Polemik & Kulis
26 Kas 2012 13:50 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:25

'RADİKAL'LEŞEN BİRGÜN'DE DEĞİRMENİN SUYU NEREDEN?(MEDYARADAR/ÖZEL)

Son yılların en büyük toplu yazar transferine imza atan 7 bin tirajlı gazete için herkesin sorduğu sorunun yanıtını veriyoruz&...

Sol eğilimli BirGün Gazetesi, medya tarihinin en geniş kapsamlı yazar transferi bombasını patladı. Gazete bugünkü birinci sayfasında çoğu eski Radikal yazarı olan altı yeni ismin Aralık ayı içinde yazmaya başlayacağını duyurdu. Bu yazarların ortak bir özelliği ise yine tamamına yakının iktidar tarafından “sakıncalı” bulunan ve bir süredir yazma olanağı bulamayan isimler olması…
Malum BirGün, 10 bine yakın kurucu ortağın sağladığı finansmanla, kendi yağında kavrulan küçük bir gazete… Peki; böylesine büyük bir “atılım”ı hangi kaynakla yapıyor?
Hemen belirtelim:
Bu altı popüler yazarın tamamına yakını işsiz… Bu yüzden BirGün’den “sembolik” sayılabilecek bir ücret almayı kabul ettiler.
Ancak BirGün yine de artacak maliyeti karşılamak için kurucu ortaklarına, “Pamuk eller cebe” mesajı gönderdi ve mali yapısını güçlendirmek için harekete geçti.
BirGün’ün bugün açıklanan atılımını yeni yazarlarla ve yeni sayfalarla sürdüreceği belirtiliyor.
Halen günlük satışı 7 bin olan gazetenin bu atılımdan sonra hedeflediği tirajın ise 50 bin olduğu söyleniyor.
Şimdi de BirGün’ün bomba transferlerini tanıyalım:
Banu Güven: 1969 yılında İstanbul’da doğdu. 1987 yılında İstanbul Erkek Lisesi’nden, 1991 yılında ise İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun oldu. Gazetecilikle üniversite yıllarında ilgilenmeye başladı. Çağdaş Yayıncılık’ın çıkardığı Almanca - Türkçe bir dergide çalıştıktan sonra, İsviçreli bir gazeteciyle çalışmaya başladı. Bir İsviçre gazetesinin Türkiye bürosu sorumluluğunu yürüttü. Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde yüksek lisansını yaptı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinde üç ay staj yaptı. Kısa bir süre araştırma görevlisi olarak çalıştı. Milliyet Gazetesi’nde dış haberler servisinde tam kadrolu olarak gazeteciliğe başladı. Bu sırada çeşitli yerleri gezdi, özellikle Ortadoğu’yla ilgilendi. 1997 yılında Milliyet’ten ayrılarak Doğuş Grubu’na ait NTV’ye geçti. NTV belli bir dönem muhabirlik yapan Banu Güven, "Geçen Hafta - Bu Hafta" ve "24 Saat" programlarını hazırladı ve sundu. Ayrıca ana haber bülteni sunuculuğu yaptı. 12 Haziran 2011 Genel Seçimi öncesi programına konuk etmek istediği Leyla Zana’nın kanal yönetimini tarafından veto edilmesiyle NTV ile yollarını ayırdı. Banu Güven, NTV’den dışlanmasına AKP otoritesinin dolaylı etkisinin yol açtığına inanıyor…
Ertuğrul Mavioğlu: 1961’de Adapazarı’nda doğdu. 1978’de İİATİA Gazetecilik Yüksek Yüksek Okulu’nu kazandı. 8 yılda mezun oldu. Bu dönemde iki kez hapse girdi. 1980-1984 arası, cuntanın en hareketli yıllarını içeride geçirdi. 1987’de yeniden hapse atıldığında 26 yaşındaydı. Radikal Gazetesi’nde yazıyor ve çok sayıda kitabı bulunuyor.
Nuray Mert: 1960 yılında Trabzon’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Tarih Bölümlerinde lisans eğitimi aldı. Aynı üniversitenin Tarih Bölümünde yüksek lisansını, Siyaset Bilimi Bölümünde de doktorasını tamamladı. Nuray Mert İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesi… Radikal ve Hürriyet gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı ancak uzun bir zamandır yazma olanağı bulamıyordu.
Ahmet Şık: 1970 yılında Adana’da doğdu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu. Mesleğe, üniversitenin birinci sınıfında iken Milliyet gazetesinde stajyer muhabir olarak başladı. 1991 ve 2007 yılları arasında Cumhuriyet, Evrensel ve Yeni Yüzyıl gazeteleri ile Nokta dergisinde muhabir, Reuters haber ajansında da foto muhabir olarak çalıştı. 2005 yılında Radikal gazetesinde çalışırken, Doğan Grubu’na alacak davası açtığı için işten çıkarıldı. Sonrasında çalışmaya başladığı Aktüel dergisinden de açtığı dava gerekçe gösterilerek işine son verildi. Hrant Dink suikastı sonrasında Nokta dergisinde yayımlanan "Asker İç Güvenlikten Elini Çekmeli" başlıklı röportaj ve "Hayata Dönüş" operasyonlarının yıldönümünde Bayrampaşa Cezaevi’nin kadın koğuşunda sağ kurtulan Münevver Köz ile yapılan "Bayrampaşa’da O gün" başlıklı söyleşi nedeniyle Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinden yargılandı. 8 Mart 2007’de medyanın askerler tarafından fişlendiğinin iddia edildiği “Askerin medya notları!” başlıklı habere imza attı. Radikal gazetesinden çalışma arkadaşı Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte yazdığı “Kontrgerilla ve Ergenekon’u Anlama Kılavuzu ve Ergenekon’da Kim Kimdir?” kitaplarında, "Ergenekon Soruşturması’nın gizliliğini ihlal ettiği" iddiasıyla üç yıl hapis istemiyle yargılandığı davadan 13 Mayıs 2011’de beraat etti. 3 Mart 2011 tarihinde, Ergenekon Soruşturması kapsamında evinde ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’ndeki odasında yapılan arama sonrasında tutuklandı. Halen Odatv Davası’nda tutuksuz olarak yargılanıyor.
Ece Temelkuran: 1973 yılında İzmir’de doğdu. 1991 yılında Bornova Anadolu Lisesi’ni, 1995 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1993 yılında Cumhuriyet gazetesinde gazeteciliğe başladı. İlk yazıları Patika dergisinde yayımlandı. Kadın hareketi, siyasi tutuklu ve hükümlüler, Güneydoğu sorunu üzerine çalıştı, röportajlar yaptı. Almanya’da kadın hareketi üzerine bir araştırma yaptı. Ardından avukatlık ruhsatını aldı ama bu mesleği yapmadı. Yurtiçinde ve dışında çeşitli dergilerde yazılar yazdı, CNN Türk’te muhabirlik yaptı. Dünya Sosyal Forum’unu izlemek için 2003′te Brezilya’ya, 2004′te Hindistan’a gitti. Venezüella’daki sosyalist devrimini ve Arjantin’de ekonomik krizden sonra oluşan halk hareketini inceledi. Bu harekete ilişkin yazıları “Buenos Aires’te Son Tango” adı altında yazı dizisi olarak Milliyet’te yayınlandı. Milliyet gazetesinde “Kıyıdan” adlı köşesinde yazdı. Habertürk TV’de yayınlanan “Kıyıdan” adlı programı hazırlayıp sunan Temelkuran, Habertürk gazetesinde “Kıyıdan” adlı köşesinde yazdı. Bugüne kadar Nawaat, New Left Review, Le Monde Diplomatique, Global Voices Advocacy, Al Akhbar, New Statesman ve Guardian’da makaleleri yayımlandı. Habertürk’’ten ayrıldığından beri işsizdi.
Yıldırım Türker: 24 Ağustos 1957’de Ankara’da doğdu. ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nü bitirdi. İstanbul Şehir Tiyatroları’nda dramaturg olarak çalıştı. Express ve Öküz dergilerinde yazdı. 2007 yılında gerçekleşen Yirmi altıncı Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde 16 Türk filminin yarıştığı Ulusal Yarışması’nda jüri üyeliği yaptı. Türker, uzunca bir süre Radikal Gazetesi’nde köşe yazarlığı yaptı. 13 Ağustos 2012’de bu gazeteyle yollarını ayırdı.

MEDYARADAR/ÖZEL