CineRadar
16 Ara 2016 00:54 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:16

'Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi' vizyona girdi!

Yılın en çok beklenen filmlerinden biri olan Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi bu hafta gösterime giriyor ve ilk defa Star Wars serisinin asları değil de yan karakterleri üzerinden anlatılmış bir hikaye izliyoruz.

Rogue One, şunu alnının akıyla ispatlıyor; evet eski filmler gibi filmler çekebiliriz ve aynı karakterler etrafında dönüp durmamıza gerek yok. Yıldız Savaşları evreninde harcanamayacak üç beş karakter var, filmleri onlarla çeşnilendirip bambaşka hikayeler anlatmak gerek”.
 
Gareth Edwards, 12 Kahraman Haydut (Dirty Dozen) filminin bolca fedakarlık içeren aromasını ekleyerek çektiği finalle ayakta alkışlanmayı hak ediyor. Bir yakınlık kurmak gerekirse; Return of the Jedi filmindeki yerde ve gökte yaşanan Endor savaşını andıran bu finalle film 1977 yapımı ilk Yıldız Savaşları macerasına kusursuz bir şekilde köprüleniyor.
 
Rogue One, fantastik ve bilimkurgu filmlerini sevenler için kaçırılmayacak bir fırsat. Filmin genel olarak karanlık bir tonu var, “Keşke PG13 çekmeselerdi daha da karanlık görünseydi” dedim ancak bu film aslında çocuklar için. Empire Strikes Back’i Merzifon’da bir sinemada izlediğimde ben de çocuktum. Şimdi de başka çocuklar inanacak bu efsaneye ve bir bilimkurgu filmi izleyerek inanacaklar; zalimlere karşı kazanma ihtimali çok az olsa bile direnmek gerektiğine… Çünkü hepimize “yeni bir umut” gerekiyor!
 
Dilerseniz, bu hafta gösterime girecek diğer filmlere de kısa bir bakış atalım. İşte kararınızı vermeniz için haftanın tüm filmleri… Bir bakın sonra da hangisini severseniz ona bilet alın. İyi seyirler…
 
Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi
 
Gareth Edwards’ın yönettiği ve Felicity Jones, Diego Luna, Ben Mendelsohn ile Donnie Yen’in oynadığı Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi (Rogue One: A Star Wars Story), UIP Filmcilik tarafından vizyona çıkarıldı.


 
Lucas Film’in yeni ara dönem filmlerinden ilki olarak lanse edilen Rogue One: Bir Star Wars Hikâyesi (Rogue One: A Star Wars Story), bir grup beklenmedik kahramanın, imkânsız görünen Ölüm Yıldızı planlarını çalma görevi için bir araya gelme hikâyesini anlatıyor. Fantastik macera türündeki film, ekibin mücadelesini merkezine alırken 1977 tarihli Star Wars: Episode IV’ün öncesine dönüyor.

Tereddüt
 
Yeşim Ustaoğlu’nun yönettiği ve Funda Eryiğit, Ecem Uzun, Mehmet Kurtuluş ile Okan Yalabık’ın oynadığı Tereddüt (Clair Obscur), Ustaoğlu Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Şehnaz, 30’larının başında, bir sahil kasabasında mecburi hizmete başlamış bir psikiyatrdır. Başarılı kocası Cem ile kusursuz bir evlilik sürdüren Şehnaz, her hafta sonu İstanbul’daki evine gidip gelir. 16 yaşındayken zorla evlendirilerek aynı kasabaya getirilmiş olan Elmas’ın hayatı ise bunaltıcı sorumluluklarla geçmektedir. Yolları kesişen Şehnaz ve Elmas’ın hayatlarındaki aynı sorunlarla yüzleşmeleri, yaşamda yeni bir kapıyı aralamalarını sağlayacaktır.
 
Alemde 1 Gece
 
Barış Erdoğan’ın yönettiği ve Aydemir Akbaş, Ömer Gecü, Beyti Engin ile Bülent Alkış’ın oynadığı Alemde 1 Gece, Mekanik Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Mutlu bir evliliği olan Ozan’ın karısı Elif birkaç gündür annesinin yanındadır. Ozan evde tek başınayken çocukluk arkadaşı Tolga yanında Lena ve muhabbet tellalı Fehmi’yle çıkagelir. Ozan, Tolga’yı evden kovalamaya çalışırken karşı komşusu emekli Eşref gelir. Salonda tek maç izleyen Fehmi bahis kuponuyla para kazanınca heyecandan ölür. Cesetten kurtulmak için uğraşırlarken birden kendilerini çok daha büyük bir belanın içinde bulacaklardır.
 
Aptallar Çetesi
 
Jared Hess’in yönettiği ve Zach Galifianakis, Owen Wilson, Kristen Wiig ile Kate McKinnon’un oynadığı Aptallar Çetesi (Masterminds), PinemArt Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
ABD tarihinin en büyük soygunlarından birini gerçekleştiren anti-kahraman David Ghantt’in yaşadığı, kargaşaya yol açan talihsizlikler. Sorunlar, Loomis Fargo’nun zırhlı araç şoförü David’in güzel Kelly’ye âşık olmasıyla başlıyor. Kelly işi bıraktıktan sonra küçük çaplı yerel hırsız Steve Chambers’ın teşvikiyle David’i Kuzey Carolina Charlotte şehrinde bulunan şirket kasasını soymaya ikna ediyor ve komedi başlıyor.
 
Zuzula: Cinler Alemindeki Karanlık Kabus
 
Kemal Özdemir’in yönettiği ve Canan Ünal, İnanç Akbulut, Fatih Selim Emek ile Tuğba Şakar’ın oynadığı Zuzula: Cinler Alemindeki Karanlık Kabus, Vidd Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Aşk romanlarıyla ün yapan yazar Vildan Akın, yazacak hikâye düşünemez olur. Yayınevi yetkilisi, gerilim ve psikoloji türüne yönelmesini söyler. Biraz araştırdıktan sonra denemeye karar verir. Şehirde bunaldığından sakinlik istediğinden yeni hikâyesine odaklanmak için bir müddet dağ evinde yaşamaya karar verir. Korkunç olaylarla ailesini kaybeden Çoban Ali dikkatini çeker. Kendisini bir anda Ali’nin ailesinin yaşadığı dehşetin içinde bulur.
 
Sen Sağ Ben Selamet
 
Ersoy Güler’in yönettiği ve Ufuk Özkan, Burçin Bildik, Tuvana Türkay ile Lale Başar’ın oynadığı Sen Sağ Ben Selamet, Süreç Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Film, müebbet hapis cezasına çarptırılan Sansar ve tahliyesine 2 gün kalan Selamet’in aynı nakil aracına binmesiyle başlayan macerayı ele alıyor. Aynı yöne giden üç kaçağın yolunun sık sık kesişmesini konu alan filmde, cezaevinden tahliyesine iki gün kalan Selamet ile müebbet cezası olan Sansar, aynı yolun yolcularıdır. Sansar’ı, Sivas Kapalı Cezaevi’ne götürecek nakil aracı, Selamet’i de memleketine bırakacaktır.
 
Oldu mu Şimdi?
 
Kenan Öztürk’ün yönettiği ve Yavuz Seçkin, Orhan Aydın, Seda Güven ile Serkan Şengül’ün oynadığı Oldu mu Şimdi?, PPM Yapım tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Hayatı yanlış anlamalar yüzünden mahvolan Yaşar, bu tip bir anlama sonucu hapse girer. Hapiste tanıştığı Ömer en yakın dostu olur, birlikte dolandırıcılık yaparlar, tekrar tekrar hapse girerler. En son hapisten çıktıklarında tövbe etmeye karar verirler, camiye gittiklerinde kimi kimsesi olmayan bir cenazenin kaldırılmasına yardım ederler. Ölen kişi zengin bir iş adamıdır ve “Cenazemi kim kaldırırsa mal varlığımda onundur.” demiştir.
 
MURAT TOLGA ŞENmurattolga@gmail.com
 
CİNERADAR köşesi sinema eleştirmeni Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. Filmlere ait künye bilgileri sadibey.com sitesinden alınmıştır.