Gündem
02 Eyl 2015 00:59 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:51

RSF: 17 yılda bir ilk; yabancı gazeteci tutuklamak!

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, Britanyalı iki gazetecinin tutuklanmasını “son 15 yılın Türkiye’sinde bir ilk” olarak değerlendirdi.

Tüm dünyada basın ve ifade özgürlüğünü savunan Paris merkezli RSF, bugün yaptığı yazılı açıklamada, ABD merkezli Vice News haber sitesi çalışanları Jake Hanrahan et Philip Pendlebury’nin derhal serbest bırakılmasını ve gazetecilere yöneltilen absürt suçlamaların sonlandırılmasını talep etti.

"17 YILDA BİR İLK"

Türkiyeli gazetecilerin belirsiz suçlamalar temelinde tedbir amacıyla tutuklanmaları ne kadar yaygınsa, uluslararası medyadan gazetecilerin aynı akıbete uğramaları da o kadar da nadirdir. Yabancı gazeteciler, Türkiye yargısı tarafından suçlandıklarında ya gözaltı sürelerinin sonunda tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırlar ya da en çok sınırdışı edilirlerdi. RSF’nin verilerine göre, en son tutuklanan yabancı gazeteci 1998 yılında İtalyan Dino Frisullo olmuştu. 

BİHR: KEYFİ ŞEKİLDE TUTUKLAMA

Tutuklamaları kınayan RSF Doğu Avrupa ve Orta Asya bürosu temsilcisi Johann Bihr, “Yetkililer, yabancı gazetecileri keyfi şekilde tutuklayarak basın özgürlüğünü küçümsemede yeni bir aşamaya geçiyorlar” dedi. Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) yol açtığı tahribatlara da değinen Bihr, “Bu durum, Terörle Mücadele mevzuatının acımasız karakterinin bir başka örneğidir: Son yıllarda girişilen cılız reformlara rağmen, onun yaygın kullanımlı özelliği, yetkilileri rahatsız eden herhangi birisinin keyfi şekilde suçlanmasını hala sağlayabiliyor. Yaptıkları tek iş, kamu yararı olan bir konuyu belgelemek olan üç gazetecinin derhal tahliye edilmesini talep ediyoruz” diye bildirdi.

VİCE YAYIN YÖNETMENİ: SUÇLAMALAR TEMELSİZ

Vice News yayın yönetmeni Kevin Sutcliffe de, üç medya çalışanına yöneltilen suçlamalar için “temelsiz ve etkileyici şekilde sahte” dedi. Yetkiliye göre, söz konusu suçlamalar tek amacı “gazetecileri yıldırmak ve çalışmalarını sansüre uğratmak”.