyeleri olarak bu haksızlığa isyan ettiğimizi kamuoyuna duyuruyoruz."