Gündem
21 Eki 2018 13:05 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:56

Reuters'e konuşan Suudi yetkiliden şok ifadeler: Cemal Kaşıkçı'nın cesedini halıya sarıp...

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürüldüğünü dün gece yarısı kabul eden Suudi Arabistan'dan bugün yeni bir açıklama geldi.

Riyad Yönetimi'nden gelen "Kaşıkçı başkonsolosluk binasında yaşanan arbede sonucunda öldü" açıklaması tartışılırken, üst düzey Suudi bir yetkili Reuters'a yeni ve farklı açıklamalarda bulundu.

İsminin açıklanmasını istemeyen Suudi yetkilinin iddiasına göre; 15 kişilik Suudi ekip İstanbul'a gelerek Cemal Kaşıkçı'yı Suudi Arabistan'a dönmeye ikna edecekti. Plana göre bu ekip, Kaşıkçı'yı İstanbul dışında güvenli bir evde "bir süre" alıkoyabilecek, ancak ikna olmazsa serbest bırakacaktı.

"SENİ KAÇIRACAĞIZ" DEDİLER

Yine Suudi yetkilinin iddiasına göre, olaylar başından itibaren yanlış gitti ve ekip yetkisin aşarak şiddet uyguladı. Konsolosun odasına götürülen Kaşıkçı, Suudi Arabistan'a dönmeyeceğini, dışarıda kendisini bir kişinin beklediğini ve 1 saat içinde çıkmazsa Türk yetkililerle iletişime geçeceğini söyledi. "Beni kaçıracak mısınız" diye soran Kaşıkçı, "Evet ilaç verip seni kaçıracağız" yanıtını alınca bağırmaya başladı.

"BOĞAZINI SIKIP, AĞZINI KAPATTILAR"

Bunun üzerine Suudi ekip panikledi. Kaşıkçı'yı engellemek için boğazını sıkıp, ağzını kapattılar ve Kaşıkçı bu sırada öldü. Olayın üstünü örtmek isteyen ekip Kaşıkçı'yı bir halıya sardı ve komsolosluk aracı ile dışarı çıkardı. Cesedi yok etmesi için "Yerel bir işbirlikçiye" teslim ettiler. Ekipteki adli tıp uzmanı kalıntıları temizledi. Kaşıkçı'nın Apple marka saatini çıkarken konsolosluğun arka kapısında bırakan bu kişi, Sultanahmet tarafına gidip kıyafet ve gözlüğü de orada attı.

YANLIŞ RAPOR YAZDILAR

15 kişilik Suudi ekip, olay açığa çıkadan bir an önce Türkiye'yi terk edebilmek için yanlış rapor yazdı. " Kaşıkçı'yı bir kez uyarıp serbest bıraktık" dediler. Reuters'a konuşan Suudi yetkili, Kaşıkçı'nın cesedini teslim alan "yerel işbirlikçi"nin İstanbul'da ikamet ettiğini söyledi ama hangi milletten olduğunu söylemedi. Yetkili, 15 kişilik Suudi ekibin, 3 yerel şüpheli ile bilrikte Suudi Arabistan'da gözsaltına alındığını ve soruşturmanın sürdüğünü söyledi