Politika
20 Eki 2015 10:20 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:57

Plakadan araç trafik ceza sorgulama HGS bakiye öğrenme

Plakadan araç trafik cezası sorgulama ve hgs bakiye öğrenme işlemleri internet üzerinden yapılan çeşitli araç sorgulamaları arasındadır.

Ülkemizde devlet kurumlarının hepsi vatandaşların internet üzerinden bilgi almasına olanak sağlayacak alt yapılar oluşturmaktadır. Trafik cezası sorgulama işlemi EGM ve GİB üzerinden araç plakası ile öğrenilen bir sorgulama hizmetidir. Yine internet üzerinden araç sahiplerinin öğrendiği bir diğer sorgulama hizmeti de Hızlı Geçiş sistemi Yani HGS Sistemidir. HGS araçların köprü ve otoyollarda sorunsuz ve beklemeden geçmelerine olanak sağlayan bir hizmettir. Bu hizmetin yaygınlaştırılması ve kontrol edilebilir bir yapıya gelmesinden sorumlu olan kurum Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığıdır. Eskiden Kartlı Geçiş Sistemi ve Otomatik Geçiş sistemi olarak kullanılmakta olan bu sistem daha sonra HGS yapılmış ve araçların köprülerde hiç beklemeden geçiş yapmasına olanak sağlamıştır.

ARAÇ CEZA SORGULAMA TIKLA

HGS SORGULAMA

PLAKA SORGULAMA


Peki bu sistem nasıl kullanılmaktadır. Öncelikle araç içine entegre edilmiş bir kart bulunmaktadır. Anlaşmalı bankalar ve PTT aracılığı ile alınmakta olan bu kartlar belli bir limit ile elde edilmektedir. 50 TL veya 100 TL limit belirlemesi ile alınan bu kartların kullanılması için aracın ön kısmına uygun bir yere entegre edilmesi gerekmektedir. Geçiş aşamasında görünmesi ve bakiye düşümünün yapılması için bu konu son derece önemlidir. HGS kullanıcısı olan şoförler her türlü bakiye ve borç sorgulamalarını internet üzerinden gerçekleştirebilmektedirler. HGS bakiye sorgulaması yapmak için kart bilgilerini sisteme girmeniz gerekir. Bakiyeniz olmadan köprüden geçmek HGS borç veya trafik cezası olarak sizlere dönmektedir. HGS sorgulamaları plaka üzerinden yapılan sorgulamalardır. Bilinçli veya bilinçsiz olarak ihlal şeklinde buralardan geçmek plakaya kesilmiş trafik cezası manasına gelmektedir.

Araç ceza sorgulama işlemi de bu sebeple rutin olarak yapılan bir sorgulama işlemi haline gelmiştir. Kuralsız bir geçiş aşamasında plakadan tespit edilen bu ceza aracın sahibine kesilmektedir. 2016 yılında belirlenmiş olan bu cezalar alt sınırda başlayıp, birkaç ihlalde ceza sınırı yükselmektedir. Trafik cezaları plakadan sorgulama şeklinde yapılabileceği gibi ruhsata kesilmiş bir ceza da olabilir. Bunun için yapmanız gereken şey araç bilgilerinin yanınızda olması ve aracınıza ait ceza bilgisine bu yolla ulaşmanızdır. Günümüzde araç ile ilgili sorgulamaların büyük bir bölümü plaka sorgulama şeklinde gerçekleştiği için ruhsat bilgilerine gerek duyulmaktadır. Araç cezasını ilk 15 günlük süre içerisinde ödemeniz halinde %25 indirimli ödeyeceğinizi unutmayınız.